Új gazda – Változások a hévízi kórház életében

2013. április 11.
Április elsejével gazdasági társaságból költségvetési intézménnyé alakult át a hévízi kórház. A működési forma változása nem érinti az intézmény vezetését, szakmai tevékenységét, területi ellátási kötelezettségét. A munkatársak közalkalmazotti jogviszonyba kerülnek.

A parlament által elfogadott törvény alapján teljes jogutódlással költségvetési intézményként működnek tovább a múlt évi átvétel után kizárólagos állami tulajdonba került, de még gazdasági társasági formában működő kórházak. Ez azt jelenti, hogy a hévízi egészségügyi intézmény költségvetését is az állam fogja elfogadni várhatóan április hónapban. Eddig üzleti tervet készítettek.
Dr. Kvarda Attila, a hévízi kórház vezetője a Monitornak elmondta, hogy a szervezeti és tulajdonosi forma váltása nem befolyásolja az egészségügyi ellátók gyógyító munkáját, az ellátás folyamatosságát, így nem lesz szűkítés a szolgáltatásokban, ebből nem tapasztalnak semmit sem a betegek, sem a vendégek.
Minden olyan számlát, amelynek április eleje az esedékessége, március végén kiegyenlítettek, hogy ne legyen fennakadás a kifizetésekben, így a bérfizetésekben sem. Ettől a hónaptól ugyanis a Magyar Államkincstár kezeli a kórház pénzét.

Dönthetnek a munkatársak
Minden munkavállalónak kiküldtek egy adatlapot, amelyen arra kérdeztek rá, hogy 1992-ig visszamenőleg hány év munkaviszonyt lehet beszámítani a közalkalmazotti jogviszonyba. 540 embert érint a közalkalmazotti besorolás, ezt április 15-ig kell elkészítenie a hévízi kórháznak, majd 15 napja lesz a munkatársnak, hogy aláírja az új szerződését, elfogadja a közalkalmazotti jogviszonyt. A munkatársnak lehetősége van a felmondásra. Akivel közalkalmazotti jogviszony – a törvényi feltételek hiánya miatt – nem létesíthető, annak a jogviszonyát az érvényes munkaszerződése szerinti rendes felmondással kell megszüntetni.
Néhány eleme módosulni fog a jutalmazásoknak. A Semmelweis-napi egyhavi bér jutalomként van feltüntetve a kollektív szerződésben, ezt azonban nehezen lehet beilleszteni a közalkalomazotti törvény juttatási kereteibe, a 13. havi bér helyett pedig létezik cafeteria, tehát ebben kell a jövőben gondolkodnia az intézménynek.  
A 62 éves korhatár elérése utáni nyugdíjazás kérdése a most átalakuló foglalkoztatási jogviszonyokat is érinti. Ezzel kapcsolatban Kvarda Attila elmondta, hogy a hévízi kórházban is dolgoznak nyugdíjaskorú munkatársak, akik május végéig dönthetnek arról, maradnak-e az intézményben, és így elesnek a nyugdíjuktól. Az állam várhatóan kompenzálja majd a kieső nyugdíjakat.  

Fejlesztési tervek
Az európai uniós forrásokat eddig nem tudták megcélozni, ezután azonban megnövekednek az esélyek, más mozgásterük lesz. Jelenleg egy milliárdos nagyságrendű pályázat által a fedett fürdő többlépcsős felújítása van napirenden, ezenkívül fejlesztenék az orvostechnikát, a biológiai terápiát, valamint a járóbeteg-ellátást.  
Megtudtuk azt is, hogy a kórház ezentúl nem fizet iparűzési adót a városnak, ez  50 millió forintos kiesést jelent Hévíznek.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
pünkösdi regatta (5), dohany (15), Könnyid László (1), mellrák (1), születés (16), keszthelyi kilometerek (78), Gachályi András (3), Somogyi Zoltán (4), ötös lottó (101), repülőtér (21), Torsa Dániel (1), egészség (131), Rejuvena (19), Zalacsány (4), Aradvári László (1), rezidance (5), Táncpanoráma Keszthely (10), MSZP (17), támogatás (5), Csősz-Tóth Norbert (1), Főügyészség (7), Magyar Telekom (1), program (7), vendégéjszaka (2), téligumi (1), Kapolcs (1), álláshirdetés (18), footgolf (1), Csikós Beatrix (1), Főzzünk játszva (2), dunantul (23), gasztronómia (5), Via Hotel (1), orvos (23), korhaz (99), migráns (3), nap (2), párbajtőr (1), alapítvány (2), antsz (15), Zsittnyán Tamás (1), média (1), ÉrtékTrend (35), gyilkosság (1), Fejér György Városi Könyvtár (52), Palásthy Bese (1), KiBeszél (14), Sárdi Katalin (1), kulfold (245), Happy Dixieland Band (8)