Vajdás fizikusok országos sikerei

2012. június 04.
A Vajda-gimnázium két diákja öt országos fizikaverseny döntőjébe jutott be, és igen szép eredményekkel tért haza. Az iskola történetében nagyon régen volt olyan kimagasló szereplés, mint a mostani.

Sisák Anna 11.-es a Vajda János Gimnáziumban, matematika tagozatos diák, aki kitűnő tanulmányi eredménye mellett fizikából és matematikából is bejutott az Országos középiskolai tanulmányi verseny döntőjébe. Mindkét tantárgyból megyei első helyezést ért el a Zala megyei középiskolai matematika- és fizikaversenyeken.
A korosztályában fizika tantárgyból jelenleg az ország legeredményesebb lány versenyzője Anna, aki a legutóbbi paksi nukleáris versenyen is a legjobb leány versenyző lett, ezért a paksi atomerőmű vendégeként meghívást kapott egy „exkluzív” atomerőmű-látogatásra.
Sisák Anna elárulta, hogy bizony lemondásokkal jár a siker, a délutáni szakköri foglalkozások, a hét végi versenyek, távol van a barátaitól, nincs sok ideje szórakozni. A távolabbi terve az, hogy alkalmazott matematikus vagy részecskefizikus lesz, de érdekli a csillagászat is.
Anna ezenkívül négy országos fizikaverseny döntőjébe került be: második lett a Hlavay országos fizikaversenyen (Veszprém), a negyedik helyet szerezte meg a Dührer országos fizikaversenyen (Miskolc), a hatodik helyen végzett a Budó országos fizikaversenyen (Szeged), és tizedik lett a nukleáris országos fizikaversenyen (Paks).
Hosszú Dániel végzős, matematika tagozatos diákja a gimnáziumnak. Zala megye első számú fizikusa, első helyezést ért el a Zala megyei középiskolai fizikaversenyen. Dániel a BME mechatronikai mérnöki szakára készül, ez egy új szak, a gépészethez és az informatikához is sok köze van. Erre a szakra kevesebb diákot vesznek fel, aminek nagyon sok előnye van, nem lesz tömegszak, szorosabb lehet a kapcsolatuk a tanárokkal. A fiatal mindenképpen Magyarországon szeretne maradni, a fejlesztés-kutatás érdekli, de természetesen külföldre is kacsingat tapasztalatszerzés gyanánt.
Dániel a megyei első helyezésen kívül öt országos verseny döntőjébe jutott be a tanév során: a legelső helyen végzett a Hlavay országos fizikaversenyen (Veszprém), negyedik lett a Zemplén Győző-fizikaversenyen (Nagykanizsa) és a Dührer országos fizikaversenyen (Miskolc), és a kilencedik helyet érdemelte ki a Budó országos fizikaversenyen (Szeged), valamint a nukleáris országos fizikaversenyen (Paks).
Farkas László, a két tehetséges tanuló fizikatanára kérdésünkre elmondta: a feladatmegoldás a legnehezebb műfaj a fizikában, a mindennapi életből való példák az okos és felkészült diákoknak is komoly próbatételt jelentenek. E megméretéseken hazánk „kis zsenii” képviselik iskolájukat. Van olyan megye, amely évek óta nem tud felmutatni egyetlen kiemelkedő versenyzőt sem, addig náluk az előző húsz évben mindig volt vajdás diák az országos döntőkben.

megosztás
hozzászólások
VeszprémFest (1), tenisz (3), 2016 (2), Manninger Jenő (384), Jemen (1), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), média (1), életveszély (1), Oláh Péter (2), étterem (11), nyugdij (8), alpolgármester (2), kormanyhivatal (93), katona (1), Sárdi Katalin (1), Anna-bál (2), Balaton átúszás (5), debrecen uszo eb (16), ellenőrzés (2), Szeiler (63), idegenforgalom (174), Fehér szalag (1), Balatonfüred (3), Szőcs Tamás (1), Révai Gábor (1), Palinkas Robert (83), Bradley Cooper (1), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), kötélugró (1), érettségi megoldás (5), Szabó Ilona (1), tavaszi szél vizet áraszt (1), online (1), Horvath Terez jegyzo (29), cselgáncs (1), költségvetés (1), kezilabda (64), Kehidakustány (1), sütemény (1), horgász (5), Donkó Imre (1), Nyitott Balaton (2), halál (42), áruház (1), Tóth Levente (2), atlétika (6), viz (1), népszavazás (1), sárkányrepülő (1), Bocuse (3)