Vége az adómentes pálinkafőzésnek

2014. december 02.
Kora nyártól november végéig, december elejéig tart a házi pálinkafőzés szezonja. A jövő évtől „megadóztatják” az otthoni főzőket és a bérfőzést választókat is, igaz, közel sem egyforma mértékben. Komoróczi Lajos okleveles pálinkászt kérdeztük.

2010-ben a szabad pálinkafőzés bevezetése a Fidesz–KDNP egyik első kormányzati intézkedése volt, csakhogy az idén áprilisban az Európai Bíróság kimondta, uniós jogot sért a házi pálinkafőzés adómentessége. A változtatás most az uniónak (is) szól.
Amikor kihirdették a 2010-es adótörvény módosítását – amely lehetővé tette az otthoni pálinkafőzést –, mindenki tudta, hogy ettől liberálisabbat nem lehetett volna alkotni. Az otthoni pálinkafőzés szabadságának a visszaadása sokak számára a pálinkafőzés méltóságának a visszaadását is jelentette, úgy élnek a lehetőséggel, amilyen szellemiséggel a törvényt alkották.
Az is köztudomású, hogy ez a törvénymódosítás az otthon főzők egy részénél gyakorlatilag a „nyakló nélküli” pálinkafőzéssel vált egyenértékűvé. A bérfőzést ezzel szemben mindig is szigorúan ellenőrizték – nyilatkozta kérdésünkre Komoróczi Lajos okleveles pálinkász.
Január 1-jétől a magánfőzéssel előállított 50 liternyi gyümölcspárlat után – amely megfelel 86 liternyi 50 térfogat-százalékos pálinkának – évi 1000 forintnyi átalányadót kell fizetni, azonban ha valaki elviszi a bérfőzdébe a cefréjét, a pálinkáért literenként fizet majd 835 forintnyi szeszadót (86 literig az 1670 forintos jövedéki adó felét), 86 liter esetében 71 810 forintot. És ez csak az adó, még nem számoltuk hozzá a bérfőzés díját, ami nagyjából még egyszer ekkora összeg.
Ez a hatalmas különbség a jelenlegi felháborodás alapja, ami valahol érthető is – hangsúlyozta Komoróczi Lajos. Végül is visszatértek a régi rendszerhez, hiszen korábban is kellett adót fizetni a bérfőzésnél, de akkor nem volt engedélyezve az otthoni főzés. A pálinkász úgy vélte: nem fognak bezárni a bérfőzdék, mert aki a bérfőzetők közül az eltelt négy évben nem vált magánfőzővé, az a jövőben sem fog. Az otthoni főzéshez ugyanis nemcsak „apparátra” van szükség, hanem szakértelem is kell hozzá, nagyobb tételek lefőzése – még 100 literes üstnél is – a költségeken túl sok időt igényel. A jó pálinkára az igény megmarad a jövőben is, de a változtatások hatásaival kapcsolatban csak egy év múlva leszünk „okosabbak”.

Lapértesülések szerint kedvezhet a feketegazdaságnak a pálinkafőzés jövedéki adójának emelése. A szakma úgy véli, akár 10 százalékkal is visszaeshet a legálisan előállított mennyiség. A nemzetgazdasági tárca szerint azonban minimális a pluszteher, ezért nem számolnak a feketepiac térnyerésével.

megosztás
hozzászólások
georgikon dse (7), diákolimpia (1), kitüntetés (6), Torsa Dániel (1), jog (3), Zala Megyei Főügyészség (4), Balatongyorok (136), megemlékezés (10), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), Bagyinka Tímea (1), országgyűlési képviselő (33), Bethesda (1), goldmark muvelodési kozpont (60), művészet (1), büntetés (3), borünnep (24), Balatoni Limnológiai Intézet (1), kávé (2), meiszner kati (16), év fürdője (4), drog (3), Magyar Telekom (1), Egészségfejlesztési Iroda (1), KDNP (1), utánpótlás (1), Németh Veronika (1), debrecen uszo eb (16), Szabó Ilona (1), Kvárta Mátyás (44), Hanse (2), kutya (23), hűtőgépcsere-program (1), homoszexualis (1), adomány (1), Szemfüles egyesület (3), rendőr (3), Partics Roland Hunor (1), Czigány Sándor (2), pálinka (2), Nagy Bálint (10), tanulmány (11), cipősdoboz (3), olimpia (152), advent (226), recept (178), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), dohany (15), szüret (4), Semmelweis Egyetem (1), igazgató (1)