Választás 2014

2014. február 16.
Az országgyűlési képviselő-választásokkal kapcsolatos aktuális helyi teendőkről kérdeztük dr. Horváth Teréz jegyzőt, a Keszthelyi Választási Iroda vezetőjét.

– Az országban 106 egyéni választókerületben működik majd országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság. Mi a feladata a bizottságnak, és Keszthelyen mikor kezdi meg munkáját a testület?
– Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (OEVB) három tagját és legalább két póttagot az országgyűlési egyéni választókerület székhelye szerinti település képviselő-testülete választja meg, személyükre a választási iroda vezetője tesz indítványt. Keszthely Város Önkormányzata képviselő-testülete január 30-i ülésén hozott határozatával elfogadta javaslatomat, és megválasztotta Zala megye 2. számú (Keszthely) OEVB-tagjait. A bizottság tagjai január 31-én Keszthely város polgármestere előtt letették esküjüket, majd megkezdték munkájukat. A bizottság tagjai: dr. Gyarmati Balázs elnök, dr. Cseszár Zsuzsanna elnökhelyettes, dr. Frank Erzsébet tag, dr. Pusztai Imre 1. számú póttag és dr. Rózsakerti Zsolt 2. számú póttag. A bizottságba emellett a későbbiekben még egy-egy megbízott tagot delegálhatnak az egyéni képviselőjelöltet állító jelölő szervezetek, illetve a független jelöltek.
– Az OEVB számos hatáskörrel rendelkezik, így egyebek mellett dönt a jelöltek nyilvántartásba vételéről vagy annak elutasításáról, jóváhagyja a szavazólap adattartalmát, dönt a választással kapcsolatos kifogásokról, megsemmisítheti a szavazás eredményét, megállapítja és közzéteszi a választás eredményét, valamint kiadja a megválasztott képviselő megbízólevelét.
– A központi névjegyzékkel kapcsolatos – korábban ismertetett – intézkedéseken felül milyen ügyekkel fordultak az elmúlt hetekben a választópolgárok a helyi választási irodához?
– Kaptunk már úgynevezett átjelentkezési kérelmet, illetve érdeklődtek már többen arról, hogy mit tehetnek akkor, ha biztosan tudják, a szavazás napján nem tartózkodnak a lakóhelyükön, azonban szavazni szeretnének.
– Átjelentkezéssel az a választópolgár szavazhat, aki a szavazás napján Magyarország területén, de a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő helyen tartózkodik. A kérelmet a választópolgár lakcíme szerint illetékes helyi választási irodában (de személyes ügyintézés esetén a bejelentett tartózkodási hely szerinti helyi választási irodában is) lehet intézni legkésőbb a szavazást megelőző péntek (2014. április 4-én) 16 óráig. A helyi választási iroda vezetője (vagyis a jegyző) nem papíralapú igazolást ad ki, hanem közvetlenül felveszi a választópolgárt az érintett szavazókör névjegyzékébe. Fontos új szabály az is, hogy az átjelentkezéssel a választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján szavazhat, tehát „a szavazólap utazik a választópolgár után”. Erre a célra minden településen kijelölésre került egy szavazókör, ahol a települési szintű lakóhellyel rendelkező szavazók adhatják le szavazatukat.
– Az a választópolgár, aki a szavazás napján külföldön tartózkodik, Magyarország nagykövetségén vagy főkonzulátusán szavazhat. A választási iroda a kérelem alapján a választópolgárt felveszi azon külképviselet névjegyzékébe, ahol szavazni kíván. A választópolgár a szavazást megelőző nyolcadik napon 16 óráig módosíthatja, hogy melyik külképviseleten kíván szavazni, vagy kérheti törlését a külképviseleti névjegyzékből. A lakcím szerinti országgyűlési képviselő-jelöltre leadott szavazat – az eredmény megállapítása érdekében – a külképviseletről érkezett urnában található, lezárt boríték átadásával a Nemzeti Választási Irodán keresztül, a lakóhely szerint illetékes választási iroda vezetője révén jut el a településen kijelölt szavazókör szavazatszámláló bizottságához legkésőbb a választást követő hatodik napon.

Keszthelyen a választási iroda feladatait a Keszthelyi Közös Önkormányzati Hivatal látja el. A választási iroda tagjai személyesen ügyfélfogadási időben, telefonon pedig a 06-83/505-507-es számon érhetők el. Emellett a választásokkal kapcsolatos aktuális információk a város honlapjára (www.keszthely.hu) is folyamatosan feltöltésre kerülnek.

megosztás
hozzászólások
orvos (23), felsőoktatás (9), Tar Ferenc (3), maraton (59), hotel mirage (1), lakás (3), Rejuvena (19), Szőcs Tamás (1), web (5), relaxáció (1), euronews (1), Télikert (5), szilveszter (6), Básti Juli (1), Ékszertáska (2), korcsolya (4), étel (3), belfold (1440), diák (4), Papp Gabor (227), vendégéjszaka (2), vasút (10), Csöre Gyula (1), garázsvásár (1), Ruzsics Ferenc (434), Laky András (2), goldmark muvelodési kozpont (60), Szeiler Gábor (1), fejlesztés (12), Pappné Beke Judit (1), Koncz Zsuzsa (1), Kardos Gábor (6), Novinszky Petra (1), sárkányrepülő (1), gazdasag (363), georgikon dse (7), Fehér szalag (1), előadás (14), Szeiler (63), vállalkozó (4), Otthon Centrum (1), Serenity Hill (1), Novák Péter (1), jaras (36), fitnesz (1), KDNP (1), keszthely program (1241), Don (1), szallas (39), időkép.hu (2)