Újra indul a Szóval!?

2012. január 12.
A tavalyi sikerre való tekintettel idén újra megrendezik a középiskolásoknak szóló Szóval?! országos vitaversenyt, a program csütörtökön Hajós András és Fábry Sándor mintavitájával vette hivatalosan kezdetét.

A középiskolásoknak szóló disputaversenyt az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Külügyminisztérium közös szervezésében jön létre. A Szóval?! célja a vitakultúra megismertetése, a fiatalok érvelési és kommunikációs készségeinek fejlesztése, valamint a fiatalok európai uniós tudásának bővítése egy szórakoztató stratégiai játék segítségével - ismertette csütörtökön a vetélkedő lényegét Lévai Balázs, a verseny konzorciumának tagja. A csapatok jelentkezését február 2-án 12 óráig várják.
A vitaverseny három fordulón át (előválogató, regionális döntők és országos döntő) teszi próbára a résztvevő csapatok vitatudását. Az egyes fordulókhoz különböző témákat kapnak a versenyzők, amelyek mindegyike az Európai Unióhoz kapcsolódik.
A disputa, a vitázás szabályozott formája, így azokat a vitákat nevezik disputának, amelyekben előre meghatározott, hogy ki, mikor és miről beszélhet - ismertették a szabályokat a szervezők. A disputában a vitázók célja, hogy meggyőzzék hallgatóságukat - és a közönség soraiban ülő bírókat - képviselt álláspontjuk érvényességéről.
Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője a csütörtöki tájékoztatón ismertette az idei verseny három fő témakörét: 2012-ben a vitatémák az európai gazdasági válsághoz, az unió bővítéséhez és annak lehetséges határaihoz kapcsolódnak majd. Kiemelte: tavaly 171 csapat vett részt a megmérettetésen, mindannyian nagyon felkészülten és lelkesen disputáztak.
A csütörtöki "mintavitában" Hajós András és Fábry Sándor mutatta be a vetélkedő lényegét, amely a végén - Fábry Sándor szavaival - inkább "antivitába" csapott át, a két médiaszemélyiség azt mutatta be, hogyan ne érveljenek a versenyzők. Fábry Sándor a tájékoztató végén a verseny leendő győzteseit meghívta műsorába.
Ebben az évben az "EUvonal" is csatlakozik a programhoz, tőlük a versenyen induló csapatok online, illetve telefonon kaphatnak segítséget és szakmai iránymutatást felkészülésükhöz. Az EUvonal elérhetőségei, valamint számos érdekes kisfilm, oktatási anyag és online játék a www.szoval.eu oldalon tekinthető meg.
A versenyt idén is sok érdekes kiegészítő program kíséri majd, ezekben nem csak a disputázó fiatalok vehetnek részt. Ilyen lesz többek között a Rap-szódia, a kulturált vitázás és az Európai Unió aktuális kérdései kapcsán induló a rapszöveg-író megmérettetés. mti

megosztás
hozzászólások
betegség (12), Virágos Magyarország (6), Rózsakert étterem Hévíz (1), kutatas (81), téligumi (1), nő (2), diák (4), étel (3), Alsópáhok (51), kiállítás (16), egészség (131), Cserszegi fűszeres (1), Astellas-díj (2), Zalaegerszegi Törvényszék (12), egynapos sebészet (1), Bocuse (3), Zalaszántó (1), Gulyás Orsolya (2), sajtóközlemény (5), Cserép Letícia (1), tappenz (1), Happy Dixieland Band (8), Központi Statisztikai Hivatal (3), pszichoterápia (1), regisztráció (1), energia (7), iskola (338), Owaimer Aisha (1), onkentes (3), Bradley Cooper (1), Taliándörögd (1), footgolf (1), parkolás (8), migráns (3), MTI (595), Burucs Szabolcs (2), Horvath Terez jegyzo (29), gyilkosság (1), zeneszerző (1), pedagógus (6), onkormanyzat (481), Cserszegtomajfutás (5), Ugrimanók (1), La Montanara (1), antsz (15), ÉrtékTrend extra (7), Zala Volán (1), tengerpart (1), munkanelkuli (2), program (7)