Tovább folytatódik a tervezés

2013. szeptember 12.
Tekintettel arra, hogy a Zala Megyei Önkormányzat területfejlesztési feladatainak ellátása során számos megyei szervezettel működik együtt, a hatékony munka érdekében folyamatosan beszámoltatja ezen szervezeteket.

Így a grémium mai ülésén tájékoztatást kapott a nemrégiben alakult Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megyei hatókörű feladatokat is végző Zalaegerszegi Tankerületének munkájáról, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara működéséről, valamint a képviselők megismerkedtek a határon átnyúló kapcsolatok fejlesztésében már a korábbiakban is együttműködő partner, tanácsadó Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-Európai Segítő Szolgálata (CESCI) tevékenységével.
Manninger Jenő elmondta, hogy a közgyűlés mai ülésén elfogadta a Zala Megye Szakképzés-fejlesztési Koncepciója című dokumentumot, amely a most készülő megyei területfejlesztési koncepció és program különálló mellékletét képezi majd, s alapvető célja, hogy a 2012-ben megalakult megyei fejlesztési és képzési bizottság által elkészített helyzetelemzés alapján rövid- és középtávú intézkedések révén egy eredményes, hatékony és átlátható szakképzési rendszer kialakításához vezessen, amely jól szolgálja a megye gazdasági és társadalmi céljait. Alapvető célkitűzésünk, hogy a szakképzésből a munkaerőpiac igényeinek megfelelő mennyiségű és minőségű szakképzett munkaerő kerüljön ki, amely képes a megújulásra át- és továbbképzések révén, így biztosítva a foglalkoztathatóságot és a versenyképesség növelését.
A megyei önkormányzatnál tovább folytatódik a tervezési tevékenység, melynek elvégzéséhez az Államreform Operatív Program keretében juthatunk 100%-os támogatottságú forráshoz. Az augusztus végén megjelent módosított pályázati felhívás szerint megyénként 90 millió Ft a megpályázható összeg, mellyel a Zala Megyei Önkormányzat élni kíván, s a mai napon jóváhagyta ezt a Közgyűlés is. A területfejlesztési program első változatát, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programhoz (TOP) és az egyéb ágazati operatív programokhoz kapcsolódó részdokumentumokat 2013. november 30-ig kell elkészítenünk. Az eddigi munka eredményeként már rendelkezésünkre állnak a készülő koncepció minőségbiztosításon átesett helyzetelemző és javaslattevő fázis munkarészei, valamint az elfogadáshoz szükséges területi hatásvizsgálat csaknem végleges változata. A megyei területfejlesztési koncepció elfogadására az Országos Fejlesztési- és Területfejlesztési Koncepció elfogadását követően kerülhet sor legkésőbb 2013. december 31-ig.

A Zala Megyei Közgyűlés áprilisi ülésén döntött arról, hogy 1 millió Ft-ot biztosít a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösséggel (MMÖNK) való együttműködés keretében a muravidéki magyarság nemzeti identitásának megőrzését biztosító programok, szervezetek támogatására pályázat útján. Mivel azonban a felhívásban rögzített határidőre érvényes pályázat benyújtására nem került sor, a megyei testület ma úgy határozott, hogy a partnerszervezet kérésére ezt az összeget közvetlenül az MMÖNK javára ítéli oda előzetesen meghatározott programok lebonyolításának finanszírozására.
Zalaegerszeg, 2013. szeptember 12.


Manninger Jenő
a Zala Megyei Közgyűlés elnöke

megosztás
hozzászólások
Rúzsa Magdi (1), felsőoktatás (9), Szent Márton (3), Szent Mihály (1), Magyarország tortája (1), pannon egyetem (12), Novák Péter (1), verseny (2), golf (11), Max (83), Az év orvosa (1), A Dal (3), luxor (99), Cserép Letícia (1), statisztika (2), gyermek (12), trianon (2), országgyűlési képviselő (33), magyar dal napja (8), La Montanara (1), idegenforgalmi adó (1), Torsa Dániel (1), Manninger Jenő (384), Ifi Ferenc (1), Virágos Magyarország (6), jaras (36), Horváth Szabina (1), bor (26), gyógytó (1), Tóth Xénia (6), reklám (1), cselgáncs (1), Csengei Agota (16), balatoni strandbelépő (1), Eurostat (1), boldog (1), jog (3), Márki Péter (1), vegetariánus (1), meiszner kati (16), érettségi megoldás (5), posta (1), OKJ (1), Spar (1), FINA vizes világbajnokság (1), állatorvos (1), Bartha Gábor (34), tabor (6), aranyérem (1), sajtóközlemény (5)