Változnak a szabadságolás szabályai

2013. április 06.
Megjelent a kormány honlapján a távolléti díj számításáról szóló törvénymódosítás tervezete, amelyben mind a munkaadói, mind a munkavállalói érdekképviseletek egyetértettek. Eszerint távollét esetén a munkabér nem változik majd attól függően, hogy az adott hónapban mennyi a munkanap. Arra is kitér a módosítás, hogy a munkavállalónak évente egy alkalommal 14 nap egybefüggő szabadság jár.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) Monitoring Bizottsága február végi ülésén tekintette át és vitatta meg a távolléti díjjal kapcsolatos hatályos szabályozást. Mind a munkaadói, mind a munkavállalói érdekképviseletek egyetértettek abban, hogy a munkabér ne változzon a szabadsággal érintett hónap munkanapjainak számától és a távollét időtartamától függően.

Érdekképviseleti vezetők és munkajogászok is jelezték korábban, hogy a jelenlegi Munka törvénykönyvében hiányos a távolléti díj számításának szabályozása. A közalkalmazotti törvényt és a Munka törvénykönyvét módosító mostani normaszöveg kitér arra is: a munkavállalóknak évente egy alkalommal jár 14 nap egybefüggő szabadság, amely azt jelenti, hogy ennyi időre mentesíteni kell a dolgozót a munkavégzés és a rendelkezésre állás alól. A 14 egybefüggő szabadságos napba be kell számítani azokat a napokat is, amikor a munkavállaló - a szabadság kiadása nélkül is - mentesül a rendelkezésre állás és a munkavégzés alól.

A jelenlegi Munka törvénykönyve így fogalmaz: 'A szabadságot - eltérő megállapodás hiányában - úgy kell kiadni, hogy tartama legalább összefüggő tizennégy napot elérjen.' Az új szabály így szól: 'A szabadságot eltérő megállapodás hiányában úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési kötelezettség alól.' A módosítás tehát hangsúlyozza, hogy naptári évenként értendő a 14 nap, és erre az időre mentesíteni kell a munka alól a dolgozót. mti

megosztás
hozzászólások
Hévízi-tó (1), Laky András (2), Keszthelyi Táncpanoráma (7), kereskedelem (1), bor (26), sztárportré (3), megemlékezés (10), vendégéjszaka (2), temetés (2), statisztika (2), Sárdi Katalin (1), munka (11), OKJ (1), Saul fia (7), kék zászló (1), repuloter (64), Hévíz gyógyfürdő (112), Nyitott Balaton (2), DJ Gerysson (1), kutatas (81), munka törvénykönyve (1), Via Hotel (1), husvet (14), Halott pénz (1), VOLT fesztival (7), karnevál (1), autó (3), családbarát (1), ajánló (1148), Orbán Viktor (3), Manninger Jenő (384), étrend (4), Ugrimanók (1), facebook (15), Szabó Ilona (1), kalendarium (831), Cséby Géza (5), Németh József (1), Cserép Letícia (1), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), Magyar Turizmus Zrt (45), vendeglátás (6), ellenőrzés (2), Csikós Beatrix (1), Krepsz-Kapai Bernadett (1), borünnep (24), marko peter (22), Max (83), web (5), Fenyves allé (1)