Választás 2014 - Az ajánlások

2014. február 27.
Február 15-én kezdetét vette a kampányidőszak, február 17-től pedig már gyűjthetők az ajánlások az egyéni jelöltek állításához. Miben tér el a szabályozás a korábbi választásoknál megszokottól? – erről kérdeztük dr. Horváth Teréz jegyzőt, a Keszthelyi Választási Iroda vezetőjét.
– Számos változást tapasztalhatunk. Az egyik legszembetűnőbb a választópolgárok számára az, hogy megszűnt a korábban megszokott kopogtatócédula gyűjtése. A választópolgárok csupán értesítést kapnak a választások helyéről és idejéről, azonban a jelöltajánlás ajánlóíven történik. (A Nemzeti Választási Iroda által megküldött értesítéssel nincs teendő. Az csak tájékoztatásul szolgál a szavazás napjára a választópolgárnak, hogy mely szavazóhelyiséget kell felkeresnie, ha le kívánja adni a szavazatát.) Minden választópolgár, aki az adott választókerületben választójoggal rendelkezik, a jelölő szervezetek vagy a független jelölt által igényelt és a választási iroda által kiadott ajánlóíven – azt kitöltve és aláírva – ajánlhat jelöltet. A korábbi szabályozáshoz képest lényeges változás az is, hogy a választópolgár az országgyűlési képviselők 2014. évi választásán több jelöltet is ajánlhat, azonban egy jelöltet érvényesen csak egy ajánlással támogathat. Az ajánlás nem vonható vissza, a sikeres jelöltállításhoz pedig 500 érvényes jelölés szükséges. 
 
– Hogy néz ki az ajánlóív? Hol, hogyan és meddig gyűjthetők az aláírások?
– Az ajánlóívet a választási iroda – a jelölő szervezet vagy a független jelölt által igényelt példányszámban – sorszámmal és a választási iroda hitelesítő bélyegzőlenyomatával ellátva adja ki. Az ajánlóíven nyomtatva szerepel a választókerület megjelölése – Zala megye 2. számú egyéni választókerület –, a jelölt és az őt jelölő szervezet neve vagy a független jelöltség ténye. Az ajánlóíven fel kell tüntetni az ajánlást gyűjtő polgár nevét és aláírását. A jelöltajánlás során az íven olvasható módon a választópolgár meghatározott személyi adatait kell feltüntetni – kitöltheti ezeket az adatokat az ajánlást gyűjtő, de beírhatja maga a választópolgár is –, majd a gyűjtőívet az ajánló választópolgárnak személyesen kell aláírásával ellátnia.
– Ajánlást a jelölő szervezet képviselője vagy a jelöltként indulni szándékozó választópolgár maga vagy képviselője 2014. február 17. és március 3. napja között az állampolgárok zaklatása nélkül – az alábbi kivételekkel – bárhol gyűjthet. Nem lehet ajánlást gyűjteni munkahelyen, munkavégzési kötelezettség teljesítése közben, a Magyar Honvédségnél és a központi államigazgatási szerveknél, tömegközlekedési eszközön, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzat hivatali helyiségében, felsőoktatási és köznevelési intézményben, valamint egészségügyi szolgáltatóhelyiségben. Az ajánlásért természetesen nem kérhető és nem adható előny. Mindezen szabályok megsértésével gyűjtött ajánlás érvénytelen. 
– A megfelelő számú (legalább 500 érvényes) ajánlás begyűjtését követően a jelöltet az ajánlóívek átadásával kell nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni az illetékes országgyűlési egyéni választókerületi bizottságnál (OEVB). Ajánlóív nem maradhat a jelöltnél vagy a jelölő szervezetnél, az összes ajánlóívet (így a ki nem töltöttet is) vissza kell adni a választási irodának. A leadás elmulasztása (ívenként 50 750 Ft összegű) bírság kiszabását vonja maga után. A bírságot akkor is meg kell fizetni, ha az ajánlóív bármilyen okból megsemmisült vagy elveszett.
– A jelölt bejelentése az ajánlóívek átadásával történik legkésőbb 2014. március 3-án 16 óráig. Az ajánlásokat a választási iroda munkatársai ellenőrzik, majd az ellenőrzést követően – amennyiben megfelel a törvényes feltételeknek – az OEVB az egyéni jelöltet legkésőbb a bejelentést követő harmadik napon nyilvántartásba veszi. Hivatalosan innentől tekinthető valaki országgyűlési képviselőjelöltnek.
 
– Keszthelyen a választási iroda feladatait a Keszthelyi Közös Önkormányzati Hivatal látja el. A választási iroda tagjai személyesen ügyfélfogadási időben, telefonon pedig a 06-83/505-507-es számon érhetők el. Emellett a választásokkal kapcsolatos aktuális információk a város honlapjára (www.keszthely.hu) is folyamatosan feltöltésre kerülnek.
megosztás
hozzászólások
Orbán Viktor (3), Kardos Gábor (6), Központi Statisztikai Hivatal (3), Apák napja (1), Hévízi-tó (1), Lisa (35), KiBeszél (14), ajándék (8), Jobbik (10), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), kresz (2), Szeiler Gábor (1), internet (20), Év fája (1), Keszthelyi Kiscápák (6), Pete Krisztina (1), kert (1), Kvarda Attila (25), Szeiler Stúdió (32), Miss Balaton (1), jótékonyság (3), Zala Megyei Főügyészség (4), goldmark muvelodési kozpont (60), aranyérem (1), Csokonai társaság (1), környezetvédelem (2), téligumi (1), hazassag (6), kormanyhivatal (93), TDM (3), béremelés (2), Burucs Szabolcs (2), Básti Juli (1), Nyári Viola (1), tanulmány (11), alternatív gyógymód (1), alkalmassági (1), Rézsó Tamás (6), apartman (3), Mohácsi József (8), testkezelés (2), Bock Bisztró Balaton (16), Kvárta Mátyás (44), emléknap (1), Művészetek völgye (7), Owaimer Zoheir (1), sarmellek (53), Palinkas Robert (83), Filharmónia (1)