Új szakasz nyílik a magyar önkormányzati rendszerben

2012. január 18.
A múlt év végén elfogadott új önkormányzati törvény új szakaszt nyit az önkormányzati rendszerben, mert egy teljesen új szemlélet, és teljesen új feladatrendszer alapján kell a helyhatóságoknak a jövőben a feladataikat ellátni - mondta Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerdán, Kecskeméten tartott sajtótájékoztatóján.

Tállai András hangsúlyozta: a következő két hónapban az országban negyven helyszínen találkoznak polgármesterekkel, jegyzőkkel, ahol értelmezik az elfogadott törvényt, valamint arról is beszélnek, mit kell megtenni ebben az évben, hogy 2013. január 1-jétől már valóban az új szellemben működjön a magyar önkormányzati rendszer.
Az államtitkár kiemelte: a törvénynek van olyan passzusa, amely már január elsején hatályba lépett, és ezt az korábban elfogadott Alaptörvény határozta meg. "Ennek az egyik része, a törvényességi felügyelet bevezetése, mely január elseje óta a megyei kormányhivatalok irányításával már működik, a másik nagyon fontos szabályozás arról szól, hogy az önkormányzatok a kötelezettségvállalásaikat csak szigorú feltételek mellett tehetik meg a jövőben" - fogalmazott az államtitkár.
Tállai András emlékezetett arra, hogy az önkormányzatok kötelezettségvállalásairól szóló részt az önkormányzati törvény is tartalmazza, de egy másik sarkalatos törvényben, a gazdasági stabilitásról szóló törvényben szabályozzák. "Egy december 30-án megjelent kormányrendelet, ami a részleteket taglalja" - tette hozzá.
Az államtitkár az önkormányzati törvény további fontos változásának nevezte a feladatfinanszírozási rendszer 2013. január 1-jétől kezdődő bevezetését, valamint a közös önkormányzati hivatali rendszer létrejöttét.
Tállai András szólt arról, hogy a kormány tematikus üléseket tart e héttől kezdődően, s információi szerint a jövő héten fogja tárgyalni az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatos kérdéskört. Az államtitkár tervei szerint a tárca a kormányülésre szeretne bevinni egy jelentést, amely részletesen tartalmazza a legfontosabb feladatokat.
Az MTI kérdésére, hogy az elbocsátások miatt a kormányhivatalok miként tudnak megfelelni jelentősen megnövekedő feladataiknak, az államtitkár hangsúlyozta: a kormányhivatalok január elsejével két új feladatot kaptak, amelyekre időben felkészültek.
"Végezetül a törvénybe bekerült az, hogy a 100 millió forint alatti hitelfelvételeknél a főváros kerületei, valamint a megyei jogú városok esetében nem kell engedélyeztetés, az egyéb települések vonatkozásában is csak a tíz millió forint fölötti hitelfelvételek esetében kell engedélyeztetés" - mondta Tállai András, hozzátéve, hogy  véleménye szerint ez csökkenti a kormányhivatalok munkáját. mti

megosztás
hozzászólások
Rio 2016 (32), gyógytornász (1), Egészségfejlesztési Iroda (1), Nagy Bálint (10), esküvő (9), Owaimer Aisha (1), úszás (22), parkoló (4), felsőoktatás (9), Bóka György (2), kalendarium (831), web (5), autóbusz (1), szerelem (1), Varga Terézia (1), turisztika (94), termálfürdő (1), meiszner kati (16), Mándó Zsuzsanna (1), jovedelem (2), Ranolder (1), étrend (4), Szent István ünnepe (3), tiltakozás (1), lotus (1), Németh Gábor (1), ingatlan (12), Táncpanoráma Keszthely (10), túlsúlyos (3), Balatoni Hajózási Zrt (4), Fehér szalag (1), színház (5), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), advent (226), Zala Megyei Közgyűlés (3), szakács (1), Babos Lajos (1), biztosítás (2), hó (4), MSZP (17), kozlekedes (8), jogsebész (9), Balatongyorok (136), Horváth Lászlóné (1), Biró Lajos (1), macska (1), Platán étterem (1), kitüntetés (6), ünnep (141), gyed (3)