Üvegbe zárva árulják a nyarat télen

2015. augusztus 30.
– Furcsa helyzetben van az egyetem tangazdasága: az általa megtermelt zöldség-gyümölcs kiváló minőségű, az értékesítésével azonban nem boldogul. Ahhoz túl sok, hogy házon belül eladja, ahhoz azonban túl kevés, hogy bármilyen élelmiszerláncnak szerződéssel beszállítson. Nem profi termelő, hanem egy oktatóintézet, az a funkciója, hogy a hallgatóinak megmutassa, hogyan kell elültetni egy folyton érő paradicsomot, majd hogyan kell permetezni és szüretelni.Ebből a szerepéből fakad, hogy rengetegféle zöldsége, gyümölcse van. Nem terem többtonnányi jonatánalma, mert csak négy fa van, de van 150 fajta, és mindegyikből szüretelnek egy-két mázsát. A kisebb zöldségesek, mint amilyen a Tulipán helyi termékek boltja is, fel tudják vállalni ezt a sokszínűséget. Sőt épp ez teheti őket egyedivé: mindig új fajtával találkozhatnak a vásárlóik – vallja Vaszily Zsolt, a boltot üzemeltető Selecta Natura Kft. ügyvezetője. – A magyar áruk boltjában mindig friss az áru, a készlet egy-két nap alatt kipörög, és érkezik az új. Az egykori szatócsüzletben a vevők már megszokták, hogy az állandó kézműves, magyar és helyi termékek mellett mindig található valami újdonság, és keresik a tekintetükkel, hogy mi is az.

– A három éve működő helyi termékek boltjának már van egy kialakult törzsközönsége, de a keszthelyi lakosság nagy része még mindig nem tud a létezéséről. Az egyetem tangazdaságáról a vásárlók már hallottak, de nem érik el a termékeit, hiába is keresik. A bizalom megvan: ha a polcon egy neves alföldi termék mellett meglátnak egy tanüzemit, egyértelműen az utóbbit veszik le. Ezt a bizalmat az egyetemnek is meg kell lovagolnia – folytatja az ügyvezető. – Ha a vevő bejön a boltba, rácsodálkozik arra, hogy ez a sok-sok áru mind-mind Keszthelyhez, Cserszegtomajhoz, az egyetemhez köthető. Ez biztonságot ad neki, kipróbálja, ízlik neki, megtapasztalja a különbséget a helyi és a nagyáruházi termék között. Megtapasztalja azt is, hogy a két terméknek nemcsak a minősége, az íze, de a tápértéke is más. Egy nagyüzemi termelésben a termőföldet kizsarolják, a termény nem tud elegendő értékes vitamint, tápanyagot magába szívni. A kiskerti zöldség-gyümölcs tele van vitaminnal, nem üres ballasztanyag, s az emberi szervezetre is másképp hat.
– Akkor sem ürül ki az üzlet, ha a szezon véget ér. Akkor is van paprika, de nem melegházi vagy import, hanem üvegbe zárva. Az őstermelő lecsót készít belőle, és mi azt tesszük a polcra – zárja a beszélgetést Vaszily Zsolt.

megosztás
hozzászólások
csillaghullás (2), Zalaszántó (2), örömszerző pillanatok (17), Pálfi Attila (1), kornyezettudatos (4), tornádó (1), statisztika (2), vasárnapi pihenőnap (3), Partics Roland Hunor (1), bezárás (1), sportlövő (2), Nagy Bálint (10), tartozás (1), karnevál (1), kultura (22), Player's Restaurant & Bar (2), munka törvénykönyve (1), Csengei Agota (16), Nyitott Balaton (2), onkormanyzat (481), keszthelyi nyari jatekok (55), szakács (1), szuperhold (1), golf (11), Novinszky Petra (1), Brüsszel (1), vívás (1), ország torta (1), Tóth Gergely (1), ajándék (8), zala (1156), kábítószer (9), pálinka (2), olimpia (152), Major Veronika (5), keszthelyi-hegység (1), gyermekbarát (2), munkaszünet (1), ÉrtékTrend (35), Pál Attila (1), természet (2), időkép.hu (2), Burucs Szabolcs (2), életmód (10), TRX (22), Centrál Színház (1), Ugrimanók (1), shotokan karate (3), online (1), utca embere (8)