Ünnepel és megoldásokat keres a keszthelyi polgárok által alapított Keszthelyi Yacht Club

2014. augusztus 10.
Kisebb-nagyobb megszakításokkal, név- és helyváltozásokkal immár 135 éve működik a Keszthelyi Yacht Club, amelynek elnökével, Tompos Kálmánnal beszélgettünk a múltról, a jelenről és a jövőről.

Keszthelyi Korcsolyázó és Csónakázó Egylet néven 1879. június 29-én alakult meg 105 taggal a Keszthelyi Yacht Club elődje. Az akkori erős keszthelyi polgári rétegnek igénye volt az efféle testkultúrára és mozgásformára, amely ráadásul közösségfejlesztő erővel is bírt – kezdte a beszélgetést Tompos Kálmán elnök.

– Volt olyan időszak, amikor 800 tagot számláltak. Csak összehasonlításképpen: jelenleg 80-an vagyunk. Adott volt a Balaton, kiépült a ma is virágzó fürdőkultúra, megnyitott Hévízen a tófürdő. Az úszás mellett pedig komoly hangsúlyt kapott tavasztól őszig a csónakázás, télen pedig a korcsolyázás. A vitorlázás éppen 100 éve,1914-ben indult el Keszthelyen. Kezdetben a Balatoni Yacht Club (BYC, Balatonfüred) fogadta be a keszthelyi vitorlázókat mint a BYC fiókszakosztályát.
A város legrégebbi sportegyesülete 1930 óta működik Keszthelyi Yacht Club néven. Nemcsak a név, de a klub helyszíne is változott az évtizedek során: az 1913–14-es tűzvészig a Balaton-parti sétányon, a jelenlegi játszótér környékén működött, köszönve a Festetics családnak, majd a város támogatásával a mai Helikon Szálló helyére költözött. Jelenleg az egykori ládagyár területén van a kikötője.
Tompos Kálmán az évforduló kapcsán megemlítette a kiemelkedő sporteredményeket és azokat az olimpikonokat, akik innen indultak el. Csik Ferenc olimpiai bajnok úszó Keszthelyen kezdte pályafutását. A keszthelyi olimpikonoknak emléket állító táblán nagyrészt vitorlázók szerepelnek, méltón a Balaton fővárosa címhez.
– Évek óta problémát jelent a szponzorok hiánya, így az utánpótlás támogatása, illetve a területhasználattal kapcsolatos ügyek. A megoldást az jelentené, ha a kikötőhasználatból származó bevételből finanszírozhatnánk az utánpótlás nevelését. Ősszel ismét felkeressük a helyi iskolákat, hogy tájékoztassuk a diákokat a sportágról, a sportolási lehetőségekről, a klubról.
Számos egyesület van jelenleg a városban, de olyan, amelyik a Balatonhoz, a vízhez kötődik, igen kevés működik. Pedig Keszthely a Balaton fővárosa.

A Keszthelyi Yacht Club elnöke lapunknak beszámolt arról is, hogy az eltelt 135 évet, annak fontosabb eseményeit, eredményeit foglalja össze az a kiadvány, amelynek bemutatója a jeles évfordulón, 2014. június 29-én volt a Balaton Színházban. Dr. Iglódi Endre ügyvéd és Góth Imre szerző mutatta be a kötetet, és beszélt a klub történetéről. Köszöntötte a résztvevőket Pálinkás Róbert alpolgármester és dr. Kollár Lajos egyetemi tanár, a Magyar Vitorlásszövetség elnöke.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
fa (1), Libás (2), gyes (2), táska (1), országgyűlési képviselő (33), megemlékezés (10), gyermekszám (1), ellazulás (1), 1956 (1), kutyás strand (5), relaxáció (1), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), szavazas (9), orosz (1), horgász (5), nyelvvizsga (2), állami (1), Rigo Csaba (36), Joós Attila (1), Golfclub Imperial Balaton (2), zivatar (1), freestyle foci (1), szakács (1), művészet (1), Aradvári László (1), EU (14), Katedra nyelviskola (5), minisztérium (7), korhaz (99), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), C+ fesztivál (1), jovedelem (2), menetrend (3), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), beruházás (2), fesztival (93), karate (2), jatek (2), szerencsejatek (630), születés (16), Laky András (2), Jazz Fiesta (2), farsang (2), repülőtér (21), ellenőrzés (2), jövőkutatás (1), Bartha Gábor (34), vasárnapi pihenőnap (3), Központi Statisztikai Hivatal (3), husvet (14)