Van egy jó receptünk! - Kíméletesen sült kacsamell stircelt burgonyával, szilvaraguval

2011. december 10.
Van ismét egy jó receptünk, s egy hozzáillő borajánlatunk, próbálja ki!



Hozzávalók 2 főre: 40 dkg kacsamell, só, bors, étolaj. A körethez: 30 dkg héjában főtt burgonya, 1 tojás, 15 dkg liszt, só, bors, 10 dkg vöröshagyma. A szilvaraguhoz: 20 dkg aszalt szilva, 5 dkg vöröshagyma, 2 dkg kristálycukor, 2 evőkanál szilvalekvár, só, bors, 2 dl vörösbor, 0,5 evőkanál ecet.
A kacsamell bőrét beirdaljuk, majd sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben kevés olajon bőrével lefelé kezdjük sütni, amikor szép piros, megfordítjuk, közben a felesleges zsiradékot félretesszük. A melleket tepsibe helyezzük, majd alacsony hőfokon, kb. 80 fokon sütőben megsütjük (40-45 percig).
A főtt egész burgonyát lereszeljük, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a pirított hagymát, sózzuk, borsozzuk, a kész tésztát megformázzuk, majd kacsazsírral kikent serpenyőben mindkét felét megsütjük.
A szilvaraguhoz a vékony, fél karikákra vágott hagymát kevés olajon megfuttatjuk, majd a cukorral pirítjuk, felengedjük a borral, és a beáztatott aszalt szilvát hozzáadjuk, sóval, borssal ízesítjük. Ha forr, belekeverjük a szilvalekvárt, a végén kevés ecettel pikánssá tesszük, és készre főzzük!
Helikon Taverna Étterem és Rendezvényközpont
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Tel.: 06-83/348-004, 06-30/217-9981
www.helikontaverna.hu
info@helikontaverna.hu

Ilyenkor novemberben, Márton-nap tájékán, mi más juthatna az ember eszébe, mint az új bor. Az idei esztendőben nagyon-nagyon jó volt az időjárás szőlőtermesztési szempontból, az utóbbi évtizedek legjobb borai érlelődnek a pincékben. Egyik kedves szakmabeli ismerősöm mondta, hogy most minden borász olyan bort készíthet, amilyet szeretne. Aki friss, gyümölcsös bort akart, már augusztus végén, szeptember elején kiváló érettségű szőlőt szüretelhetett. Aki viszont nagy testű, sűrű, robusztus bort akart, az október közepén-végén is az ehhez legkitűnőbb, nagyon egészséges szőlőt szedhette le. S ami fontos, az idén alig kellett a szőlőt növényvédő szerrel kezelni, mert a kevés csapadék miatt nem terjedtek a betegségek.
Tehát a kacsához, mivel vörös húsú szárnyasról van szó, mindenképpen egy ilyen, friss és gyümölcsös bort ajánlok. Mégpedig egy villányi Márton-napi Portugiesert Wunderlich Lojzitól. Amikor a pincében először kóstoltam ezt a bort, még az erjesztőkádban volt a préselés előtt, de már akkor érezni lehetett az ízében és az illatában a sok gyümölcs mellett az aszalt szilvás ízt. Azóta eltelt másfél hónap, a bor palackba került. A címkéjén Szent Márton püspököt ábrázoló oltárkép látható abból a templomból, ahol borász barátom felesége született (mároki templom).
A kacsánk esetében a szilvaragu az ízmeghatározó, passzol hozzá ez a friss oportó.
Kedves egészségükre!
Pampetrics György borkereskedő
8360 Keszthely, Rezi u. 2.
Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18.

 

megosztás
hozzászólások
Horvath Terez jegyzo (29), Nyári Viola (1), Zalai Kutyasuli (1), kulfold (245), karácsonyi képeslap (1), Kányavári-sziget (1), biztosítás (2), rádió (1), nyugdij (8), karnevál (1), labdarugas (25), unicef (1), Balaton Sound (2), kitüntetés (6), Owaimer Zoheir (1), túlsúlyos (3), DJ Gerysson (1), Havasi Bálint (13), parkoló (4), étel (3), gyógytornász (1), lotus (1), gyógyítás (2), Bátortábor (1), keszthelyi nyari jatekok (55), gyes (2), Az év orvosa (1), Mándó Zsuzsanna (1), parkolás (8), diák (4), emléknap (1), jég (5), Ruzsics Ferenc (434), HUSZ (7), gyermekszám (1), 1956 (1), szerencsejatek (630), világnap (1), Balatoni Múzeum (98), VeszprémFest (1), luxor (99), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), gyógyfürdő (6), sztárportré (3), Németh József (1), menekült (1), Golden Globe (3), Rózsakert étterem Hévíz (1), esztétika (8), Bartha Gábor (34)