Új monitoringrendszer a Hévízi-tó szolgálatában

2015. szeptember 26.
A Hévízi-tó egyedülálló mind látványában, mind természeti adottságaiban. Páratlan tőzegmedrű forrástó, amely különleges vizének köszönhetően egész évben várja a gyógyulni, pihenni vágyókat. Mindezek mellett azonban egy érzékeny ökoszisztéma, amely törődésre szorul, és magas szintű odafigyelést igényel – fejtette ki Németh György, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház környezetvédelmi vezetője.‒ Miként monitorozzák a tavat?

‒ Intézményünk mindent megtesz a tó és környezete védelméért. A kilencvenes évek elején kiépített monitoringrendszer, a folyamatos vízanalitikai vizsgálatok, a biomonitoring, a rendszeres kutatási merülések és kutató halászatok, a gyakori kézi mérések stb. mind-mind eszközei ennek a védelmi „rendszernek”. A vizsgálatok célja az állapotváltozások nyomon követése. A mért, majd feldolgozott értékek elemzése lehetőséget kínál a tó védelméhez szükséges feladatok megfogalmazásához, és irányt ad a szükséges intézkedések megtételéhez. Napjainkra a régi monitoringrendszer elévült, a helyét egy országos szinten egyedülálló mérőhálózat veszi át. Jelenleg az új rendszer tesztüzem alatt fut a régi rendszerrel párhuzamosan, egymást ellenőrizve. A mérőhálózat a tóra és annak környezetére is kiterjed. A tó körül található figyelőkutak egyaránt elengedhetetlen kellékei ennek a mérő- és figyelőhálózatnak. Csaknem húsz szonda és egy új meteorológiai állomás szolgáltatja a naprakész adatokat a monitoringközpontba. Ezen adatok egy része az általános környezeti jellemzőkről nyújt információt, amelyeket a látogatók is láthatnak.

‒ Nehezebb úgy dolgozni, hogy havonta több ezren használják a tavat, az erdőt?
‒ A Hévízi-tavat múltja és jelene miatt is nagy becsben tartják az emberek. Mivel a tóra és annak gyógyvizére alapozott fürdőkultúra egyedi és különleges (és most már büszkén mondhatjuk, hogy hungarikum), így mindenki ennek megfelelően kezeli. Ez nagyban segíti a mindennapi munkánkat, ugyanis az emberek érzik a Hévízi-tó Természetvédelmi Terület jelentőségét. A nagy látogatottság különösen magas szintű szervezést és odafigyelést igényel, de nagy örömünkre szolgál, hogy egy ilyen páratlan természeti értéknek lehetünk a gondviselői.

‒ A nagy mennyiségű csapadék befolyásolja a vízhozamot?
‒ Igen. A változékony időjárási viszonyok érezhető változásokat eredményeznek a Hévízi-tavon és környezetében. Ennek egyik legszembetűnőbb példája az intenzív, heves esőzések megjelenése. A tó vízgyűjtő területe nagy, ezért az intenzív csapadékos időszakok gyakorisága befolyásolja a hozamot. Ez számokban is kimutatható. Azt azonban meg kell említeni, hogy ezek a változások a hozamadatokban késleltetve jelennek meg.

‒ Milyen feladatok vannak a következő hónapokban?
‒ A nyári és a kora őszi időszakban megnövekedett vendégszám mindig komoly feladatot jelent a környezetvédelemnek is. A tó jó vízminőségének szinten tartása, az erdő- és a parkrendezés azok a teendők, amelyek folyamatosan jelen lesznek a következő hónapokban is. Mindemellett meg kell említenünk, hogy napjainkban is zajlik a Hévízi-tó világörökséggé nyilvánítási folyamata, amelyhez számos vizsgálatot kell még elvégeztetnünk (a hévízi önkormányzattal együttműködve) a tavon és környezetében. A jövő hónapok teendői közé kell sorolnunk továbbá olyan konferenciák és a hatóságot érintő összejövetelek elképzeléseit is, amelyek központi témája a tó és az azt körülvevő véderdő védelme.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Krepsz Zoltán (38), Nagy Bálint (10), Németh József (1), Intersport (1), Max (83), áramszünet (3), riporter (1), Gyertyánági Endre (1), vendégéjszaka (2), gyógytornász (1), munka (11), Fodor Márk (8), CT (3), egynapos sebészet (1), spinning (2), monitormagazin (107), Biró Lajos (1), karrier (1), képviselő-jelölt (5), Kovács Beatrix (1), drogmentes (1), Rezi (1), aranyérem (1), alpolgármester (2), erdekes (538), rezidance (5), fájdalommentes (3), ipsos (1), Owaimer Aisha (1), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), horgász (5), Playboy (1), retro (1), halottak napja (1), Év fája (1), Németh Veronika (1), DRV Zrt. (3), fürdő (2), lotus (1), Baptista Szeretetszolgálat (1), telefon (3), tavaszi szél vizet áraszt (1), medve (1), kutatók éjszakája (1), Kvárta Mátyás (44), KFT (1), Jemen (1), keszthelyi nyari jatekok (55), kulfold (245), táplálkozási tanácsadó (1)