Ügyintézés: kettő az egyben…?

2013. november 18.
Mi is az a kormányablak vagy egyablakos ügyintézés? Leegyszerűsítve egy olyan rendszer, ahol az emberek egy helyen, gyorsan, egyszerűen, szakszerű hivatalnokok segítségével bonyolíthatják le mindennapos ügyeiket. Ami idáig hosszú, többlépcsős procedúrából álló ügyintézés volt, az mára már csak rossz emlék.

Az ügyfélszolgálati irodák csaknem 2600 ügykört fognak ellátni, kiemelt feladatuk, hogy az államigazgatási ügyekben teljes körű tájékoztatást nyújtsanak az ügyfelek részére. Az állampolgárokat jól képzett, ügyfélszolgálati vizsgát tett kormánytisztviselők segítik. Az irodák ügyfélbarát nyitva tartással, munkanapokon 8–20 óra között várják az ügyeiket intézni kívánó állampolgárokat. Ezáltal aki napi nyolc órában dolgozik, például reggel nyolc és délután öt óra között, nyugodtan el tudja intézni az ügyét a rugalmas nyitva tartásnak köszönhetően.

A kormányablakok főbb feladata például az otthonteremtési támogatás, a gyermektartásdíj állam általi megelőlegezése, a lakásfenntartási kérelmek vagy a halálesetek bejelentése, szociális ügyek intézése vagy az okmányirodából jól ismert, gépjárművel és egyéb személyi okmányokkal kapcsolatos ügyek intézése.
Az egyszerű ügyintézés elsődleges sajátossága, hogy bármely város kormányablakánál intézhetjük ügyeinket, akkor is, ha lakóhely szempontjából nem oda tartozunk. Sajnos mindig előfordulhatnak olyan események, amelyeket nem tudunk előre meghatározni, és azonnal kell a segítség. Vegyünk egy családot, amely Győrből jött, és a Balatonnál nyaral. Egy esti séta során elvesztették táskájukat, amelyben az egész család személyi okmányai (személyi igazolvány, lakcímkártya, forgalmi engedély stb.) és egyéb hatósági igazolványai voltak. Ezek nélkül nehezen intézik el akár a szállásfoglalásukat, a gépjárműbérlést vagy akár csak a hazajutást. Nem is beszélve arról, hogy egy esetleges rendőri igazoltatás során ezek hiánya elég kellemetlen tud lenni. Nem tudják igazolni magukat, és azt sem tudják bizonyítani, hogy az általuk használt gépjármű papírjai rendben vannak, és valóban az ő tulajdonuk.
Az ilyen esetekben a megoldás az egyablakos ügyintézés lehet, ahol egyszerre találkozhatunk tájékoztatással, ügyintézéssel vagy a hatósági igazolványhoz szükséges fénykép elkészítésével. A balatoni turizmus szempontjából Keszthely, illetőleg a gyógyturizmus szempontjából Hévíz kiemelt jelentőségű, amire a járás területén lévő települések is nagy hangsúlyt fektetnek. Ezért ha szükség van rá, a kormányablakban akár a vasúti, akár a buszmenetrendről is tájékoztatást kaphatunk.

A jövő év első felében a Keszthelyi járás területén három helyen nyílik kormányablak. Keszthelyen kettő és egy Hévízen, ahol gyorsan és egyszerűen el lehet intézni a papírokat, akkor is, ha épp a Balatonnál nyaralunk, vagy gyógykezelésen veszünk részt, és a példából kiindulva akár győri lakcímű állampolgárok vagyunk. Jelenleg is két kormányablak működik a megyében, az egyik Zalaegerszegen, a másik Nagykanizsán, ahol 150 ügykörrel kapcsolatban kérhetik az ügyintéző tisztviselők segítségét az állampolgárok.

A kormányablakok működésének a fő mozgatórugója a szervezettség és az egyszerűség, így a különféle hatóságok, államigazgatási szervek összehangolt tevékenysége folytán bárki gyorsan és könnyedén elintézheti majd ez eddig nehézkes keretek között zajló ügyeit. Sőt ezentúl az sem akadály, ha épp a lakóhelyünktől több száz kilométerre vagyunk, hiszen sokszor nem mi döntjük el, hogy mikor kell a hivatalos ügyeinket elintéznünk.

megosztás
hozzászólások
Mikulás (8), gyógyítás (2), Zala folyó (1), áramszünet (3), szerelem (1), utánpótlás (1), cigaretta (13), diákolimpia (1), vízkereszt (1), tanulmány (11), georgikon dse (7), Serenity Hill (1), goldmark muvelodési kozpont (60), Csengei Agota (16), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), vitorlázás (37), Use Unused (1), katona (1), Spar (1), egészség (131), drog (3), VeszprémFest (1), táska (1), Silver fitness (1), Filharmónia (1), 1956 (1), hulladék (3), média (1), tour de france (1), rádió (1), Hévíz (1219), holokauszt (1), kereszt (1), jatek (2), szüret (4), gyermekbarát (2), világbajnokság (2), Tar Ferenc (3), vegetariánus (1), Marsalkó Dávid (1), gyenesdias (213), fogyasztóvédelem (1), Pampetrics Milán (2), Cséby Géza (5), szallas (39), nyaralas (12), Tóth Xénia (6), Nagymező Gyenesdiás (1), idojaras (262), Tóth Levente (2)