Változnak a Balaton-parti építési szabályok Keszthelyen

2019. február 27.
Viták, társadalmi egyeztetések, helyi népszavazás kezdeményezése előzte meg a balatoni partszakasz kiemelt fejlesztési területté nyilvánítását.

A testület 2019. február 26-án, rendkívüli ülésén tárgyalta ismét az új építési szabályokat és hozta meg döntését 9 igen, 1 nem szavazattal: megküldik a dokumentációt az állami főépítész felé.

– 2006 óta polgármesterként munkatársaimmal együtt mindig azon fáradoztam, hogy a többi Balaton-parti településsel folytatott versenyben Keszthely előrébb kerülhessen. Annak ellenére, hogy a körülmények, a keretek évtizedek óta lehetőséget adnának a fejlesztésre, azok mégis alacsony szinten maradtak. A minőségi szállásférőhelyek és szolgáltatások hiányának megszüntetéséhez befektetések ösztönzésére van szükség - mondta Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere a mai sajtótájékoztatóján.

De nézzük a változásokat:

Valójában két nagy területet érint a módosítás, a harmadik térség a Szabadstrand környezetében a zöldterületek visszapótlására szolgál.

A Libás-térségben  levő Keszthelyi Yacht Kikötőben többlet beépítés nem történhet, mivel jelenleg is 10%-on van az ingatlan beépítettsége. Az építménymagasságra vonatkozó előírás azonban növekeszik, ha csekély mértékben is, ezzel elősegítve az utóbbi pár évben egyre jobban működő és mindenki számára nyitva álló kikötő fejlesztési lehetőségeit.

A másik, módosítással érintett tömbterület a Balaton és Hullám szállók, valamint a Pavilonsor és a Balaton-parti focipálya ingatlanjai.

Beépítethetőség

Az eddigi 30 százalék helyett az új szabály 50 százalékos beépítettséget engednek meg. Ez a Balaton szálló és a sportpálya területén jelent tényleges többlet beépítést a jelenlegihez képest.

Építménymagasság

Az új szabályozás 8 méter magasságot enged. Ez a meglévő, pusztolófélben levő  két parti szállodát nem érinti, hiszen ezek magassága már veri ezt az értéket. A pavilonsor már most is beépíthető lenne 7,5 méter magasságig, az új szabály fél méterrel enged többet.

Pavilonsor & Focipálya

– Hosszú évek óta hangoztatom azt, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő Balaton-parti futballpálya az önkormányzat számára egy holt vagyon. Sportlétesítményként történő üzemeltetése költséges, nem gazdaságos. A terület akár a szomszédos Városi Stranddal, valamint a pavilonsorral közösen történő hasznosítása, megfelelő idegenforgalmi fejlesztéssel együttesen jelenthet a városnak fejlődést, s ezzel együtt bevételt. A funkció megtalálásához, a fejleszthetőség eléréséhez azonban a terület egységben történő szabályozására és helyi szabályok adta lehetőségek javítására van szükség - mondta a polgármester, aki hozzátette: mind egy jövőbeni önkormányzati beruházásnál, mind pedig egy későbbi esetleges értékesítésnél odafigyelnek, hogy milyen fejlesztési elképzelések lesznek a koncepcióban. De erre a területre is érvényes az 50 százalékos beépítettség és a 8 méteres építménymagasság.

– A sportpályára nincs konkrét elképzelés, sem befektetői érdeklődés. Az önkormányzat ezért szeretne élni a magasabb rendű jogszabály adta lehetőséggel, hogy ezzel elősegíteni, ösztönözni tudja a befektetési kedvet, s közvetve javítani a város gazdasági környezetét. Cél, hogy a fürdőhöz, idegenforgalomhoz kapcsolódó, esetleg szálláshelyet is tartalmazó fejlesztés megvalósítását lehetővé tegye a szabályozási környezet - emelte ki Ruzsics Ferenc.

megosztás
hozzászólások
bezárás (1), gépjármű (1), menzareform (4), efott (6), KeszthelyFest (15), strand (21), parlament (72), vitorlásverseny (30), Oláh Péter (2), retro (1), gyógyfürdő (6), Kardos Gábor (6), Kertész Sándor (5), energia (7), Tour de Hongrie (2), Balsai Móni (1), Tóth Levente (2), monitormagazin (107), Anna-bál (2), szilveszter (6), Gelencsér Dental (3), Hosszú Katinka (2), sportlövő (2), Manninger Jenő (384), sofőrszolgálat (1), erzsebet program (4), Örvényeshegy Piknik (3), kormanyhivatal (93), ország torta (1), fitt (1), baleset (169), vízilabda (2), viz (1), rádió (1), keszthely program (1241), Z. Karvalics László (1), természetgyógyászat (2), medve (1), nav (29), sztár (2), kollégium (1), MTI (595), Silver fitness (1), Serenity Hill (1), husvet (14), gyes (2), OKJ (1), keresztény (2), VeszprémFest (1), idojaras (262)