Védjegyet kaphatnak a fürdők is

2013. március 21.
Immáron ötcsillagos minősítéssel büszkélkedhet - a Hungarospa (Hajdúszoboszló), valamint a Rudas és a Lukács (mindkettő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.) után - a szegedi Aquapolis is, tudhattuk meg Szabó Mihály ügyvezetőtől, a Magyar Fürdőszövetség március 20-21-i közgyűlésének egyik házigazdájától.

A közgyűlésen elhangzott az is, hogy a Magyar Fürdőszövetség minősítő tanúsítványa – a Nemzetgazdasági Minisztériummal folytatott tárgyalások nyomán - hamarosan nemzeti védjeggyé válhat.
A szövetség szakbizottsági elnökeinek beszámolójából többek között megtudhattuk azt is, hogy 2013 szeptemberétől OKJ-s képzés keretében oktatják majd – s nem csak az iskolarendszerű oktatásban, hanem a felnőttoktatásban is – a fürdőgépészeket és az uszodamestereket. Az oktatás szakmai felelőse pedig a Magyar Fürdőszövetség lesz.
A reményteljes hírek között szerepelt az is, hogy folynak még a tárgyalások, s elképzelhető, hogy a fürdők nem tartoznak majd azon vállalkozások sorába, amelyeknek új típusú, a NAV-val online kapcsolatban lévő pénztárgépet kell üzemeltetni. Ugyanakkor a fürdőkre is biztosan vonatkozik majd az új, a korábbinál szorosabb adatszolgáltatási kötelezettség.
A negatív történések között hangzott el az, hogy a fürdők számára eddig kudarc a Széchenyi-kártya bevezetése, mégpedig azért, mert ezt a szolgáltatást csak a „szabadidős” zsebből lehet fizetni. Ugyanakkor, Vancsura Miklós elnök előterjesztésében az is elhangzott, hogy az NGM-mel folytatott eddigi tárgyalások reményt adnak arra, hogy a közeljövőben ez a szabályozás változzon, mégpedig a fürdőknek kedvező módon, s a jövőben a többi „zseb” terhére is lehessen fürdőszolgáltatást kiegyenlíteni.
Hosszasan sorolta az eredményeket a marketing szakbizottság elnöke is. A Magyar Fürdőszövetség tagjai ebben az évben is részt kívánnak venni a legsikeresebb, öt országos rendezvényen: március 22. a Víz Világnapja; júniusban  szezonnyitót tartanak, amelyen kampányt hirdetnek a biztonságos fürdők igénybevétele mellett; ismét megtartják a Strandok éjszakáját, augusztus közepén; idén a Turizmus Világnapjára, szeptember 27-re időzítik a Szauna szeánsz lebonyolítását; végül, de nem utolsó sorban október első hetében várható a Magyar Fürdőkultúra napja.
A közgyűlés első napján sor került új tagok felvételére is. A szövetség immáron 106 rendes tagot számlál. Az új belépők: a makói Hagymatikum, a budapesti, XVIII. kerületi Városgazda Zrt, s a Kumánia Gyógyfürdő Kisújszálláson. A közgyűlés ugyanakkor tudomásul vette, hogy távozott a tagok sorából az Aquasziget Esztergom és a Tamási Thermal Spa.
Vancsura Miklós elnök beszámolójában új gondolkodásra szólította fel a tagok képviselőit. Kiemelte, hogy az első Széchenyi terv és az azóta eltelt időszak 100 milliárdos fürdőfejlesztéseket adott az országnak, s ennek eredményeként csak a szövetség tagjainak 50 milliárd forint fölött jár az éves bevétele. A fürdők több mint 8 ezer munkavállalót foglalkoztatnak, s mintegy 30 ezer ember megélhetését biztosítják közvetetten. Vancsura Miklós szerint a fürdőknek erősíteniük kell lobbi-tevékenységüket, de legelőször saját magukban is tudatosítani kell, hogy Magyarország legjelentősebb turisztikai városai mind fürdővárosok is egyben, s hogy a fürdőfejlesztés minden településen magával vonz további attrakcióteremtő beruházásokat.
Forrás: Turizmus Panoráma Bulletin

megosztás
hozzászólások
táplálkozási tanácsadó (1), Bradley Cooper (1), Bagyinka Tímea (1), zala (1156), kalendarium (831), életmód (10), Varga Terézia (1), La Montanara (1), csokoládé (2), Egészségfejlesztési Iroda (1), Z. Karvalics László (1), Bibó Gimnázium (1), verkli (5), hó (4), Zalai Borcégér (5), magyar dal napja (8), punkosdi regatta (9), Barista bajnokság (2), keszthely balaton kekszalag (5), költségvetés (1), szépségápolás (8), Bocuse (3), gazdasag (363), gyermek (12), sportlövő (2), Márton nap (1), kitüntetés (6), íjászverseny (1), Básti Juli (1), orosz (1), Helikoni ünnepség (4), SzezOn bevásárló közösség (1), relaxáció (1), augusztus 20. (5), fa (1), himnusz (1), transzfer (1), Udvaros Dorottya (1), Spar (1), keszthely program (1241), Koósz Attila (1), google (3), Szeiler Gábor (1), zene (23), debrecen uszo eb (16), Player's Restaurant & Bar (2), Stohl András (1), Fidesz (14), Mikulás (8), vlog (4)