Vasárnapi nyitva tartás a Balatonnál? - Mentességet kért a Balatoni Szövetség

2015. április 17.
A helyi önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) levélben fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, kérve, hogy a kiemelt üdülőkörzet május elejétől szeptember végéig mentességet kaphasson a kereskedelmi vállalkozások, üzletek vasárnapi kötelező zárva tartása alól.Erről Balassa Balázs (független), a BSZ elnöke, Szigliget polgármestere tájékoztatta pénteken az MTI-t.
Kifejtette, a BSZ elnöksége a héten hozott határozatot arról, hogy a kormányhoz fordul a mentesség kérésével.
A szervezet elnöke szerint elsősorban nem a multik, hanem a kisüzletek üzemeltetői sérelmezik az új szabályozást. A vonatkozó jogszabály lehetőséget biztosít a 200 négyzetméternél kisebb üzletek vasárnapi nyitva tartására, de csak ott, ahol a család tagjai dolgoznak. Balassa Balázs szerint szükséges lenne megvizsgálni, hogyan terjeszthető ki ez a mentesség az alkalmazottakat foglalkoztató balatoni üzletekre is, hiszen sok esetben megoldhatatlan, hogy egy egész évben nyitva tartó kereskedelmi vállalkozásnál csak a családtagok dolgozzanak minden hétvégén. Azt is figyelembe kell venni, hogy az üdülőrégióba érkező turisták, nyaralótulajdonosok számára a szabadság időszakában nincs különbség a hétköznap vagy a hétvége között - hangsúlyozta.
"Az jó törekvés, hogy a kormány erősíteni kívánja a  családi vállalkozások pozícióját, elősegítve a bevételük növekedését, de sajnos a Balaton térségére nem ez a vállalkozói kör a jellemző" - fogalmazott a BSZ elnöke.    
Hozzátette, a régió is támogatni kívánja a kormány törekvését, de kéri, hogy ameddig kiépül az a kisüzlet-hálózat az üdülőrégióban, amely biztosítani tudja a szükséges nyári ellátást hétvégenként is, mentesítsék a térséget a vasárnapi zárva tartás szabályozása alól. A BSZ a mentességet minimum öt hónapra kéri, igazodva a balatoni vendégforgalom igényeihez. MTI

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Tóth Xénia (6), emléknap (1), kollégium (1), halottak napja (1), keszthely balaton kekszalag (5), Krepsz-Kapai Bernadett (1), kulfold (245), csillaghullás (2), konyvtar (103), álláshirdetés (18), vlog (4), terápia (4), telefon (3), Gulyás Orsolya (2), Bezerics (1), kutyás strand (5), Eurostat (1), Palásthy Bese (2), Keszthely HUSZ (3), zene (23), Joós Adél (1), parkoló (4), Tóth Csaba (3), husvet (14), véradás (2), Március 15 (2), Bock Bisztró (12), Ekmann László (1), színház (5), Pete Krisztina (1), hegyalja fesztival (3), rezidance (5), Love your belly (2), voroskereszt (24), augusztus 20. (5), Mohácsi József (8), áruház (1), Horváth Szabina (1), Clemens Zsófia (1), halál (42), Magyarország tortája (1), jég (5), mellrák (1), macska (1), méregtelenítés (1), Szeiler Stúdió (32), Főügyészség (7), mobil (2), Major Veronika (5), szolárium (1)