Üvegbe zárva árulják a nyarat télen
Ebből a szerepéből fakad, hogy rengetegféle zöldsége, gyümölcse van. Nem terem többtonnányi jonatánalma, mert csak négy fa van, de van 150 fajta, és mindegyikből szüretelnek egy-két mázsát. A kisebb zöldségesek, mint amilyen a Tulipán helyi termékek boltja is, fel tudják vállalni ezt a sokszínűséget. Sőt épp ez teheti őket egyedivé: mindig új fajtával találkozhatnak a vásárlóik – vallja Vaszily Zsolt, a boltot üzemeltető Selecta Natura Kft. ügyvezetője. – A magyar áruk boltjában mindig friss az áru, a készlet egy-két nap alatt kipörög, és érkezik az új. Az egykori szatócsüzletben a vevők már megszokták, hogy az állandó kézműves, magyar és helyi termékek mellett mindig található valami újdonság, és keresik a tekintetükkel, hogy mi is az.
– A három éve működő helyi termékek boltjának már van egy kialakult törzsközönsége, de a keszthelyi lakosság nagy része még mindig nem tud a létezéséről. Az egyetem tangazdaságáról a vásárlók már hallottak, de nem érik el a termékeit, hiába is keresik. A bizalom megvan: ha a polcon egy neves alföldi termék mellett meglátnak egy tanüzemit, egyértelműen az utóbbit veszik le. Ezt a bizalmat az egyetemnek is meg kell lovagolnia – folytatja az ügyvezető. – Ha a vevő bejön a boltba, rácsodálkozik arra, hogy ez a sok-sok áru mind-mind Keszthelyhez, Cserszegtomajhoz, az egyetemhez köthető. Ez biztonságot ad neki, kipróbálja, ízlik neki, megtapasztalja a különbséget a helyi és a nagyáruházi termék között. Megtapasztalja azt is, hogy a két terméknek nemcsak a minősége, az íze, de a tápértéke is más. Egy nagyüzemi termelésben a termőföldet kizsarolják, a termény nem tud elegendő értékes vitamint, tápanyagot magába szívni. A kiskerti zöldség-gyümölcs tele van vitaminnal, nem üres ballasztanyag, s az emberi szervezetre is másképp hat.
– Akkor sem ürül ki az üzlet, ha a szezon véget ér. Akkor is van paprika, de nem melegházi vagy import, hanem üvegbe zárva. Az őstermelő lecsót készít belőle, és mi azt tesszük a polcra – zárja a beszélgetést Vaszily Zsolt.