Vállalkozás indítása székhelyszolgáltatással. A kezdeti 5 lépés

2020. február 27.
Egy vállalkozás elindítása nem egyszerű feladat, hiszen amellett, hogy rengeteg papírmunkával jár, sok mindenről határozni kell.

Az egyik ilyen kérdés, hogy hol legyen az adott vállalkozás, cég székhelye. A székhely meghatározása a 2006. évi V. 7§ (1) alapján: „A cég székhelye a cég bejegyzett irodája. A bejegyzett iroda a cég levelezési címe, az a hely, ahol a cég üzleti és hivatalos iratainak átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása, valamint ahol a külön jogszabályban meghatározott, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítése történik.„ A cég székhelyét cégtáblával szükséges jelölni.  

Ugyanennek a törvénynek a 7§ (4) alapján: „Cég székhelye, telephelye és fióktelepe olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonát képezi, vagy amelynek használatára – ideértve a székhelyszolgáltatás útján biztosított székhelyhasználatot is – a cég jogosult.”

1. A székhelyszolgáltató kiválasztása

Ma már nagyon sok székhelyszolgáltató működik, érdemes azonban körülnézni, és a legprofibbat kiválasztani. Egy olyan székhelyszolgáltatót, amely segít a vállalkozás elindításában. Olyan székhelyszolgáltatót érdemes választani, amely gazdasági és jogi hátteret biztosít cégalapítás során. Az is egy jó érv az adott székhelyszolgáltató mellett, ha cégalapítás, vállalkozásindítás előtt, ingyenes tanácsadást biztosítanak. Illetve a vállalkozás indítása előtt segítenek kiválasztani a megfelelő adózási módot, tevékenységi kört, vállalkozási formát, annak érdekében, hogy a cég költségtakarékosan működjön. Ezekben a fontos kérdésekben a Logosz Cégcsoport teljes körű segítséget nyújt, hiszen 15. éve nyújt érdemben támogatást cégeknek és vállalatoknak.

2. A székhely pontos helyének kiválasztása

Amennyiben nem az otthonunkat jelöltük meg székhelyként, hanem székhelyszolgáltatót választottunk, úgy arról is döntést kell hoznunk, hogy pontosan hol is legyen a székhelyünk. Lényeges, hogy olyan városban legyen a székhely, amelyet a vállalkozás indítója könnyedén meg tud közelíteni - hiszen így nem okoz majd problémát a hivatalos levelek rendszeres átvétele. Sokan jelölik meg Budapestet, mint székhelycímet, többek között a főváros II. kerülete népszerű a vállalkozást indítók körében. A Logosz Cégcsoport Budapesten a következő kerületekben érhető el: II., III., VI., VII., VIII., XI., XIII., XIV., XV., XVI., XXII. kerület.

Azonban előfordulhat, hogy a vállalkozást indító valamelyik vidéki városba szeretné a székhelyét tenni. Erre is van lehetőség, hiszen a Logosz Cégcsoport vidéken is rendelkezik székhelyszolgáltatással, például Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsett, Székesfehérváron, Szolnokon és Veszprémben. Azt minden vállalkozást indítónak tudnia kell, hogy a székhely kiválasztásával egyidejűleg, cégbíróságot és NAV szervezeti egységet is választunk, hiszen a vállalkozás, a cég, a területileg illetékes egység alá fog tartozni.

3. A megfelelő cégforma kiválasztása

A vállalkozó személynek azt is meg kell határoznia, hogy milyen formában szeretné az adott vállalkozást működtetni. Ez a forma lehet Kft., Bt. és Zrt. is. A Logosz Cégcsoport abban is segítséget nyújt, hogy az adott személy számára, melyik a legkedvezőbb vállalkozási forma.

