Útburkolat felújítási program Zala megyében

2013. október 30.
A kivitelezői szerződések aláírása után napokon belül megindulnak a munkaterület átadások a nyomvályúk és felületi egyenetlenségek megszüntetését célzó programban. A 33 milliárd forintos keretösszegű beavatkozások első ütemében minden megyében még idén megjelennek a munkagépek – mondta el Manninger Jenő, Zala megyei útügyi biztos.

Az elmúlt évtized az alulfinanszírozás és a kedvezőtlen, szélsőséges időjárás miatt a hazai útállapotok súlyos leromlását hozta magával, ezért most a Kormány arra törekszik, hogy a szükséges források előteremtésével középtávon elvégezze a hálózat rendbetételét.

A legégetőbb problémák kezelésére egy nyomvályúk és felületi egyenetlenségek megszüntetését célzó országos útfelújítási programot indítottunk, s az ennek keretében elvégzendő javítások országosan összesen 287 kritikus állapotú szakaszon, több mint 520 kilométeren javítják majd tartósan az útállapotokat.  A teljes hossz mintegy kétötödét teszik ki a főúti, a fennmaradó háromötödöt pedig a mellékúti szakaszok.

Az útügyi biztos kiemelte, hogy több szempontot is mérlegeltek, amikor kiválasztották a Magyar Közút által javasolt legrosszabb állapotú zalai útszakaszok közül azokat, amelyeken most elvégzik a felújítási munkálatokat, így például figyelembe vették a forgalom nagyságát, a korábbi időszakra vonatkozó helyi jelzéseket, valamint ügyeltek az arányos területi eloszlásra is.

Mindezek alapján Zalában 1,8 milliárd forintos keretösszegből az alábbi útszakaszokat újítják fel összesen közel 19 km hosszban:
Szenterzsébethegy I. bekötőút
Kerkakutas bekötőút
Letenye-Bázakerettye összekötő út
Mumor-Lentikápolna összekötő út
Lepsény-Balatonfüred-Keszthely (92+253 kezdő km szelvénytől a 94+340 végszelvényig)
Becsehely-Bak összekötő út
Bak-Páka összekötő út
Nagykanizsa-Molnári összekötő út
Nagykanizsa-Molnári összekötő út
Lentikápolna-Kerkabarabás összekötő út
Karmacs-Jánosháza összekötő út

Manninger Jenő elmondta, hogy a felújítások legkésőbb jövő tavasszal befejeződnek minden szakaszon, így azokon is, amelyeken már csak 2014-ben indulhat meg a kivitelezés. A tervezett fejlesztések a közlekedésbiztonság és térségi elérhetőség javítását, a fenntarthatóságot szolgálják az adott helyszínen leghatékonyabban alkalmazható technológiai megoldással.
A fejlesztési tárca jóváhagyásával összesen több mint 1200 kilométeren végeznek el idén és a jövő év első felében az útállapotok tartós javulását eredményező beavatkozásokat az országos közúthálózaton – zárta szavait a zalai útügyi biztos.

Vígh László országgyűlési képviselő kiemelte: örül annak, hogy Zalaegerszeg környékén is elindul az útfelújítás, elsőként a Szenterzsébethegy I.bekötőúton, amelynek rossz állapota már régóta problémát jelent az ott élőknek.

Zalaegerszeg, 2013. október 30.

Manninger Jenő
országgyűlési képviselő
Zala megyei útügyi biztos

megosztás
hozzászólások
sorkötelezett (1), Max (83), Klenovics Mónika (2), Csángó Zsuzsa (1), igazgató (1), újév (6), karácsony (20), Love your belly (2), Pelso Társaság (6), proa (1), Balsai Móni (1), tavaszi szél vizet áraszt (1), Joós Attila (1), Jemen (1), tornádó (1), ünnep (141), bank (7), Horvath Terez jegyzo (29), Anna-bál (2), Krepsz Zoltán (38), ötös lottó (101), webshop (1), beruházás (2), csillaghullás (2), íjászverseny (1), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), Semmelweis Egyetem (1), rendőr (3), VeszprémFest (1), Bagyinka Tímea (1), barista (3), állatkert (1), Ferenc pápa (1), Halott pénz (1), nyugdíjas (2), hospice (1), web (5), nyugdij (8), kalendarium (831), szilveszter (6), úszás (22), diákolimpia (1), táncpanoráma (5), Magyarország szépe (1), alkohol (4), bor (26), Zalai Kutyasuli (1), FINA vizes világbajnokság (1), EU (14), támogatás (5)