Védőoltás a HPV-fertőzés ellen: közeledik a nyilatkozatok leadásának határideje

2014. szeptember 11.
2014. szeptember 15-ig kell nyilatkozniuk a szülőknek arról, hogy kérik-e leánygyermekük számára az önkéntes, HPV-fertőzés elleni védőoltást. Egy írásos tájékoztató csomag részeként már a tanév első napjaiban megkapta minden jogosult gyermek gondviselője a nyilatkozatot.

Ezt kell kitölteni és aláírva visszajuttatni az iskolába ahhoz, hogy gyermeke térítésmentes HPV elleni védőoltásban részesülhessen, és ezzel megvédhesse lányát egy későbbi súlyos betegségtől.

A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. Több mint száz típusa van, és ismereteink szerint ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot. Sőt azt is tudjuk, hogy a méhnyakrákok mintegy 70 százalékáért a humán papillomavírusok közül kettő típus, a 16-os és a 18-as tehető felelőssé. A felajánlott önkéntes védőoltás, amelyet az állam térítésmentesen biztosít, ezek ellen véd.
2012-ben a méhnyakrák a világon a negyedik leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés volt a nők körében. Hazánkban 2008. és 2012. között évente átlagosan 1490 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizáltak. Az oltás hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot ellene. Ezáltal a szervezet képes lesz kivédeni a fertőzést.
A védőoltás azoknál a lányoknál a leghatékonyabb, akik még nem fertőződtek meg HPV-vel. A 2014-ben bevezetendő HPV elleni önkéntes védőoltást első alkalommal azok a lányok kaphatják meg iskolai kampányoltás keretében, akik betöltötték a 12. életévüket és az általános iskola 7. osztályát a 2014/2015-ös tanévben végzik. (A beiskolázási rendnek megfelelően a 2001. június 1. és 2002. május 31. között születettek.) A vakcinát a felkarba adja be az iskolaorvos. Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, két oltásra van szükség 6 hónap különbséggel. A védettség kialakulásához mindkét adag beadására szükség van.
Az oltóanyag biztonságos. Nem tartalmaz sem élő vírust, amely szaporodhatna a szervezetben, sem genetikai anyagot, amelyek a sejtekbe beépülve megváltoztathatná annak működését. Fontos hangsúlyozni, hogy a védőoltással járó esetleges kellemetlenség jóval kisebb kockázatot jelent annál, mint amit egy, a védőoltás hiányában esetlegesen kialakuló rákos megbetegedés jelenthet.

A HPV elleni védőoltás nem kötelező. Ugyanakkor fontos mérlegelni azokat az érveket, amelyek az egészség védelme, a betegség megelőzése mellett szólnak. A vakcina éveken keresztül jelentős védelmet nyújt a lányok számára a HPV-fertőzés következtében kialakuló méhnyakrák ellen. Az állam által felajánlott önkéntes HPV elleni védőoltás és annak beadatása a jogosultak számára mindkét dózis esetében térítésmentes. A költségeket a központi költségvetésből fedezik.
A védőoltással kapcsolatos információkért bátran kereshető az iskolavédőnő és az iskolaorvos, de a háziorvos és a legközelebbi védőoltási tanácsadó is. További tájékoztatás található a www.antsz.hu/hpv és a www.egeszseg.hu oldalakon. Videó: http://youtu.be/PXdeZ0fJiYY

megosztás
hozzászólások
Főzzünk játszva (2), karate (2), Darren Cranmer (2), Platán étterem (1), Tour de Hongrie (2), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), büntetés (3), életveszély (1), Bock Bisztró Balaton (16), Rtime (5), Életfa iskola (2), Balatoni Múzeum (98), Mátrai Gabriella (2), Komoróczi Lajos (3), képviselő-jelölt (5), mobil (2), apartman (3), bíróság (8), Monitor konyhája (80), természet (2), Kovács Viktória (4), vasút (10), Hotel Zenit (3), freestyle foci (1), Balaton-átúszás (1), koktél (1), sport (1085), borünnep (24), kutatók éjszakája (1), verklifesztivál (3), GESZ (11), Szent Mihály (1), kiállítás (16), skandinav lotto (81), Selmeczy Zsuzsanna (5), tartozás (1), korcsolya (4), ünnep (141), diakhitel (7), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), újszülött (1), világnap (1), Rézsó Tamás (6), sajtóközlemény (5), Füzes Eszter (1), bor (26), Miss Balaton (1), Havasi Bálint (13), OKJ (1), Alsópáhok (51)