A Kft. az egyik legnépszerűbb vállalkozási forma, hiszen a tulajdonosok felelőssége korlátolt, vagyis csak a cégben lévő tulajdonrészükig terjed. Bt-t csakis egyetlen személy alapíthat, viszont előnye, hogy csupán néhány ezer forintos kezdőtőke is elegendő a Bt. alapításához. Zrt. alapításához viszont előre meghatározott számú és névértékű részvényből álló alaptőke szükséges.  

A megfelelő társasági forma kiválasztását, illetve a tagok számának meghatározását – többszemélyes cégalapítás esetén a tulajdonhányadok meghatározását – követően, több cégnevet is szükséges megjelölni, mivel a cégalapítási kérelmet a Cégbíróság könnyedén elutasíthatja nem megfelelő névválasztás esetén. Az esetleges, más céggel történő névegyezést könnyedén el lehet kerülni, ha az interneten kutakodunk előtte egy kicsit.  

A megbeszélés során, a társaság vagyonának, törzstőkéjének a megbeszélésére is sor kerül, illetve a legmegfelelőbb adózási módot is ki kell választani. Végezetül pedig a tevékenységi köröket szükséges megjelölni. Egy fő tevékenységét kötelező megadni, de több melléktevékenység megadására is van lehetőség.

4. A cégalapításhoz szükséges dokumentumok és címek biztosítása

Amennyiben a Logosz Cégcsoport az új ügyféllel egy tanácsadás keretében megbeszélte, hogy a vállalkozás milyen formában működjön a jövőben, úgy a szükséges dokumentumokat és címeket, adatokat is a székhelyszolgáltató részére szükséges bocsátani.

A megbeszélés során, a különböző címek egyeztetésére is szükség van. Amennyiben a vállalkozást indító a Logosz Cégcsoportot választja székhelyszolgáltatójának, úgy a székhely címét, a székhelyszolgáltató biztosítja. A Logosz Cégcsoportnál a székhelyszolgáltatás + cégalapítás csomagot kedvezményesen lehet igénybe venni.

Továbbá szükség van a telephely és fióktelep címére, illetve a folyamatos és sikeres kommunikáció érdekében e-mail címre és telefonszámra, és nem utolsó sorban az alapító tag(ok) és ügyvezető(k) okmányaira.

5. A cégalapítás utolsó lépcsője a Logosz Cégcsoport segítségével

Amikor minden egyes apró részlet tisztázására sor került, akkor a Logosz Cégcsoport ügyvédje elkészíti az alapító okiratot, vagy társasági szerződést. A papírok aláírását követően, az iroda munkatársai minden, a cégalapításhoz szükséges dokumentumot elküldenek a Cégbíróság részére. Néhány nap múlva meg is érkezik a bejegyző végzés. A társaság számláját a bejegyezés keltét követő 8 naptári napon belül meg kell nyitni, és a létesítő okiratban meghatározott tőkét a számlára be is kell fizetni.

megosztás
hozzászólások
Krassói Katalin (1), Kastély kávézó (1), Pete Krisztina (1), vízkereszt (1), katasztrofavedelem (44), Táncpanoráma Keszthely (10), tabor (6), Owaimer Zoheir (1), Horváth Lászlóné (1), Négeli Noémi (1), Kertész Sándor (5), Alsópáhok (51), hosegriado (7), medve (1), Zala Megyei Közgyűlés (3), mellrák (1), Könnyid László (1), Oroszlán Zsolt (2), Életfa iskola (2), világbajnokság (2), ZalaSprings Golf Resort (2), rádió (1), katona (1), programajánló (19), halál (42), Szemfüles egyesület (3), férfi (1), SzezOn bevásárló közösség (1), Balaton-part (10), GESZ (11), tispol (3), Libás (2), pálinka (2), Platán étterem (1), örömszerző pillanatok (17), Mándó Zsuzsanna (1), kozlekedes (8), parlament (72), tornádó (1), piac (6), csokoládé (2), fogorvos (5), taverna (25), augusztus 20. (5), erdekes (538), nő (2), webshop (1), szakma (1), vasárnapi nyitvatartás (1), szuperhold (1)