Továbbra is túlsúlyos-e 
a magyarok kétharmada?

2014. október 14.
Az elhízás világszerte egyre komolyabb problémát jelent a felnőttek és gyermekek körében egyaránt, hozzájárulva számos krónikus betegség (cukorbetegség, magas vérnyomás, szívinfarktus, szélütés, daganat, stb.) kialakulásához.

A 2009-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat adatai szerint a felnőtt lakosság csaknem kétharmada túlsúllyal küzd, valamint számos táplálkozási kockázati tényező van jelen. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2014-ben megismétli a felmérést, hogy kiderítsék: hoztak-e pozitív változást az elmúlt évek erőfeszítései, illetve milyen további lépésekre lehet szükség.

Közismert, hogy a magyar emberek egészségi állapota rosszabb, mint Európa sok más országában. Az egészség szempontjából igen fontos szerepe van az életmódnak, kiemelten a táplálkozásnak és az egészséges testsúly megtartásának. Egészséges életmóddal például a szív- és érrendszeri betegségek közel háromnegyede, a daganatos betegségek egyharmada megelőzhető. Az egészségben töltött élet meghosszabbítható.

Jelenleg zajlik az Európai lakossági egészségfelmérés (ELEF2014), melyet a Központi Statisztikai Hivatal koordinál. Ennek részeként végzi el az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálatot (OTÁP2014) az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI). Az ELEF2014 válaszadói közül több mint háromezer felnőttet keresnek meg az ország 122 településén.

Az OTÁP2014 vizsgálat célja, hogy megismerjék a felnőtt lakosság táplálkozási szokásait, országos reprezentatív mintán, újból mérésekkel határozzák meg a túlsúly, az alultápláltság és a hasi elhízás előfordulását, valamint nyomon kövessék az időbeli változásokat. Ezek az információk – mint azt a 2009-es vizsgálat is bizonyította – hozzájárulnak a szükséges intézkedésekhez, beavatkozásokhoz, és ezáltal a lakosság egészségi állapotának javításához.

Az OTÁP2009 vizsgálat adatai alapozták meg ugyanis azokat az intézkedéseket, rendeleteket, programokat, melyek a lakosság egészségét szolgálják. Ilyenek például a chips-adó bevezetése és a transz-zsírsav rendelet, melyek hozzájárulnak az egészségesebb élelmiszerválasztékhoz. Ide sorolható továbbá a gyermekeink egészségét szolgáló közétkeztetési rendelet és a STOP SÓ! Nemzeti Sócsökkentő Program is.

Rendkívül fontos, hogy a vizsgálatra felkértek közül minél többen vállalják a részvételt!
Ez biztosíthatja, hogy a válaszadók megfelelően reprezentálják a magyar felnőtt lakosságot és nemzetközi összehasonlításra is alkalmas információkhoz juthassanak a szakemberek. Ezért az OÉTI arra kér mindenkit, akit felkeresnek a védőnők, illetve szakápolók, hogy aktív közreműködésükkel segítsék az ő munkájukat!
 
