Vandálok törzshelye lett a gazdátlan Hotel Via

Vandálok törzshelye lett a gazdátlan Hotel Via

2017. április 11.
Betört ablaküvegek, letépett kábelek, szilánkok és törmelék mindenfelé. Néhány lépéssel beljebb szétszakított fotelek, megszaggatott függönyök, széttört bútorok – nem messze a Helikon Hoteltől, közvetlenül a Balaton-parton, frekventált helyen áll a Hotel Via. A szebb napokat látott szálloda adottságaihoz kétség sem férhet, az állapota azonban siralmas. A turisztikai szezon kezdetén nem éppen vendégcsalogató látvány. Megkerestük a ház legutolsó üzemeltetőjét, Kocsis Andrást.

Kilenc évig bérelte és üzemeltette a Balaton-parton kialakított sétány mellett álló Hotel Viát Kocsis András, a kulcsot 2015 végén adta vissza. A cég 2006-ban vette át a Strabagtól „elég leült” állapotban az épületet, majd rendbe hozta. A vendégek szerették, és a keszthelyieknek sem lehetett okuk panaszra: a bérlő rendezvényekkel igyekezett kivívni a helyiek elismerését. Itt tartották a Vajda Gimnázium öregdiákjainak százfős találkozóját, házigazdái voltak a Helikoni Ünnepségeknek, helyet adtak a veterántenisznek, kórustalálkozót és egyéb városi rendezvényeket szerveztek. Komolyan vették a kötelezettségeiket, ügyeltek a virágosításra, a parkosításra, látszott, hogy gondos gazdája van a háznak. Nem spórolták el a karbantartásra fordítandó költségeket sem, és festésre is mindig akadt.

– Hároméves bérleti szerződéseink voltak, mígnem kilenc év után, 2015 tavaszán nem hosszabbították meg velünk az aktuális kontraktusunkat. Éreztük, hogy valami nem stimmel, míg egyszer csak a tulajdonosok képviselője közölte, hogy új vevője akadt a szállodának, ám konkrét nevet nem mondott – árulta el Kocsis András. – Úgy hírlett, ötcsillagos hotel lesz a Viából.  

A bérlőnek tehát mennie kellett, 2015 végén befejezte ténykedését, és kitakarítva, szép állapotban átadta a hotelt. Ennek lassan másfél éve. A szálloda azóta gazdátlanul áll, hajléktalanok és vandálok törzshelye, akik a berendezést tönkreteszik, a helyet pedig lelakják, ott élve ki agressziójukat.
Az elképzelt ötcsillagos hotelnek se híre, se hamva.

– A városnak az lenne az érdeke, ha pozitív irányt venne a történet. Pillanatnyilag azonban semmi konkrétumot nem tudni, csak az van, amit látunk: a Via egy romhalmaz, leamortizálták, idegenek törnek-zúznak benne, csak az nem megy be, aki nem akar. Borzasztó állapotban van – zárta szavait az egykori bérlő cég vezetője, Kocsis András.

Nézd meg további képeinket a galériában!

megosztás
hozzászólások
földrengés (2), Ollári Barbara (1), szolárium (1), tour de france (1), Németh József (1), munkaviszony (1), Mándó Zsuzsanna (1), Szent Mihály (1), trianon (2), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), Bagyinka Tímea (1), női gombolkodó (5), Bezerics (1), hulladék (3), sport (1085), taverna (25), maraton (59), kovács (1), nagyméret (1), Ferenc pápa (1), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), cukorbetegség (2), e-kereskedelem (1), La Montanara (1), onkormanyzat (481), Keszthely HUSZ (3), kozlekedes (8), vasárnapi pihenőnap (3), Krasznai István (1), Rózsakert étterem Hévíz (1), verkli (5), Sziládi-Kovács Tibor (2), Pete Krisztina (1), múzeumok éjszakája (4), Szeiler (63), vállalkozó (4), kert (1), egeszsegugy (266), Spa Hévíz (3), média (1), humanitárius település (1), hazassag (6), Divinyi Tamás (4), marko peter (22), Horváth Szabina (1), család (1), Kartali Zsuzsanna (1), Zalacsány (4), étterem (11), vonat (7)