Trükkös csalók szedi az áldozataikat! Ne dőljön be nekik!

2015. július 29.
A napokban egy vonyarcvashegyi hölgy tett bejelentést a Keszthelyi Rendőrkapitányságra, akit a mobil egyenleg feltöltésével kapcsolatos módszerrel csaptak be. Ismeretlen férfi hívta fel, aki egy telefontársaság munkatársaként mutatkozott be, és azt állította, hogy nyereményjátékukon 75.000 forint készpénzt nyert.Persze a nyeremény átvételének feltétele is van: bankautomatán keresztül kell az általa megadott telefonszámra pénzt feltölteni, melyet „természetesen” vissza fognak utalni. A sértettet teljesen megnyugtatta, aki végül több tranzakció során 96.000 forintot töltött fel a megadott számra. Az ismeretlen elkövető ügyelt a hivatalos látszatra, például – miközben telefonon keresztül adta az utasításokat a banki tranzakciókhoz – kérte, hogy a bankártya PIN-kódját ne mondja el a hölgy még neki sem, s végig vonalban maradt.  Az utalások után azzal búcsúzott áldozatától az elkövető, hogy 20-25 perc múlva érkezni fog számlájára a nyeremény, illetve az addig feltöltött összeg. Az utalás azonban csak nem akart megérkezni, s az a telefonszám sem válaszolt, melyre a pénz feltöltésre került. Ekkorra már kiderült a sértett számára, hogy a telefontársaság ilyen nyereményjátékot nem hirdetett, így feljelentést tett a rendőrségen.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy ilyen jellegű nyereményjátékot a mobilszolgáltatók nem szerveznek! Ismeretlen telefonálóknak semmilyen körülmények között ne teljesítsék ilyen irányú kérését! Tudjuk, hogy minden forint számít, ám mielőtt bárkinek bármit elhinnének, tájékozódjanak! A telefonos csalók tárháza végtelen. Hivatkoznak bajba jutott unokára, rokonra, hatalmas nyereményekre -, hogy csak néhányat említsünk. Ezek az emberek kihasználják a segítőkészségünket (amikor bajba jutott hozzátartozóra hivatkoznak például).

Kérjük, minden hasonló esetben fogjanak gyanút, tudakozódjanak vagy értesítsék a Rendőrséget az ingyenesen hívható 06-80-555-111/140 „Telefontanú” zöld számán (hétfőtől csütörtökig: 8-16, pénteken: 8-13), valamint a 107, vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.
 

megosztás
hozzászólások
euronews (1), Gelencsér Kálmán (2), költségvetés (1), kilométer (1), Fodor Márk (8), Kovács Patrícia (1), születés (16), ipsos (1), recept (178), fájdalommentes (3), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), áruház (1), husvet (14), Pampetrics Milán (2), szépségápolás (8), Joós Attila (1), diploma (4), testkezelés (2), Zalaszántó (2), fájdalomambulancia (2), regisztráció (1), egyház (2), HUSZ (7), riporter (1), Kartali Zsuzsanna (1), Tál Zoltán (2), 2016 (2), Nagy Bálint (10), Télikert (5), Naszádos Antal (1), kékszalag (12), Rio 2016 (32), jutalom (1), Zsittnyán Tamás (1), Keszthelyi Táncpanoráma (7), fejlesztés (12), Reischl-sörház (1), sofőrszolgálat (1), Serenity Hill (1), Zala folyó (1), Bóka István (1), csillaghullás (2), Bródy János (1), Kocsis László (1), Rézsó Tamás (6), Pete Krisztina (1), kutatók éjszakája (1), Dublecz Karoly (2), Fodor Edith (3), szuperhold (1)