Új szelek szárnyán a keszthelyi vitorlázás

2015. január 16.
Nyári gyerektáborok, túrahétvégék a helyi vitorlázóknak, teljes körű felújítás és komoly pénzdíjas kupasorozat szerepel abban a tervben, amelyet új tulajdonosként a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. álmodott meg a Keszthelyi-öbölbe. A célok nagyszerűek, a feltételek adottak, jöhet a megvalósítás.

Keszthelyen a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején négy-öt komoly vitorlásversenyt rendeztek évente, esetenként több száz hajós mezőnnyel. A keszthelyi vitorlázók országos, európai szintű és világbajnoki eredményeket értek el, kijutottak az olimpiára, és egyenrangú félként jelentek meg a nemzetközi megméretéseken. Két sportklubban több mint ötven gyerek utánpótlás-nevelése és intenzív versenyeztetése zajlott különféle hajóosztályokban. A 2000-es évekre egy sportklub maradt fenn szerényebb körülmények között néhány kiemelkedően tehetséges versenyző támogatására. Jelenleg – az infrastrukturális feltételek leromlása következtében – egyetlen komolyabb verseny, a Pünkösdi Regatta érinti Keszthelyt, amelynek betétfutamaként rendezik meg Keszthely Város Kupáját egyazon délelőttön.

A kikötő új tulajdonosainak célja Keszthely egykori rangjának visszaállítása a vitorlázás területén. A Keszthelyi-öböl adottságai és mérete lehetővé teszi akár nemzetközi versenyek lebonyolítását is. A tervek között szerepel egy három-négy fordulós, komoly, eddig nem megszokott mértékű díjazású hazai kupasorozat, amely az elképzelések szerint 2016-tól szerepelne a balatoni versenynaptárban. Kiemelt cél egy nemzetközi vitorlásverseny megszervezése jövőre. Nagy hangsúlyt kap az ifjúsági utánpótlásképzés: ez évtől elindulna a gyerekképzés nyári táborokban, ahol lehetőség adódna tehetséges fiatalok felfedezésére. A tulajdonosok célja továbbá túraversenyek, túrahétvégék szervezése a helyi vitorlázók részére is.

A kikötő állapota a 24. órában van. Az épületekhez a korábbi üzemeltetők tíz éve nem nyúltak, a kikötőben fejlesztés nem történt. Szükséges a lepusztult épületek teljes felújítása, a vizesblokkok rekonstrukciója, az elektromos hálózat cseréje, új parkolók kialakítása, a zöld felület teljes karbantartása, megfelelő színvonalú étterem nyitása, kikötőmesteri épület építése az öbölben, utak, közlekedőjárdák újrakövezése, a kikötői közvilágítás, az öbölbejárat megvilágításának cseréje, a pontonrendszer átalakítása, a téli hajótároló kocsik esztétikus, környezetbe illő tárolásának megoldása, daruzó hely kialakítása és az idén lejáró vízjogi létesítési engedély megújítása.
A Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. fejlesztései mindezek megvalósulását célozzák.

megosztás
hozzászólások
fitnesz (1), Brüsszel (1), mav (25), Czigány Sándor (2), paleo (13), augusztus 20. (5), Palásthy Bese (2), jótékonyság (3), dunantul (23), rezsi (18), Kovács Patrícia (1), skandinav lotto (81), táska (1), verseny (2), adó (6), antsz (15), zene (23), kékszalag (12), Krepsz Zoltán (38), idojaras (262), országgyűlési képviselő (33), KiBeszél (14), Balatonfüred (3), shotokan karate (3), rádió (1), vadász (2), születés (16), Berecz András (1), kék zászló (1), Bányai László (2), Manninger Jenő (384), konyha (1), fürdő (2), keszthelyi kilometerek (78), tiltakozás (1), Mátrai Gabriella (2), jutalom (1), husvet (14), állami támogatás (1), Főügyészség (7), világbajnokság (2), Darren Cranmer (2), macska (1), táncpanoráma (5), baleset (169), traffipaxrendszer (1), Kovács Ernő (1), tollaslabda (1), zala (1156), Playboy (1)