Van egy jó receptünk! - Szűzpecsenye egészben sütve, mustmártáson tálalva, mazsolás rizzsel

2011. november 06.
Van ismét egy jó receptünk, s egy hozzáillő borajánlatunk, próbálja ki!

Szűzpecsenye egészben sütve, mustmártáson tálalva, mazsolás rizzsel

Hozzávalók két személyre:
36 dkg lehártyázott szűzpecsenye
só, bors
20 dkg fehér szőlő
1 evőkanál kristálycukor
3 dl must
½ evőkanál kukoricakeményítő
4 dkg mazsola
16 dkg rizs
 
Elkészítés
A szűzpecsenyét (18 dkg-os) henger alakú darabokra vágjuk, serpenyőben kevés olajon minden oldalról körbepirítjuk. Ha kész, tepsire helyezzük, forró sütőben megsütjük.
Egy edényben a kristálycukrot karamellizáljuk, és felöntjük a leszűrt musttal. A félbevágott, kimagozott szőlőszemeket hozzáadjuk. Ha forr, hideg vízzel csomómentesen kikevert keményítővel sűrítjük.
A mártást a tányérra helyezzük, a húst felszeletelve rátálaljuk, hozzá pedig a beáztatott mazsolával dúsított párolt rizst halmozzuk.
Helikon Taverna Étterem és Rendezvényközpont
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Tel.: 06-83/348-004, 06-30/217-9981
www.helikontaverna.hu
info@helikontaverna.hu

Én nem is értem: nyáron küzdöttünk a meleg ellen, most meg, hogy fizetni kell érte, milyen jólesik a meleg konyhában eltölteni az időt. Ugyanilyen jóleső érzés a séf úr receptjét olvasgatva eltervezni, hogy mikor készítjük el. Nekem már ez is élvezet, pláne, ha van otthon egy-két palack borocska. És lehet, hogy ezt nem is tudják megadóztatni.
Ahogy beköszöntött az ősz zordabb formája, rögtön eszembe jutnak gyönyörű, finomabbnál finomabb vörösboraink. Mondjuk a főzéshez felvezetésnek el tudok képzelni egy szép kadarkát Szekszárdról, Mészáros Pál pincéjéből. Ez egy olyan ivós bor, elég hozzá a konyhában készülő finomságok illata. Töltsük csak ki a második pohárkával is! S ahogy egyik kedves barátom szokta mondani, „a stresszek csak úgy röpködnek ki a fejünkből”. Kezdők is próbálkozhatnak, a recept mentén egyszerű lesz.
Ha készen vagyunk az étellel, szépen terítsünk meg, gyújtsunk gyertyát, s ha elfogyott a kadarkánk, akkor bontsunk meg egy soproni kékfrankos Missiót a Jandl pincészettől. A soproni északi borvidék hűvösebb éghajlatú, ebből kifolyólag az idevalósi borok egy kicsit gazdagabbak savakban. Emiatt kiválóan alkalmasak arra, hogy rést üssenek a szűzérme koleszterinbástyáján. A benne lévő finom csersav az étvágyat fokozza, alkoholtartalma 13%. A magas alkohol miatt egy árnyalatnyit édeskésnek érezzük, habár teljesen száraz. Egészen sötét bíborszínű, kifejezetten intenzív illata van, és meleg hangulatot áraszt.
Váljék egészségükre!
Pampetrics György borkereskedő
8360 Keszthely, Rezi u. 2.
Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18.

 

megosztás
hozzászólások
Ranolder (1), Bock Bisztró Balaton (16), gyógytó (1), cukorbetegség (2), facebook (15), Balatonátcsúszás (1), VeszprémFest (1), áramszünet (3), állami (1), Kis-Balaton (1), Németh Gábor (1), KRAFT (5), balett (1), Papp Gabor (227), szavazas (9), Polgári vélemény (6), Csősz-Tóth Norbert (1), Nyári Viola (1), piac (6), freestyle foci (1), Havasi Bálint (13), kilométer (1), kisterseg (20), humanitárius település (1), gasztroblogger (2), Spa Hévíz (3), Polgár Zsolt (1), Erdély (2), karrier (1), Bocuse (3), gyermekszám (1), energia (7), turisztika (94), eon (2), torkos csütörtök (3), kékszalag (12), Keszthelyi Táncpanoráma (7), köztársasági elnök (1), művészet (1), Pelso Társaság (6), tollaslabda (1), luxor (99), okmányiroda (1), gépjármű (1), Apák napja (1), Csengei Agota (16), idegenforgalom (174), Budapest (3), Zalaszántó (2), esztétika (8)