Vasárnapra az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a meteorológia

2014. július 19.
Vasárnapra már az ország valamennyi megyéjére első-, illetve másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt.

 A meteorológiai szolgálat szombaton az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: vasárnap tovább erősödik a nappali felmelegedés. A középhőmérséklet általában 24 és 27 Celsius-fok között, főként északnyugaton, illetve a városokban 27 fok fölött alakul.
Emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére citromsárga, vagyis elsőfokú, az ország többi területére narancssárga vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki a tartós hőség miatt.
A hőség keddre szűnik meg - írta a meteorológiai szolgálat.
   
Az Országos Meteorológia Szolgálat és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. A meteorológiai szolgálat riasztást csak egy-három órán belül bekövetkező veszélyes időjárási jelenségek esetén - például heves zivatar, jégeső, viharos szél vagy hófúvás miatt - ad ki. A hőség miatti figyelmeztetés viszont az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul, így a kánikula miatt egy egész napra vonatkozóan csak figyelmeztetés lehet érvényben. A citromsárga az elsőfokú, a narancssárga a másodfokú, a piros a harmadfokú figyelmeztetés.
   
Az ÁNTSZ szintén három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. Az első fok a figyelmeztető jelzés. A második fokozat a riasztás, ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátó rendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását. A harmadik fokozat a hőségriadó. Az országos tiszti főorvos döntése alapján jelenleg vasárnap éjfélig a második fokozat, vagyis a hőségriasztás van érvényben.
   
Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a tűző napon, vegye igénybe a hűtött helyiségeket, védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítményekkel.

   
A meterológiai előrejelzés szerint vasárnap többnyire derült, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A Dunántúlon a déli szél megélénkül, északnyugaton erős széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 21 Celsius-fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 34 fok között alakul.

megosztás
hozzászólások
maraton (59), sztárportré (3), hatos lottó (93), Csöre Gyula (1), Pelso Társaság (6), Szemfüles egyesület (3), Ollári Barbara (1), Kardos Gábor (6), Bóka György (2), jövőkutatás (1), Apák napja (1), migráns (3), szabadsag (2), tour de france (1), KeszthelyFest (15), halottak napja (1), Polgár Zsolt (1), Cséby Géza (5), étterem (11), vuz kft (17), Hévíz (1219), úszás (22), Halház kft (1), Joós Attila (1), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), étrend (4), vízkereszt (1), gyógytó (1), csillaghullás (2), zeneszerző (1), Hévízi-tó (1), Semmelweis (2), női gombolkodó (5), rezidance (5), Németh Veronika (1), parkolás (8), ÉrtékTrend extra (7), posta (1), hévízi kifolyó (3), Központi Statisztikai Hivatal (3), Cserszegtomajfutás (5), Fidesz (14), angus marha (1), repülőtér (21), Via Hotel (1), programajánló (19), alpolgármester (2), Március 15 (2), kormánymegbízott (1), onkentes (3)