Változó parkolás, turistabarát újítások

2011. április 01.
A helyiek és a Keszthelyre látogató turisták érdekeit egyaránt szolgálja a város új parkolási rendszere, melyről márciusi ülésén döntött a képviselő-testület. A belváros idén zajló megújítása indokolta az eddig működő szisztéma újragondolását. A nagyszabású beruházás során a Fő tér megszabadul az eddigi indokolatlanul nagy gépkocsiforgalomtól és új közlekedési rend lép életbe a városban; ez egyszerre teremt igényt és alkalmat a megújulásra a parkolás terén is.

A város négy pontján nagy befogadóképességű tömbparkoló kerül kialakításra, különböző díjövezetekben. A P1 jelű belvárosi parkoló a piac területén található, és elsősorban a centrumban megszűnő parkolóhelyeket hivatott pótolni a Fő tér rehabilitációs pályázatban vállaltak szerint. A várakozás első órája díjmentes lesz itt, azt követően pedig a lila övezetben érvényes (szezonon kívül 300, szezonban 320 forintos) óradíjat kell fizetni a személygépkocsikra. Mivel ebben a parkolóban sorompós, rendszámfelismerős automata rendszert épít ki a város, a díjfizetés kihajtás előtt történik. A kassza-automaták forintot és eurót is elfogadnak, és lehetőség lesz bankkártyás fizetésre is.
A belvárosi várakozási lehetőségek kiegészülnek továbbá a szabadtéri színpad helyén létesítendő, 44 gépkocsi befogadására alkalmas parkolóval.
A P2 (Kastély) és a P3 (Vásártér) jelű tömbparkolók kedvező díjért kínálnak akár egész napos várakozást: óradíjuk szezonban mindössze 80 Ft, szezonon kívül 50 forint, de a díj ötszöröséért (szezonon kívül 250, szezonban 400 forintért) egész nap elhelyezhető ott az autó. A P4 jelű parkoló a vasútállomásnál található, és ingyenesen vehető igénybe.

A rendszer legnagyobb újdonsága, hogy a tömbparkolókat és a város minden turisztikailag fontos látnivalóját Dottó városnéző kisvonat köti össze. A kisvonat a tömbparkolóban váltott jegy felmutatásával az autó minden utasa számára kedvezményesen vehető igénybe, és ez az érvényességi időn belül korlátlan le- és felszállásra jogosítja birtokosát bármely megállóhelyen. Az egyórás jegy 250 forintba, a 4 órás 350 forintba, az egész napos 700 forintba kerül majd. Ezért az árért bebarangolható az egész város, a kisvonat megáll a múzeumok előtt, érinti a Fő teret, és a strandhoz is lekanyarodik. A célirányos és gyors közlekedést segítve a jármű mindkét irányban közlekedik.

A tömbparkolók mindegyikében információs pont és várostérkép található, melyek segítségével a turisták információkat szerezhetnek a keszthelyi látnivalókról, intézményekről és egyéb hasznos tudnivalókról. A komplex szisztémát kiegészíti egy irányjelző táblarendszer, mely az egész város területén segít a tájékozódásban és a parkolók megközelítésében.

megosztás
hozzászólások
Libás (2), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), VeszprémFest (1), Tóth Csaba (3), Varga Terézia (1), jóga (1), pollen (3), kornyezettudatos (4), nyelvvizsga (2), Varga Endre (4), margaret thatcher (1), Szent Márton (3), 1956 (1), halál (42), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), Csengei Agota (16), Laky András (2), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), fájdalomambulancia (2), kalendarium (831), egészség (131), érettségi megoldás (5), Kerner Gábor (2), Gelencsér Kálmán (2), turisztika (94), Krassói Katalin (1), ellazulás (1), vegetariánus (1), ÉrtékTrend extra (7), Marsalkó Dávid (1), statisztika (2), zivatar (1), Paleomedicina (1), medve (1), Zala folyó (1), TRX (22), zene (23), traffipaxrendszer (1), hó (4), Bringatanya (2), Pete Krisztina (1), minisztérium (7), retro (1), Brüsszel (1), kenyér (7), vallás (1), Miss Balaton (1), Schmied Zoltán (1), termálfürdő (1), korcsolya (4)