Új tendert kell kiírni a sármelléki repülőtér talajának megtisztítására

2011. február 15.
Miután az ajánlatkérő Sármellék-Zalavár Önkormányzati Társulás nem adta meg pontosan a feladat tartalmát, a volt szovjet repülőtér kármentesítésére kiírt nyílt közbeszerzésen, a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megsemmisítette az ajánlati felhívást és az azt követő döntéseket - a hétfőn hozott határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

A jelenleg FlyBalaton néven üzemelő polgári repülőtér talaja még a szovjet használat idején szennyeződött. A tavaly szeptemberben, a tulajdonos társulás által meghirdetett közbeszerzés az Új Magyarország Fejlesztési Terv KEOP programjából pályázaton nyert pénzből akarta elvégeztetni a kármentesítést. A becsült ellenérték 3,8 milliárd forint volt. Két üzemanyag tároló és egy üzemanyag töltő területének a megtisztítása volt a feladat, számos kiegészítő munkával együtt.
Az alapvető cél, a talaj megtisztítása, úgy valósult volna meg, hogy a talajból kiszívott, majd megtisztított vizet újra elszivárogtatták volna  a talajba. Az elszivárgó, tisztított víz kimosta volna a talajszemcsék közül a még ott lévő szennyeződést, és a következő tisztítási fázisban ezt vonta volna ki a tisztító abból. Tehát a talajvíz folyamatos tisztításával kellett volna elérni a D-jelű szennyezettségi szintet. A tisztítandó talaj mennyisége 275 ezer köbméter.
A kiegészítő munkák közül kiemelendő 23 tartály elbontása, ebből a hat legnagyobb egyenként ezer köbméteres.
A tender dokumentációt 9 cég vette meg, majd négyen - két cég és két konzorcium - tettek ajánlatot. Az egyik konzorciumvezető, a kiskunhalasi székhelyű Rex Terra Kft. múlt év december 30-án fordult a KDB-hez, az ajánlatkérő erre fel január 5-én felfüggesztette az eljárást.
A jogorvoslatot kérő alapvető problémája az volt, hogy a megépített víztisztítót az ajánlattevőnek kell üzemeltetnie, megadott egység szerint, de az ajánlatkérő nem mondta meg, hogy mit ért az üzemeltetési egység alatt. A KDB nem vitatta, hogy egyes szakcégek tudják, hogy mit jelent az üzemeltetési egység, de nem biztos, hogy minden ajánlattevő tisztában volt vele. Ez pedig sérti az ajánlattevők egyenlő esélyét.
A KDB emiatt semmisítette meg az ajánlati felhívást és az azt követő döntéseket. Bírságot viszont - miután a jogsértés új tender kiírásával orvosolható - nem szabott ki az ajánlatkérőre.

megosztás
hozzászólások
Bóka György (2), videó (1), Tarkarét Biofarm (1), szolárium (1), Balsai Móni (1), szilveszter (6), aranyérem (1), Zalaszántó (1), zene (23), Szent István ünnepe (3), freestyle foci (1), családbarát (1), nagyik karácsonya (1), Owaimer Zoheir (1), Biró Róbert (15), GESZ (11), Torsa Dániel (1), világnap (1), nyelvtanulás (3), Sifter Rózsa (1), Krasznai István (1), Brüsszel (1), Gelencsér Kálmán (2), Spar (1), SzezOn bevásárló közösség (1), Németh Veronika (1), Bródy János (1), hirdetés (1), Taliándörögd (1), tabor (6), Hírek képekben (10), Magyar Telekom (1), Balatoni Kör (2), szuperhold (1), Somogyi Zoltán (4), telefon (3), Gyarmati Noémi (1), ingatlan (12), divat (4), online (1), korhaz (99), táplálkozási tanácsadó (1), Csikós Beatrix (1), jégpálya (4), MTI (595), fa (1), Suba Alexandra (1), fitnesz (1), Palásthy Bese (2), színház (5)