Van egy jó receptünk! - Grillezett sertésérmék polentasteakkel és rozmaringnyárssal (+borajánló)

2011. augusztus 21.
A jó étel éppoly fontos az élethez, mint a jó egészség, ha pedig otthon, szeretteink társaságában főzünk, még a kapcsolatunk is mélyül, boldogabbak leszünk. Fantasztikus érzés az együtt elkészített vacsorát közösen elfogyasztani, majd elégedetten hátradőlni, és azt mondani: azok vagyunk, amit megeszünk. Van ismét egy jó receptünk, s egy hozzáillő borajánlatunk, próbálja ki!

Az előkészített sertésszüzet baconszalonnába betekerjük, pácoljuk (só, bors, olaj keverékével), majd hűtőbe tesszük két-három órára.

A polenta elkészítése
Vizet pirított hagymával felteszünk forrni, sózzuk, majd állandó keverés mellett beletesszük a kukoricadarát (½ liter vízhez kb. 15 dkg kukoricadara). Felfőzés után őzgerincformába öntjük.

A rozmaringnyárs elkészítése
Egy kihegyezett rozmaringszálra felfűzzük a következő zöldségeket: cukkini, lila hagyma, pritaminpaprika, padlizsán, póréhagyma, fűzhetünk rá grillsajtkockákat is.

Az étel elkészítése
Grillrácson megsütjük az érméket és a nyársat, majd az ujjnyi vastagra szelt polentaszeleteket forró rácsra tesszük, és átpirítjuk. Öt-nyolc perc alatt elkészül.
Készíthetünk hozzá erdeigomba-ragut, így változatosabbá tesszük ételünket: serpenyőben hagymát pirítunk, rátesszük az erdeigomba-keveréket, egy kis kanál paradicsompürét, majd az egészet fehérborral felengedjük, fűszerezzük (kakukkfű, só, bors, petrezselyemzöld), jól összeforraljuk, és máris tálalhatjuk az ételt.

Jó étvágyat kívánunk!
Helikon Taverna Étterem és Rendezvényközpont
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Tel.: 06-83/348-004, 06-30/217-9981
www.helikontaverna.hu
info@helikontaverna.hu

A séf úr ajánlata rendkívül ínycsiklandó, és gyönyörűen lehet tálalni. Szerintem azt a húsz percet, amennyi az erdei gombás ragu elkészítéséhez kell, ne sajnáljuk. Ízfokozónak nagyon jó lesz, és az étel is jobban csúszik tőle. Fontos, hogy a hentestől jövet keressünk egy jó borkereskedést, ahol választhatunk egy finom bort az alkalomhoz. Mivel az ételünk sertéshúsból készül, és kellőképpen fűszeres, ezért ehhez egy villányi pinot noir-t ajánlok a Vylyan Pincészettől.
A pinot noir a fajtajellegénél fogva halvány rubinszínű, illatában felfedezhetünk egy kis avaros-földes jelenlétet, ami kitűnően fog passzolni az erdei gombához. Emellett a háttérben szépen jelentkeznek a piros gyümölcsök, a meggy és a ribizli egy kis lekváros beütéssel. Kóstolva nagyon sima szerkezetű, de nagy beltartalmú bor. Itt kell megjegyeznünk, hogy a világ legnemesebb borai közé tartozik.
Baconbe göngyölt grillezett sertésérme, polentasteak, zöldséges rozmaringnyárs, erdei gombás ragu, Vylyan pinot noir − hihetetlenül szép az élet! És ez mind közel van hozzánk!

Váljék egészségükre!
Pampetrics György borkereskedő
8360 Keszthely, Rezi u. 2.
Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18.

 

megosztás
hozzászólások
képviselő-jelölt (5), Mohácsi József (8), Palásthy Bese (1), Rio 2016 (32), Oroszlán Zsolt (2), Zsittnyán Tamás (1), Csokonai társaság (1), VOLT fesztival (7), állatorvos (1), Libás (2), KFT (1), fesztival (93), Polgári vélemény (6), Krasznai István (1), Nyitott Balaton (2), Bagyinka Tímea (1), EU (14), levendula (2), Paleomedicina (1), Balsai Móni (1), Sifter Rózsa (1), bor (26), Egészségfejlesztési Iroda (1), Cserszegtomaj (124), paleo-ketogén (4), influenza (2), boldog (1), VeszprémFest (1), meiszner kati (16), miniszterelnök (2), vitorlázás (37), Kertész Sándor (5), medve (1), gyes (2), OKJ (1), kereskedelem (1), web (5), energia (7), Básti Juli (1), sport (1085), apartman (3), fürdő (2), onkormanyzat (481), Balatonfüred (3), munkanelkuli (2), Ferenc pápa (1), alkalmassági (1), fogorvos (5), trianon (2), skandinav lotto (81)