Vége a Fűre lépni tilos! korszaknak, jöjjenek a közösségi terek!

2017. augusztus 26.
Márciusban jött a hír, hogy 5,5 milliárd forintos beruházással az eredeti tervek szerint állítják helyre a keszthelyi Festetics-kastély egykori parkját az azt átszelő közút kiváltásával. Korábban is voltak ez irányú elképzelések – már 1996-ban elkezdtek gondolkodni a park egyesítésén –, az eltelt több mint húsz év alatt azonban nem jutottak dűlőre a döntéshozók.

„A park eredeti kiterjedésében való revitalizációja egyelőre nyitott kérdés. Van remény, hogy találunk olyan megoldást, amely mind a honvédség, mind a kastélymúzeum érdekeinek megfelel” – nyilatkozta a Monitornak 1996 márciusában Czoma László. Az egykori kastélyigazgató akkor arról számolt be: 2000-ig bezárólag elkészültek a tervek a műemlékegyüttessel kapcsolatban. Lássuk, mi valósult meg az elképzelésekből!

A kastély márványtermében akkoriban a Fejér György Városi Könyvtár működött, amely azóta elköltözött, így a műemlék eme rendkívül értékes része szabadon látogatható. Az Ybl-lovardában megnyitotta kapuit a hintómúzeum több mint ötven hintóval és szánnal. A pálmaház rekonstrukciója is sikeres volt, bár az épület csak mintegy húsz év után, 2012-ben kapott az adottságaihoz méltó funkciót. A Vadászati Múzeumban 2008 óta tekinthetők meg a trófeák és öt kontinens vadászható nagyvadjai életnagyságban. Az Amazon Ház Látogatóközpontban a múlt évben nyílt állandó kiállítás az egykori szálló földszintjén és emeletén.

Ez utóbbi 2016. április végi átadásán ismét szó esett arról, hogy tervezik a parkot az 1980-as évek óta kettészelő közút „eltüntetését”, aminek révén körbejárható lenne a kastély hatalmas ingatlanegyüttese. A ma nagyrészt elhanyagolt területet évtizedeken át a honvédség használta.

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója elmondta: másfél milliárd forintos európai uniós és négymilliárd forintos hazai forrásból 2019-ig rekonstruálják a nemzeti kastélyprogramban a kertészeti és madárházat, megvalósítják a kastély gépészeti fejlesztését, a Vadászati Múzeum bővítését két új diorámával, a lovas- és agárpálya, illetve a fejőház kialakítását.
– A tervezés fázisában vagyunk – néhány hónapos csúszással –, várhatóan 2018-ban megkezdődik a kivitelezés, s 2019 végéig befejezhető a beruházás – mondta Pálinkás.

Egy februári kormánydöntés értelmében a parkot kettészelő út kiváltására és az azzal összefüggő munkálatokra négymilliárd forint fordítható. A forrás a Helikon Kastélymúzeumhoz mint beruházóhoz van rendelve, egyes szakaszai azonban önkormányzati tulajdonon valósulnak meg. A beruházás jelentős része a forgalom Bécsi kapu útra irányítása, a park két részének összevonása, majd 2019–2020 között a Pál utca megszüntetése.
– A legfontosabb és a legelső a Bécsi kapu útnak az elkészítése, járhatóvá tétele, átadása – sorolta az ügyvezető igazgató. – Az út két végén egy-egy körforgalmat alakítunk ki a nagy terhelésre tekintettel. Ehhez kapcsolódik a napelempark, amellyel a kastély működését tesszük olcsóbbá. Szeretnénk a fenyvesallét felújítani, a hiányzó fákat pótolni, és egy olyan járható felületet kialakítani, amelyen hintóval, lovas kocsival, lóháton, gyalog, futva stb. el lehet jutni Fenékpusztára.

A projekt része a Vásár tér átalakítása is: a Szalasztó utcát kétirányúsítják, a 16. számnál pedig létrejön egy nagy belső parkoló. Parkoló létesül a tiszti lakások mögötti, jelenleg nem használt parkszakaszon is.
– Úgy véljük, élhetővé akkor válhat a belváros, ha a tényleges főszezonban, június 20. és augusztus 20. között fizetős lesz a parkolás, ezen időszakon kívül pedig vagy csökkenteni, vagy megszüntetni szükséges a parkolási díjat ahhoz, hogy a helyiek és a környékbeliek éljék, használják és élvezzék a belvárost.

A teljes beruházás négymilliárd forint lesz, műemléki szempontból pedig meghatározó része a huszonnégy hektáros hátsó kastélypark visszaállítása az 1880-as években Angliában készült terveknek megfelelően. A második ütem célja olyan gazdasági modell kialakítása, amely lehetővé teszi a létesítmények hosszú távú működését a hagyományos jegyárbevétel mellett új forrásokat is alkalmazva. A kastélyt ismét élettel kívánják megtölteni.

– Eseményturizmussal lehet megfogni a látogatót: a vendég azért jön, mert gyönyörű a kastélyunk, és remek programokon vehet részt. Ilyenek a Helikoni éjszakák, a gyertyafényes tárlatvezetés, a fényfestés, a színházi előadások, a komolyzenei koncertek, sőt az Amazon belső udvarában is kiváló rendezvények zajlanak – sorolta Pálinkás Róbert. – Vége a Fűre lépni tilos! korszaknak, nálunk is közösségi tér lesz a parkból: lehet itt tanulni, piknikezni, olvasni, játszani… Főúri kastélyparkként a terület el volt zárva a város elől, de ma már azt szeretnénk, ha minél több ember élvezné a parkot!

megosztás
hozzászólások
holokauszt (1), voroskereszt (24), Egészségfejlesztési Iroda (1), Papp Gabor (227), uszoda (9), minisztérium (7), Fenyves allé (1), Palásthy Bese (1), szunyog (3), Rezi (1), operatőr (1), Keszthelyen élni (6), Novák Péter (1), eon (2), szalon (1), Jobbik (10), Virágos Magyarország (6), beruházás (2), Bányai László (2), oktatas (347), sport (1085), Szabó Ilona (1), Szeiler Stúdió (32), szavazas (9), Player's Restaurant & Bar (2), költészet napja (2), Budapest (3), tispol (3), egeszsegugy (266), Cserszegi fűszeres (1), országgyűlési képviselőjelölt (11), fa (1), jóga (1), zivatar (1), Z. Karvalics László (1), LMP (4), Csángó Zsuzsa (1), Bóka István (1), jovedelem (2), Rtime (5), csillaghullás (2), Illés Fanni (1), csokoládé (2), 3D (1), orosz (1), vadász (2), Fidesz (14), Partics Roland Hunor (1), sztár (2), Balatonfüred (3)