Újra fellobbant a helikoni láng

2014. április 24.
Három napon át tart, ötven dunántúli középiskola 3300 tanulója részvételével, s 18 kategóriában összesen mintegy ötszáz produkciót értékel a zsűri az Újkori Helikoni Ünnepségeken, melynek programját csütörtökön nyitották meg Keszthelyen. A rendezvényt a hagyományok szerint a Festetics kastély parkjában nyitották meg délelőtt, ahol Pálinkás Róbert, az intézmény igazgatója, a város alpolgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: a gróf 1817-ben indította útjára az ünnepséget, ami azonban 1819-es halálával megszakadt.
Nézze meg galériánkat!

Ezután sokan és sokszor próbálták újraindítani a hagyományt, ám néhány évtizede a város önkormányzatának sikerült. A város minden alkalommal támogatja a nívós rendezvényt tette hozzá, azt tanácsolva a diákoknak, hogy mindig kövessék a helikoni utat, ami kultúrával szegélyezett. Köszöntőt mondott Regényiné Király Éva, az Újkori Helikoni Ünnepségek Alapítvány kuratóriumának elnöke is, majd megkoszorúzták Festetics György szobrát. Miután a jelenlévők levonultak a Helikon parkba, a Helikoni Emlékműhöz, megkezdődött a hivatalos megnyitó.

Csótár András, az önkormányzat Ifjúsági, Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke a Helikoni Ünnepségek történetéről beszélt köszöntőjében, kiemelve, hogy az ma két évenként a Dunántúl legnagyobb és legkiemelkedőbb középiskolás seregszemléje, ami különleges pezsgést ad a városnak. Hozzátette: Keszthelynek kiemelten fontos a történelme, a hagyományai, melyek között jelentős szerepet tölt be a Helikon. Úgy fogalmazott: öröm, hogy a helikoni eszme tovább él, a lelkesedés pedig nem csökkent a Dunántúl diákjaiban.

Dr. Horváth Viktória turisztikai helyettes államtitkár saját élményeit idézve elevenítette fel a Helikoni Ünnepségeket. Elmondta, diákként ő is versenyzett. Akkor még azt hitték, hogy a művészet lesz az életük, ám a sors máshová sodorta az egykori diákokat. Az élmények azonban megmaradtak, azok a felnőtté válásuk részeivé váltak. A zsűrinek azt kívánta, minél több diákban lássák meg a művészt, a pedagógusok, felkészítők legyenek büszkék a tanítványaikra, a diákok pedig élvezzék a programot, szerezzenek minél több meghatározó élményt, s azok hatására ne felejtsék Keszthelyt, s térjenek vissza a városba. Ezután meggyújtotta a helikoni lángot. A versengés a város hét közintézményében zajlik, miközben számos egyéb programon vehetnek részt a diákok és vendégek. A Helikoni Ünnepségeket szombaton délután a díjkiosztó gála zárja.

megosztás
hozzászólások
ponthatar (6), Hollywood (1), Brüsszel (1), jovedelem (2), vb (8), országgyűlési képviselőjelölt (11), mozi (13), aranyérem (1), Bródy János (1), egyetem (188), Sárdi Katalin (1), matolcsy gyorgy (1), Via Hotel (1), koktél (1), testkezelés (2), Udvaros Dorottya (1), kiállítás (16), Bartha Gábor (34), eon (2), utánpótlás (1), Palinkas Robert (83), tartozás (1), fa (1), törvény (1), Nagy Bálint (10), könyv (1), gyógytó (1), vállalkozó (4), Cserszegi fűszeres (1), palyazat (164), Balatongyorok (136), videó (1), apartman (3), telihold (1), ellazulás (1), Balatoni Kurzusok (8), belfold (1440), cukorbetegség (2), dunantul (23), zeneszerző (1), Spa Hévíz (3), vuz kft (17), Halott pénz (1), FINA vizes világbajnokság (1), építész (3), Nyitott Balaton (2), magyar dal napja (8), muzeum (55), álláshirdetés (18), daganat (6)