Mi az OTÁP2014?
Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) egy a felnőttek körében, országos reprezentatív mintán történő vizsgálat. Az OTÁP2014 eredményeként nemzetközileg is összehasonlítható adatokat kapunk a lakosság táplálkozására, tápláltsági állapotára vonatkozóan.
Miért van szükség erre a vizsgálatra?
Mert a teljes magyar lakosságra vonatkozó információk nyerhetők, a tápláltsági állapotra, a táplálkozás és az azt befolyásoló különböző tényezők közötti összefüggésekre. Az eredmények alapozzák meg azokat az intézkedéseket, rendeleteket, programokat, melyek a lakosság egészségét szolgálják.
Volt már régebben is ilyen felmérés?
Országos, méréssel egybekötött táplálkozási felmérést először az 1980-as évek végén végzett az OÉTI. A ’90-es években és az ezredforduló környékén is voltak kisebb felmérések, azonban a túlsúly és az elhízás meghatározása ezekben nem méréssel történt. 2009-ben végeztünk a mostanihoz hasonlóan vizsgálatot.
Hogyan választották ki a vizsgálatban résztvevőket?
Az OTÁP2014 résztvevőit az Európai lakossági egészségfelmérésben (ELEF) résztvevők közül tudományos statisztikai módszerrel választottuk ki. Az ország teljes, 18 éves és idősebb lakosságát reprezentálja a 122 településről kiválasztott 3369 személy.
Miből áll az OTÁP2014 vizsgálat?
Az OTÁP2014 során a vizsgálatban résztvevők táplálkozási naplót vezetnek az elfogyasztott ételekről, italokról. Egészségügyi szakemberek megmérik testsúlyukat, testmagasságukat, derék-körfogatukat, táplálkozással, mozgással kapcsolatos kérdéseket tesznek fel, valamint lépésszám-mérő segítségével a fizikai aktivitást kell megmérni.
Kik végzik a vizsgálatokat?
Az OTÁP2014 során védőnők és szakápolók keresik fel a vizsgálat résztvevőit, akik egy névre szóló OTÁP2014 igazolvánnyal valamint személyi igazolványukkal igazolják, hogy jogosultak a vizsgálat lebonyolítására.
Hol zajlik a vizsgálat?
A vizsgálatot elsősorban – és hogy a résztvevőknek minél kevesebb fáradtsággal járjon – az otthonukban végzik a védőnők, szakápolók. Azonban, ha valakinek a munkahelyén biztosítottak a méréshez szükséges megfelelő körülmények, a vizsgálóval való egyeztetést követően lehetőség van ott is elvégezni a méréseket.
Mikor fog felkeresni a védőnő, szakápoló?
A vizsgálat első lépése volt, hogy egy beleegyezési nyilatkozatot kellett aláírnia. Ha ezen megadta telefonszámát vagy e-mail címét a vizsgáló felveszi Önnel a kapcsolatot és időpontot fog egyeztetni a mérések lebonyolítására. Ha a beleegyezési nyilatkozaton megjelölt egy konkrét időpontot, akkor a vizsgáló azon a napon megpróbálja Önnel felvenni a kapcsolatot.
Lehet-e módosítani a már egyeztetett időpontot?
Egy adott településről több ember is részt vehet az OTÁP2014 vizsgálatban, ahová a vizsgálónak el kell menni. A vizsgálók igyekeznek úgy megbeszélni időpontokat, hogy egy távolabbi településre lehetőség szerint csak egyszer kelljen odautazni. Kérjük, segítse ebben a vizsgálókat! Természetesen adódhatnak olyan nem várt események, melyek szükségessé teszik az időpont módosítását. Erről értesítse minél előbb a vizsgálót!
Mennyi időt vesz igénybe a mérés?
A vizsgálat (a testsúly-, testmagasság-, derékkörfogat-mérés, a kérdőív kitöltése) kb. 30 percig tart.
Az adataimmal mi történik?
A vizsgálat eredményeit sorszám alapján, az adatvédelmi jogszabályok előírásainak megfelelően kezeljük, a neve és címe és egyéb személyes adatai nem kerülhetnek arra jogosulatlanok birtokába.
Kötelező-e a vizsgálatban való részvétel?
Az OTÁP2014 vizsgálatban való részvétel önkéntes. Azonban arra kérünk mindenkit, hogy vegyen részt a vizsgálatban, hiszen egy-egy résztvevő a hasonló korú, táplálkozású embereket képviseli. Minél többen válaszolnak a kérdésekre, annál megbízhatóbbnak tekinthetők az eredmények.
Mikor lesznek elérhetők az OTÁP2014 adatai?
A vizsgálat első eredményei 2015 tavaszára várhatóak. A magyar lakosság tápláltsági állapotáról, táplálkozási szokásairól tematikus kiadványokból, az OÉTI honlapjáról és egyéb kommunikációs csatornákból értesülhet.
Hogyan hasznosulnak az OTÁP2014 eredményei?
A vizsgálat eredményei – mint azt a 2009-es vizsgálat is bizonyította – hozzájárulnak a lakosság egészségi állapotának javítását célzó intézkedések kidolgozásához, a beavatkozások hatásainak értékeléséhez. A korábbi, 2009-ben végzett OTÁP vizsgálat adatai segítettek pl. az egészségesebb élelmiszerválaszték kialakítását célzó chips-adó, a transz-zsírsav rendelet bevezetéséhez.

Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala

megosztás
hozzászólások
3D (1), Gyarmati Noémi (1), gyógyítás (2), kutyás strand (5), lotus (1), ÉrtékTrend extra (7), kormanyhivatal (93), Babos Lajos (1), ipsos (1), Magyarország tortája (1), jovedelem (2), Nyári Viola (1), születés (16), festetics (22), Fejér György Városi Könyvtár (52), középiskola (1), Havasi Bálint (13), Koósz Attila (1), Novinszky Petra (1), közmunka (1), családbarát (1), Nagy Bálint (10), vízilabda (2), Liszkay (2), zápor (1), vb (8), áruház (1), óvoda (7), munka (11), szuperhold (1), okmányiroda (1), Virágos Magyarország (6), vadász (2), Bóka István (1), Dumaszínház (2), Love your belly (2), Kovács Beatrix (1), világbajnokság (2), Márton nap (1), Balaton-átúszás (1), migráns (3), Szeiler Stúdió (32), Bóka Péter (1), téligumi (1), goldmark muvelodési kozpont (60), alkalmassági (1), építész (3), nap (2), Nagy Angelika (1), shotokan karate (3)