Turisztikai témák és pályázatok – ülésezett a keszthelyi képviselőtestület

2011. november 02.
Megtárgyalta az önkormányzat a következő évi idegenforgalmi szezonra való felkészülés intézkedési tervét, határozott a Keszthelyi Turisztikai Egyesülettel kötendő támogatási megállapodás összegéről, és pályázat benyújtásáról döntött a Helikon park fejlesztése érdekében.

 

A turisztikai szezonra való felkészülés terve a korábban megszokotthoz képest kibővült: az idegenforgalomban érintett szolgáltatók és szervezetek tevékenysége mellett a városfejlesztési beruházások idegenforgalomra gyakorolt hatását, a tervezett turisztikai termékfejlesztéseket, valamint a polgármesteri kabinet által végzett PR és városmarketing feladatokat is tartalmazó komplex anyagot tárgyaltak meg a képviselők.
 
A képviselőtestület korábbi döntése értelmében az önkormányzat a Keszthelyi Turisztikai Egyesület részére minden évben támogatást biztosít; ennek összege az utolsó zárszámadással lezárt évben befolyt idegenforgalmi adó, valamint az ahhoz kapcsolódó állami támogatás 10 százaléka. A 2010. év bevételei alapján 2012-ben csaknem 11,5 millió forinttal támogatja a város az egyesület működését.
 
A Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója tájékoztatót terjesztett a képviselőtestület elé a vezetőváltás óta eltelt időszak eredményeiről és az önkormányzattal való együttműködés lehetőségeiről. Ilyen anyag tárgyalására a korábbiakban még nem volt példa (és mint nem önkormányzati fenntartású intézmény, a kastély nem is kötelezhető beszámolóra), ám a vezetés együttműködési hajlandóságát is jelzi, hogy a képviselőtestület elé tárta az elmúlt hónapokban végzett tevékenységét.
 
A VÜZ Nonprofit Kft-t érintve több napirendi pont is a képviselők elé került. Zárt ülésen tárgyalták a cég közelmúltban lezajlott pénzügyi-gazdasági átvilágítása megállapításainak végrehajtását tartalmazó előterjesztést, valamint a kft első háromnegyed évi gazdálkodásáról szóló beszámolót. 
A téli hó- és síkosság-mentesítés tervét a tavaszi feladat-átszervezések miatt idén a GESZ készítette el, bruttó 15,8 millió forint összegű költség-előirányzattal.
Határoztak a képviselők arról, hogy a VÜZ Nonprofit Kft. a lakossági hulladékszállítási tevékenység után a – pályázati úton elnyert és az önkormányzatokkal szerződésekben rögzített – vidéki hulladékszállítási üzletágat is átadja a HUSZ Kft-nek.
 
Az önkormányzat felül kívánja vizsgálni azokat a területbérleti szerződéseket, melyek a város sportcéllal hasznosított ingatlanjaira köttettek, ezért ezekről a szerződésekről (a bérlők kötelezettségeit, a szerződések felmondásának lehetőségeit és a fizetendő díjakat tartalmazó) beszámoló került a testület elé.
 
A költségvetés egyensúlyának javítása érdekében a képviselőtestület a kiadási előirányzatok szigorú betartását kérte az önkormányzati intézmények vezetőitől, valamint azt, hogy az 50ezer forintot meghaladó összegű kötelezettségvállalások előtt egyeztessenek a hivatal közgazdasági osztályvezetőjével. Emellett a hivatal fokozottabb fellépést tervez az adóhátralékok behajtása érdekében.
 
Az önkormányzat – két civil szervezettel közösen – konzorciumi partnerként részt vesz a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázati kiírásán Keszthely kiemelt jelentőségű zöldterületeinek fejlesztése érdekében. A 27 millió forintos támogatási összegből a Helikon parkon átvezető út két végén egy-egy fogadótér kerül kialakításra, valamint megújulhat a kis tó és környezete. Emellett a város több pontján kerülhet sor facsoportok, cserjesorok telepítésére, fák pótlására, és szemléletformáló rendezvényeket is terveznek.
 
A Városi Kórház pályázatot kíván benyújtani a rehabilitációs szolgáltatások fejlesztésére a Nyugat-dunántúli Operatív Program kiírására; elérendő cél a rehabilitációs osztály áthelyezése, az eszközpark fejlesztése és a szakmai profil bővítése. A csaknem 250 millió forintos beruházáshoz 90 százalékos támogatásra pályázik az intézmény. A tulajdonosi nyilatkozat kiadásán kívül az önkormányzatot nem terheli felelősségvállalás, a pályázat szükséges önrészét az intézmény saját költségvetéséből biztosítja.
 
Zárt ülésen született döntés az iskolaorvosi feladatok ellátásáról: a három beérkezett, érvényes pályázat közül a Prevenció Team 0-18 Kft. ajánlatát fogadta el a testület.
megosztás
hozzászólások
Serenity Hill (1), vadász (2), drogmentes (1), Ferenc pápa (1), étterem (11), Mátrai Gabriella (2), képviselő-jelölt (5), gyógyítás (2), vízilabda (2), Carbona (9), Use Unused (1), Fehér szalag (1), tappenz (1), Tóth Csaba (3), Festetics kastély (139), verseny (2), Balatonátcsúszás (1), Manninger Jenő (384), erettsegi (72), szavazas (9), egyház (2), turisztika (94), paleo (13), állatorvos (1), fitnesz (1), Divinyi Tamás (4), kenyér (7), földrengés (2), drog (3), jatek (2), Gelencsér Dental (3), Lel Ki Főzde (1), OKJ (1), Rózsakert étterem Hévíz (1), év fürdője (4), Művészetek völgye (7), cselgáncs (1), repuloter (64), szuperhold (1), autizmus (2), Bedő Beáta (10), repülőtér (21), verkli (5), tavaszi szél vizet áraszt (1), Koósz Attila (1), regatta (2), idojaras (262), kábítószer (9), választás (46), reklám (1)