Ügyfélbarát szótárt kaptak a zalai kormányablakok

2013. szeptember 23.
Zala megyében jelenleg két kormányablak fogadja az ügyfeleket: Zalaegerszegen és Nagykanizsán, napi 12 órában. Az állampolgárok teljes mértékben elégedettek a kiszolgálással, amihez nagyban hozzájárulhatott a meghosszabbított nyitva tartási idő és a hivatalnokok felkészültsége.

Az ablakokban a külföldiekre is gondoltak, akiket magyar-német-angol ügyfélbarát szótárral várnak – mondta el a Rádió Orient műsorában Ritecz Balázs, a Zala Megyei Kormányhivatal ügyfélkapcsolati osztályvezetője.

A kormányablakok nyitásakor 29 ügykörrel indult az ügyintézés, ez a szám mára 150-re nőtt, jövő évben pedig meghaladja a kétezret is. A többletfeladatokhoz meghosszabbított, 12 órás nyitva tartás társul, így most akár vacsora után is el tudják intézni ügyeiket az állampolgárok, nincs szükség szabadságra vagy szabadnapra, hogy ügyes-bajos dolgainkat elintézzük,- hangsúlyozta Ritecz Balázs. Az osztályvezető szerint a kormányablak sikere részben az (ügyfélszolgálati) kultúraváltáson is múlik, az állampolgárnak éreznie kell, hogy valóban érte dolgoznak. Az eddigi visszajelzések pozitívak Zalában, a felmérések alapján teljes mértékben elégedettek az állampolgárok az egyablakos ügyintézéssel. Ahhoz, hogy ez így is maradhasson, folyamatban van egy belső monitoring rendszer kialakítása – tette hozzá a rádió vendége.

A zalai irodákban 15 kolléga három különböző munkakörben végzi teendőit, rotációs váltásban, így mindenki napi szinten átlátja az aktuális feladatokat, és a szabadságolások is jobban megoldhatóak. A helyi vezetők döntik el, hogy milyen gyakran váltják egymást a tisztviselők a különböző területeken, a jó ritmusú csere pedig hozzájárul a monotonitás elkerüléséhez.

A két kormányablaknak kedvező a földrajzi elhelyezkedése, mindkettő a város központjában található – a távolabb lakók tömegközlekedéssel tudják megközelíteni az irodákat, s a legtávolabbról érkezőknek ehhez 30-40 kilométert kell megtenniük. Ezek a távolságok jelentősen lecsökkennek majd, mert a járási hivatalokban további kormányablakok fognak nyílni és a kihelyezett ügysegédek szintén el tudják látni ezeket a feladatokat - hangsúlyozta a Rádió Orient vendége. Ritecz Balázs elmondta, munkájuk során alapfeltétel, hogy akinek nem tudják az ügyét elintézni, azt sem küldik el, hanem tájékoztatják, hová fordulhat vagy segítséget kérnek más irodától.

A kormányablakban csak azok dolgozhatnak, akik elvégzik a most zajló szakirányú képzést – Zala megyében ezen 243 fő vett és vesz részt ma is. A felsőfokú végzettségű dolgozók két féléves képzése jelenleg is zajlik, a középfokú képzettségűek pedig már sikeresen levizsgáztak, és júliusban már a bizonyítványukat is megkapták. Év végén, decemberben a most iskolapadban ülők is kezükbe vehetik a bizonyítványukat, és megkezdődhet az új kormányablakok létrehozása, a megfelelő munkatársak kiválasztása – avatott be az osztályvezető a további tervekbe. A képzések vegyes formában zajlanak, a jelenléti napok mellett számítógépes oktatás is zajlik a tanfolyamokon.

A zalai kormányablakokban külföldi látogatók érkezésére is számítanak: kiszolgálásukra ügyfélbarát magyar-angol-német szótárt készítettek, ami segít eligazodni a fontosabb témakörökben – emelte ki az interjú végén Ritecz Balázs.
Forrás: OrientPress Hírügynökség
A teljes műsort meghallgathatja itt

megosztás
hozzászólások
Zalai Kutyasuli (1), család (1), Balatoni Hajózási Zrt (4), ÉrtékTrend extra (7), Magyarország szépe (1), Csikós Beatrix (1), Kocsis László (1), Krassói Katalin (1), tűzoltó (32), kezilabda (64), Főügyészség (7), táska (1), nav (29), vb (8), kulfold (245), karrier (1), Darren Cranmer (2), Keszthely HUSZ (3), holokauszt (1), termálfürdő (1), Komoróczi Lajos (3), keresztény (2), Szeiler Stúdió (32), Keszthelyi Kiscápák (6), balett (1), footgolf (1), trianon (2), érettségi megoldás (5), kék zászló (1), kötélugró (1), Ács István (10), állami támogatás (1), Művészetek völgye (7), gyógyszertár (1), táplálkozási tanácsadó (1), Major Veronika (5), relaxáció (1), Halház kft (1), minisztérium (7), Szemfüles egyesület (3), margaret thatcher (1), Bethesda (1), Villányi Éva (1), onkormanyzat (481), gyümölcs (2), Zala Megyei Főügyészség (4), test (1), Széll Tamás (1), Magyar Turizmus Zrt (45), vasút (10)