Ünnep az ápolókért

2012. május 28.
1820. május 12-én született Florence Nightingale brit ápolónő, aki a krími háborúban önkéntes ápolónőket toborzott, mentette a sebesülteket, majd később ápolónőképző iskolát alapított. Rá emlékezve tartják minden év május 12-én az ápolók nemzetközi napját, amely fontos dátum a hévízi gyógykórház életében is.

– A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház fekvőbeteg-osztályának nagyon fontos személyzetét jelentik az ápolók. Csaknem negyven ilyen munkatársunk tevékenykedik a nap 24 órájában – tudtuk meg Csörnyei Mária ápolási igazgatótól. – Az ideérkező betegek a kórházunk ellátási profiljának megfelelően többségben teljesen önellátók, de ápolunk súlyos mozgásszervi betegségben szenvedőket, mozgáskorlátozottakat, akik segítségre szorulnak a napi tevékenységeik során. Az intézményben tevékenykedő munkatársak több éve ismerik a visszatérő pácienseket, ismerik az életüket, a családjukat, szoros kapcsolat alakult ki köztük. A létszámot az ápolási szükségletek alapján szerveztük meg.
Csörnyei Mária ápolási igazgató beszélgetésünket egy Florence Nightingale-idézettel folytatta, amely az ápolásról mint hivatásról szól: „Az egyik, hogy divattá válik. A másik, hogy kenyérkeresetté süllyed. A végső veszedelem, hogy megállunk, ahelyett, hogy továbbfejlődnénk. Nem szabad megmerevednünk a középszerűségben.”
Hazánkban is nagyon sok olyan ápoló dolgozott és dolgozik jelenleg is, aki munkájával hozzájárult a betegápolás színvonalának emeléséhez. Meg kell emlékeznünk Kossuth Zsuzsannáról is, aki Magyarország első országos főápolónője volt. 1817. február 19-én született Sátoraljaújhelyen. Kossuth Lajos testvérének gondoskodó figyelme a betegek elhelyezésében is megnyilvánult. Odafigyelt még arra is, hogy az egy faluból érkezők, ha lehet, ugyanabba a szobába kerüljenek. Nemcsak a sérült magyar honvédeket, hanem az osztrák katonákat is segítette.
– Az ápolás az anyai gondoskodásból nőtte ki magát fontos hivatássá, tudománnyá – tette hozzá Csörnyei Mária. – Ez nagyon nehéz fizikai munka, amely komoly szaktudást igényel, megköveteli az önálló döntéseket. Érdekes elhivatottságot kíván meg az emberektől. Tudjon hallgatni, ugyanakkor képes legyen beszélni is, amikor kell. Megteremtse a beteg biztonságát, hiszen fontos egy állandó személy, aki kapcsolatban van vele, az orvossal, a családdal, a többi beteggel. Fontos kiemelni az orvos és az ápoló kapcsolatát is, amely nem alárendeltséget jelent, hanem egymásra épülést, kiegészítést.
– Mindennap újjászületünk, egy fárasztó nap után sokszor elhangzik az ápolók részéről, hogy most már elég, aztán másnapra „újjáépülnek”, dolgoznak, és ismét úgy érzik, hogy itt a helyük, és mindent megtesznek a betegekért. Ez egy fontos szolgálat, amely a kiszolgáltatott emberekért van, és nemcsak a betegséget, hanem az egész embert, a lelket is gyógyítjuk. A betegápolás mellett munkájuk során egészségnevelést, tanácsadást is végeznek – fejezte be Csörnyei Mária.

megosztás
hozzászólások
szalon (1), idegenforgalom (174), hullámmasszázs (1), pedagógus (6), Bátortábor (1), Kovács Ernő (1), power-bank (1), Bibó Gimnázium (1), Kis-Balaton (1), Havasi Bálint (13), áruház (1), állatok (16), baleset (169), unicef (1), Bedő Beáta (10), Horváth Szabina (1), Pápai Gábor (6), Hírek képekben (10), kresz (2), csapadék (1), SzezOn bevásárló közösség (1), hitel (5), okmányiroda (1), Palásthy Bese (1), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), VeszprémFest (1), regisztráció (1), Z. Karvalics László (1), keprol kepre (7), debrecen uszo eb (16), kormanyhivatal (93), Kehidakustány (1), természet (2), parkolás (8), antsz (15), Libás (2), szalloda (59), KeszthelyFest (15), halál (42), Udvaros Dorottya (1), ökölvívás (2), Zalaköveskút (1), Forstner Anna (1), menzareform (4), film (8), szerencsejatek (630), politika (37), Villányi Éva (1), kultura (22), vegetariánus (1)