Új funkciókkal is bővül a felújítás előtt álló Reischl-sörház

Új funkciókkal is bővül a felújítás előtt álló Reischl-sörház

2019. február 15.
Keszthely emblematikus épületegyüttese, amely már évek óta a város szégyenfoltja, újjászületik.

Keszthely turisztikai vonzerejét is növeli majd az az egymilliárdot meghaladó beruházás, melynek során megújult környezetben, nagy parkkal és új tartalommal gazdagodik a ma még szégyenfoltként omladozó ipari műemlékegyüttes a belvárosban - olvasható a CsodalatosBalaton.hu portálon.

I. Festetics György építtette Keszthelyen a sörgyár épületét, melyet 1844-ben bérbe vett, majd 1865-ben meg is vásárolt a Reischl-család. Rendszeresen fejlesztették és átépítették az üzemet, amely több évtizeden át jelentős gazdasági szerepet töltött be Keszthely életében az 1950-es évekig. A szebb éveket megélt ipari műemlékegyüttes mára romos állapotban, Keszthely belvárosának szégyenfoltjaként várja az újjászületést.

fotó © CsodalatosBalaton.hu

Két nyertes pályázat segítségével nem csak az épületegyüttes külcsíne, hanem belbecse is megújul. A részletekről Keszthely polgármestere, Ruzsics Ferenc mesélt.

Több mint egymilliárd forintot nyertünk az egykori sörház megújítására két pályázat eredményeként.
Az épület úgynevezett barokk szárnyának újjáépítésére 250 millió forint, a Reischl-féle sörház teljes körű rekonstrukciójára 850 millió forint áll rendelkezésünkre.

Mivel a tervezés folyamata több évvel ezelőtt fejeződött be, – s annak a költségbecslésnek a figyelembe vételével lettek beadva a pályázataink beadva a pályázat – az idő meghaladta azokat az árakat, így számításaink szerint 70 millió forint önerőt kell majd biztosítanunk a beruházáshoz – mondta a polgármester.

A hányatott sorsú épületek nemcsak új külsőt, hanem új funkciót is kapnak.

A barokk szárnyban lehetőség nyílik majd a helyi mezőgazdasági termelők termékeinek a lehető legrövidebb úton a fogyasztókhoz történő eljuttatása. A fejlesztés során a helyi termelők piacra jutásának támogatása valósul meg az üzlethelyiség és szövetkezeti bolt kialakításához kapcsolódó infrastruktúra kiépítésével. Ez nettó 246 négyzetméter alapterületű ingatlan-felújítást jelent, s az épület helyreállításán kívül a szükséges épületgépészeti beruházások végrehajtása is a projekt elválaszthatatlan részét képezik.

A mintegy 60, illetve 30 négyzetméteres üzlettéren kívül tárolók, csomagoló, hűtő- és szociális helység is kialakításra kerül.

Az elkészült engedélyes és kiviteli tervek alapján kiírásra került a közbeszerzési eljárás, s várhatóan 2019 áprilisában megtörténhet a kivitelezői szerződés megkötése. A projekt fizikai befejezése 2019. december 31-re várható – közölte a polgármester.

A barokk szárny látványterve

Az úgynevezett barnamezős beruházás pályázaton, amely a sörház teljes felújítását foglalja magába, új és széles célcsoportokat kiszolgálni képes közösségi funkciók jönnek létre, megteremtve a keszthelyi kézműves sörfőzde alapjait.

A sörfőzőn kívül egy kóstoló helyiség is kialakításra kerül, ahol a kézműves sörök íze mellett a felújított épület látványát is élvezhetjük. Ezen kívül egy 150-200 fő befogadására alkalmas főzőakadémia is helyet kap, ahol a főzőiskolákon kívül baráti társaságok, vállalati tréningek keretében csoportok is elmélyülhetnek a gasztronómia mélységeiben.

A Reischl sörház a fejlesztés előtt, fotó © CsodalatosBalaton.hu

... és a látványterven

– Terveink között szerepel olyan irodák kialakítása, melyek a modern kor technikájával felszerelve alkalomszerűen bérelhetők majd üzleti tárgyalásokra, ügyintézésre. A jelenlegi parkoló is megújul, parkosítva lesz, csodás külsőt kap.

A beruházás esetében, amely több mint 6000 négyzetméter zöldfelületet és 2000 négyzetméter épületteret foglal magába, 2019 áprilisában történhet meg a kivitelezői szerződés megkötése, a befejezés pedig 2020. december 31-re várható – tette hozzá Ruzsics Ferenc polgármester.

A parkoló kapuját felújított épület bejáratával szemben alakítják ki.


megosztás
hozzászólások
Joós Adél (1), strand (21), tavasz (1), Kapolcs (1), Serenity Hill (1), operatőr (1), tappenz (1), google (3), Sárdi Katalin (1), eon (2), Ferenc pápa (1), orosz (1), világnap (1), dunantul (23), Carbona (9), Owaimer Aisha (1), Czigány Sándor (2), zeneszerző (1), Rózsakert étterem Hévíz (1), Könnyid László (1), gyász (1), Kardos Gábor (6), Jemen (1), Biró Lajos (1), Reischl-sörház (1), footgolf (1), Kehidakustány (1), felsőoktatás (9), nyelvvizsga (2), idojaras (262), Bogi (13), gasztronómia (5), pálinka (2), tűzijáték (1), csapadék (1), Papp Gabor (227), kresz (2), Bethesda (1), Magyar Telekom (1), Torsa Dániel (1), Keszthelyen élni (6), Csengei Agota (16), Pálfi László (1), Kastély kávézó (1), Varga Andrea (13), bíróság (8), idegenforgalmi adó (1), Kvarda Attila (25), ÉrtékTrend (35), adó (6)