Új köntösben a rendház

2010. november 29.
A Keszthelyi Premontrei Kollégium Alapítvány a Fő téren álló Csornai Premontrei Kanonokrend Prépostság Rendház felújításához szükséges támogatást Szent-Gály Gézának köszönheti, akinek végrendelete szerint házát és annak értékeit – csaknem 1300 alkotást – értékesítették, az ebből befolyt összeget pedig szétosztották a carmeli karmelita apácarend, a Magyarországi Máltai Szeretetszolgálat és a keszthelyi alapítvány között.
Nézze meg galériánkat!

Szent-Gály Géza nemes lelkűségének, produktív életének, keszthelyi kötődésének, a soha nem múló hálának köszönhetjük, hogy most egy megújult épületben ünnepelhetünk – hangzott el az avatáson.

Az elődök hagyatéka

Fazekas Zoltán Márton atya, a csornai prépostság elöljárója köszöntőjében elmondta, hogy ismét összetartottak és ennek meg is lett az eredménye, a felújított rendház. Az elődök hagyatékát őrzik, szép emlékekkel. Ami kötődik ahhoz a szóhoz, hogy premontrei, itt, Keszthelyen meg van, él – tette hozzá az atya.

1808-ban érkeztek a premontreiek Keszthelyre, ahol gimnáziumot működtettek. A keszthelyi rendház jelenleg szakiskolának és kollégiumnak ad otthont. Az épületben található a Keszthelyi Öregdiákok Egyesületének székhelye, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, illetve egy cserkészotthon is helyet kapott itt.

Kik ők?

A rend a katolikus egyház egyik szerzetesrendje, amely Szent Ágoston reguláját követi. Fehér kanonokok néven is ismerik őket rendi öltözetük színe alapján. A rendet Szent Norbert 1120-ban alapította. A premontrei rendnél a nagyobb rangú kolostor, a rendház vezetője a prépost, a kisebb rangúé a perjel címet használja. A premontrei rendházakat és a hozzájuk tartozó javak összességét prépostságnak, illetve perjelségnek nevezik.

A premontrei rend élete, négy évtizedes kényszerszünet után, 1989-ben indulhatott meg újra. Magyarországi központjai: a csornai prépostság és az 1989. óta újra önálló gödöllői perjelség. A Csornai Prépostság 1994-ben Szombathelyen indított négyosztályos gimnáziumot.

megosztás
hozzászólások
egészség (131), Bóka György (2), fájdalommentes (3), Varga Andrea (13), időkép.hu (2), szuperhold (1), szabadsag (2), Pampetrics Milán (2), Keszthelyen élni (6), homoszexualis (1), Jobbik (10), kormany (11), Kovács Viktória (4), Eurovíziós Dalfesztivál (1), verklifesztivál (3), alga (1), Kovács Patrícia (1), Burgonyakutatási Központ (2), csokoládé (2), Vatikán (1), ZalaSprings Golf Resort (2), Zalai Kutyasuli (1), jóga (1), Hanse (2), Horváth Lászlóné (1), Zalaegerszegi Törvényszék (12), Fehér szalag (1), Básti Juli (1), horgász (5), választás (46), meteorologia (146), gyermek (12), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), világbajnokság (2), kutyás strand (5), Reischl-sörház (1), néptánc (4), sajtóközlemény (5), jog (3), Eurostat (1), fogyasztóvédelem (1), Zalaszántó (1), Anna-bál (2), népszavazás (1), keszthelyi-hegység (1), Bringatanya (2), Szemfüles egyesület (3), Balatoni Kurzusok (8), advent (226), Művészetek völgye (7)