Újra megnyílt a forgalom előtt a Keszthely-Alsópáhok közötti útszakasz

2012. október 05.
A 76. számú főút hévízi elkerülő fejlesztésének első üteme befejeződött, így a Keszthely és Alsópáhok közötti szakaszon 2012. október 5-én újra megindult a közlekedés. A projekt megvalósítása négy ütemből áll, a kivitelezés mindegyik szakaszon párhuzamosan zajlik. A részben új nyomvonalon épülő csaknem 11 km hosszú útszakasz többek között Hévíz belvárosát tehermentesíti az átmenő forgalom alól. A beruházás teljes befejezése 2014 közepére várható.

I. szakasz, Keszthely-Alsópáhok:
Az elkerülő első üteme, a Keszthely és Alsópáhok közötti szakasz építési munkálatai 2011 júniusában, az útszakasz teljes lezárása mellett kezdődtek meg.
A tőzeges altalaj miatt az út azonban közel 2 km hosszan annyira eldeformálódott, hogy a régi főutat teljes egészében el kellett bontani és újra kellett építeni. Először töltésalapozásra volt szükség. A Keszthely felőli oldalon 500 m hosszan, 7-8 méter mélyen mintegy 1000 db közel egy méter átmérőjű kavicscölöpöt vertek le a teherhordó talajig egy közel 10 tonnás súly többszöri ejtésével. A teherhordó felület kialakítását követően az érintett tőzeges szakaszon süllyedésmérőket helyeztek el. A vonatkozó előírások és geotechnikai szakvélemény szerint a további munkák abban az esetben folytatódhattak újra, amikor a süllyedés az 1 cm/hónap értéknél alacsonyabbá vált. Ez, az úgynevezett konszolidációs időszak, hat hónapon keresztül 2012. márciustól augusztusig tartott. Ezt követően befejeződtek az építési munkálatok, és megkezdődött a műszaki átadás-átvétel.  
A lezárást követően a munkák a további szakaszon rögtön megkezdődtek a 75. sz. főút bontásával, egyes részeken az új pályaszerkezet az aszfaltburkolatig 2011 végére elkészült.
Ezen szakaszon az építési munkálatok megkezdését az ún. „Mosóház” régészeti lelőhely feltárása is késleltette, amely mintegy 500 m hosszban érintette a beruházást.

Új körforgalmi csomópont:
A 71 sz. és a 75 sz. főút csomópontjában közlekedésbiztonsági szempontból biztonságos 40 m átmérőjű, négy ágú körforgalom épült. A Zalaegerszeg felől érkezőknek közvetlen csatlakozást biztosít az újonnan kialakított direkt ág a 71 sz. főút felé. A körforgalomból lehet majd ráfordulni a 71 sz. főút Keszthely elkerülő közel 6 km-es szakaszára, amely az egyik nagy bevásárlóközpont térségében fog visszakötni a meglévő 71 sz. főútra. A 75 sz. főúton a régi Gyöngyös patak feletti hidat elbontották, és egy új "A" teherbírási osztályú, 8 m szabad nyílású új híd épült.

A hévízi elkerülő építési munkálatainak további ütemezése
Az Alsópáhok–Hévíz-Felsőpáhok településeket elkerülő szakasz új nyomvonalon épül meg több mint 7 kilométeren. A 2.-3. szakasz a Zalaköszvényes térségében tervezett különszintű csomópontig tart, valamint ehhez tartozik a Nemesbüki bekötőút építése is. A 75. út csomópontja - Felsőpáhok - Hévíz összekötő út várható befejezése 2013. nyár vége, míg a Hévíz - Felsőpáhok összekötő út - Zalaköszvényes, valamint Nemesbüki bekötőút átadása várhatóan 2014 kora tavaszán valósulhat meg.

A negyedik szakasz több mint 2 km hosszan Zalaköszvényesnél indulva felhasználja a meglévő alsóbbrendű út nyomvonalát, annak korrekciójával és felújításával a meglévő 76. számú főútig (az alsómándpusztai csomópontig) tart. A szakasz 2x2 sávos részén folyik az út fölművének kialakítása, illetve a zalaköszvényesi csomópont építése. Ezen ütem befejezése előreláthatóan 2014 közepe.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője kiemelte: „Az elkerülő út megépülése után Hévíz, Alsó- és Felsőpáhok településeket elkerüli az átmenő forgalom. A fejlesztéssel jelentősen javul a közlekedés minősége és biztonsága a térségben.”
A beruházást több tényező is hátráltatta: a korábbi kivitelezési közbeszerzés és a régészeti munkák jogszabályi rendezésének elhúzódása, a 2010-es év őszének rendkívül csapadékos időjárása, valamint a területszerzési problémák, így a hévízi elkerülő teljes befejezése 2014 közepén várható.

A projekt az Új Széchenyi Terv keretében a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával.

Manninger Jenő elmondta: sok nehézséget jelentett a Keszthely – Alsópáhok út építése, így örül, hogy sikerült megoldani, hogy a hévízi elkerülő elkészülte előtt visszaadhatják azt a forgalomnak. Meg kell köszönni a környék lakosságának türelmét, különösen Alsópáhok, Zalaapáti lakosainak, akiknek az elkerülő út különösen fontos.

Kifejtette: a keszthelyi elkerülőre több mint egy évtizede várnak, így nagy jelentősége lesz, ha a Hévíz és Keszthely várost tehermentesítő szakaszok elkészülnek.
 

megosztás
hozzászólások
ponthatar (6), gasztroblogger (2), Joós Attila (1), Bóka Péter (1), Semmelweis Egyetem (1), TDM (3), bolt (3), ló (1), parkoló (4), szolárium (1), béremelés (2), vívás (1), korcsolya (4), shotokan (1), ajándék (8), felveteli (29), Télikert (5), túlsúlyos (3), szauna (2), boksz (3), Street Festival Keszthely (1), test (1), Radnóti Miklós (1), Rtime (5), kormánymegbízott (1), Brüsszel (1), gyógytornász (1), Rezi (1), világnap (1), FINA vizes világbajnokság (1), tengerpart (1), szalloda (59), Oláh Péter (2), Rézsó Tamás (6), Eurovíziós Dalfesztivál (1), 3D (1), állami (1), ünnep (141), Spar (1), paralimpia (4), Szabó Ilona (1), Havasi Bálint (13), Cserszegtomaj (124), Márton nap (1), sztár (2), köztársasági elnök (1), Szemfüles egyesület (3), Gyertyánági Endre (1), csillaghullás (2), vízilabda (2)