Végéhez közeledik a turizmus törvény előkészítése

2012. február 16.
Jelenleg az államigazgatási egyeztetésnél tart a turizmus törvény előkészítése, a szöveg tartalmazza a szolgáltatók minősítésére vonatkozó szabályokat is - jelentette be Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai és vendéglátóipari főosztályának vezetője, a Magyar Turizmus Minőségi Díj nyerteseit bejelentő sajtótájékoztatón.

A minősítés jelenleg az éttermekre és a szállodákra határoz meg kritériumokat, de ezt ki kell szélesíteni az iparág egyéb területeire, így például a taxi társaságokra és az utazási irodákra is - erről Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója beszélt.
A minisztérium főosztályvezetője ismertette azt is, hogy az Európa Tanács munkacsoportot hozott létre az unión belüli egységes minősítés kidolgozására, hogy ezzel is vonzóbb legyen a közös térség az idegenforgalom számára. A két év múlva bevezetendő egységes minősítést csak azok nyerhetik majd el, akiknek van saját nemzeti minősítési rendszerük - tette hozzá Nemes Andrea.
A magyar minősítési rendszer 2006 óta él, eddig - a mintegy 800-ból - 121 szálloda, továbbá 26 étterem nyerte el a díjat - erről Trencsényi Mariann, a Magyar Turizmus Minőségi Díj projektigazgatója beszélt. Az iroda a Magyar Turizmus Zrt. keretében működik. Az évente meghirdetendő minősítés menete az, hogy a jelentkezők részletes kérdőívet töltenek ki, az iroda pedig inkognitóban ellenőrzi a jelölteket. A végső döntést szakértők, szakmai szervezetek, valamint a Magyar Turizmus Zrt. bevonásával hozza meg az iroda. A minőséget szimbolizáló Q-jel használata 3 évre szól, de közben legalább egyszer utóellenőrzést tart az iroda, és meg is vonhatja a logo használatát.
Idén 2 étteremnek és 17 szállodának hosszabbította meg a zsűri az egyszer már elnyert Q-jelet. További 6 szálloda és egy étterem pedig először kapta meg az elismerést. A minősített szállodák 60 százaléka tartozik valamely láncba, a többi önálló.
A minősítéseket az Utazás Kiállításon vehetik át a díjazottak. Az éttermek közül az egyetlen első alkalommal minősített a hegyeshalmi Paprika csárda, míg a balatonfenyvesi Hubertus-Hof étterem és a domonyvölgyi Lázár Lovaspark már másodszor nyerte el a Q-jelet. A szállodák közül első alkalommal került fel a listára a balatonfenyvesi Hubertus-Hof Szálloda, míg a hosszabbítók között szerepel a budapesti Hilton és a Hotel Helia, továbbá a siófoki Hotel Azúr és a hévízi Hotel Carbona is.
 

megosztás
hozzászólások
Balaton átúszás (5), táplálkozás (1), kormany (11), szűrés (1), Gulyás Orsolya (2), állatorvos (1), kék zászló (1), sport (1085), Szőcs Tamás (1), fitt (1), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), Révai Gábor (1), Örvényeshegy Piknik (3), középiskola (1), kollégium (1), ponthatar (6), palyazat (164), Szennyai Anita (2), ingatlan (12), Schmied Zoltán (1), költészet napja (2), HIV (1), gyógytó (1), Béres Attila (2), uszoda (9), Szemfüles egyesület (3), Március 15 (2), Zalaszántó (2), Mátrai Gabriella (2), Balatoni Hajózási Zrt (4), power-bank (1), Miss Balaton (1), Horvath Terez jegyzo (29), recept (178), Pálfi László (1), zápor (1), közmunka (1), debrecen uszo eb (16), szuperhold (1), strand (21), vízimentő (5), kávé (2), Balatoni Limnológiai Intézet (1), antsz (15), kulfold (245), szabadsag (2), vallás (1), korcsolya (4), MTI (595), parkoló (4)