Városi költségvetés – I. forduló

2012. február 10.
Soron kívüli ülést tartott a keszthelyi képviselő-testület február kilencedikén. Első napirendi pontként a város 2012. évi költségvetéséről tárgyaltak, ám az erről szóló rendelet megalkotásáról a hónap végén döntenek majd a képviselők.

Három bizottság közös javaslata alapján a testület elfogadta, hogy az előterjesztésben szereplő költségvetési rendelettervezetet első fordulós anyagként tárgyalják meg. A 2011-es évet 318 millió forint rövidtávú működési hitellel zárta a város – mindhárom bizottság szükségesnek tartotta, hogy ezt a tavalyról áthúzódó tartozást megnyugtató módon sikerüljön rendezni. Ennek érdekében részletes, alternatív javaslatokat is tartalmazó szakmai anyag készül, melyet február 20-án összevont munkaértekezlet keretében tárgyalnak meg a képviselők. A költségvetési rendelet megalkotására a tervek szerint a február 29-ére összehívott soros testületi ülésen kerül majd sor.
A rendelettervezet jelen állása szerint 977 millió forint hiány mutatkozik a bevételi és a kiadási oldal között.

Ruzsics Ferenc polgármester kiemelte: közös cél, hogy a város összes intézménye biztonsággal folytatni tudja működését, bár mindegyikük komoly megszorításokra, további költségcsökkentésre kényszerül idén. Hozzátette, hogy a nehéz gazdasági helyzetben az önkormányzat továbbra is minden rászorulót támogatni kíván, továbbá különösen fontosnak tekinti az idősek segítését, és a gyermekek nevelését, a felnövekvő új generáció jövőjének biztosítását.

A végletekig kifeszítettnek nevezte Pálinkás Róbert alpolgármester a város idei költségvetését, mely jelen struktúrájában további elvonást már nem bírna el. Hozzátette: megtakarítás a jövőben már csak a rendszer újragondolásával és átalakításával, a szemléletmód megváltoztatásával képzelhető el. Az alpolgármester a mostanában zajló, nagyrészt uniós támogatás segítségével megvalósuló városfejlesztési beruházásokat szükséges „előremenekülésnek” nevezte, mely hosszútávon jelentős előnyt biztosít Keszthelynek, továbbá hangsúlyozta, hogy a későbbi években nem ró elviselhetetlen terhet a városra a pályázati önrészekre felvett fejlesztési hitel törlesztőrészlete.

Adósok nyilvános listája

Ruzsics Ferenc a testületi ülésen elmondta: a bevételek növelésének egyik hatékony módja az adótartozások behajtása lenne. Jelenleg mintegy 180 millió forint a bevallott, ám be nem fizetett helyi adó és gépjárműadó teljes összege. A kintlévőség mielőbbi behajtása érdekében a város új módszert alkalmaz: törvény biztosította lehetőség alapján nyilvánosságra hozza a hátralékosok nevét és címét a tartozás összegével és adónemével együtt. Magánszemélyeknél 1.000, vállalkozásoknál 10.000 forint feletti, 10 napot meghaladó tartozás esetén van erre mód. Aki szeretné elkerülni adatainak nyilvánosságra hozatalát, az mielőbb jelentkezzen a városházán, esetleg kérjen részletfizetést a fennálló adósságra – javasolta a polgármester.

megosztás
hozzászólások
Cserép Letícia (1), Keszthelyi Kiscápák (6), turisztika (94), gasztronómia (5), Ekmann László (1), TRX (22), verseny (2), ötös lottó (101), felveteli (29), sütemény (1), áruház (1), keresztény (2), alternatív gyógymód (1), Katedra nyelviskola (5), husvet (14), fogyasztóvédelem (1), Rejuvena (19), kulturalis (4), fagylalt (6), Havasi Bálint (13), okmányiroda (1), szabadsag (2), menekült (1), bor (26), Novák Péter (1), szolárium (1), FINA vizes világbajnokság (1), marko peter (22), szépségápolás (8), skandinav lotto (81), baleset (169), Németh Veronika (1), vívás (1), nyugdíjas (2), Magyar Turizmus Zrt (45), hullámmasszázs (1), néptánc (4), parkoló (4), katona (1), diákolimpia (1), könyv (1), balatongyorok jazz (23), nyelvtanulás (3), túlsúlyos (3), gyes (2), vitorlázás (37), migráns (3), mobil (2), Biró Lajos (1), Magyar Telekom (1)