Választás 2014 - Kikre szavazhatunk áprilisban?

2014. március 24.
Az országgyűlési képviselő-választással kapcsolatos helyi aktualitásokról kérdeztük dr. Horváth Teréz jegyzőt, a Keszthelyi Választási Iroda vezetőjét.

– Véget ért a jelöltállítás időszaka. Kikre szavazhatunk áprilisban?
– Zala megye 2. számú országgyűlési egyéni képviselői választási kerületében 22 jelölő szervezet kért ki ajánlóívet és gyűjtött az előző hetekben támogatói aláírásokat. A március 3-i határidőre 21 szervezet hozta vissza az íveket. A választási bizottság február 17-ig hat jelöltet, majd március 6-ig további hét jelöltet vett nyilvántartásba. Öt személy esetében nem került sor jelölésre, mivel nem sikerült összegyűjteniük 500 ajánlást. Négy jelölt esetében a bizottság visszautasította a nyilvántartásba vételt, mivel a benyújtott ajánlóíveken szereplő támogatói aláírások száma nem érte el az 500 érvényes ajánlást. Egy visszautasított jelölt egyidejűleg visszalépését is bejelentette. A bizottsági döntésekkel szemben két szervezet nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) a jelöltállítással kapcsolatban fellebbezést, a jogorvoslati kérelmeket azonban az NVB elutasította. A jogerőssé vált határozatok alapján 13 jelölt szerepelt március 14-ig a nyilvántartásban, amikor is újabb jelölt lépett vissza és jelentette be lemondását, így a jelen állapot szerint április 6-án 12 egyéni képviselőjelöltre lehet majd Zala megye 2. számú (Keszthely) választókerületében szavazni.
– Milyen sorrendben szerepelnek majd a jelöltek a szavazólapon?
– Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (OEVB) március 3-án sorsolással megállapította a szavazólapra kerülő jelöltek sorrendjét. A szavazólap nyomdai tervezetét a bizottság március 11-i ülésén hagyták jóvá. (A szavazólapon szereplő jelölteket és a feltüntetés sorrendjét a mellékelt kimutatás tartalmazza.)
– Szabtak-e ki az ajánlóívekkel kapcsolatban bírságot Keszthelyen?
– A határidőre vissza nem hozott ajánlóívek miatt Keszthelyen az OEVB összesen 18 millió forint összegben szabott ki bírságot a jelölő szervezetekre. Ez a pénzbüntetés köztartozásnak minősül, és a központi költségvetésbe adók módjára kerül behajtásra. Itt helyben nyolc párt nem tudott elszámolni az elvitt ívekkel. Egy jelölő szervezet 250 ajánlóív egyetlen példányát sem hozta vissza a törvényi határidőre, így 12,7 milliós bírságot volt kénytelen a bizottság meghatározni számukra. A felelősség objektív, mérlegelésre nem adott a törvény lehetőséget. Néhány szervezet fellebbezett ugyan a döntés ellen, azonban a Nemzeti Választási Bizottság minden kérelmet elutasított.
 
Keszthelyen a választási iroda feladatait a Keszthelyi Közös Önkormányzati Hivatal látja el. A választási iroda tagjai személyesen ügyfélfogadási időben, telefonon pedig a 06-83/505-507-es számon érhetők el. Emellett a választásokkal kapcsolatos aktuális információk a város honlapjára (www.keszthely.hu) is folyamatosan felkerülnek.

megosztás
hozzászólások
Pappné Beke Judit (1), karácsonyi képeslap (1), család (1), tanulás (2), Playboy (1), Major Veronika (5), Burucs Szabolcs (2), Player's Restaurant & Bar (2), Gelencsér Kálmán (2), év fürdője (4), Musica Antiqua (2), Ruzsics Ferenc (434), margaret thatcher (1), Zala Megyei Közgyűlés (3), Cserszegi fűszeres (1), kenyér (7), Don (1), korcsolya (4), Nagy Angelika (1), Barista bajnokság (2), csillaghullás (2), Liszkay (2), keszthelyi kilometerek (78), verseny (2), ünnep (141), Bringatanya (2), úszás (22), Orbán Viktor (3), Művészetek völgye (7), himnusz (1), menetrend (3), borünnep (24), Március 15 (2), testkezelés (2), Eurovíziós Dalfesztivál (1), Cseh László (1), Télikert (5), Rio 2016 (32), Kocsis László (1), Puskás Tamás (3), europa-bajnok (5), shotokan karate (3), jótékonyság (3), szallas (39), katona (1), Helikoni ünnepség (4), Virágos Magyarország (6), ajánló (1148), Laky András (2), katasztrofavedelem (44)