Tovább élnél? Légy elnök!

2011. december 07.
Egy amerikai tanulmány szerint az elnökök tovább élnek, mint hasonló korú társaik.

A vagyon, valamint a jó egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz való hozzáférés kiemelt szerepet játszik ebben, és egy évszázaddal korábban például még fontosabb volt, mint manapság - írta Jay Olshansky szociológus az amerikai orvostársaság Journal of the American Medical Association című folyóiratában.
A hosszú élet titkával foglalkozó szociológus szerint bár a politikusok a szemünk láttára őszülnek meg és válnak ráncosabbá, ezek nem a felgyorsult öregedés jelei.
A meggyilkolt vagy a jelenleg is élő elnököket kihagyva Olshansky 34 vezető életét elemezte. Kétharmaduk tovább élt, mint a férfiak átlagban ugyanabban a korban. A jelenleg életben lévő amerikai elnökök többsége már most meghaladta az amerikai férfiaknak az adott elnökök beiktatásakor várható élettartamát - írta. Jimmy Carter és idősebb George Bush is 87 éves. Az amerikai férfiak körében a várható élettartam jelenleg 75,6 év.
Olshansky megjegyezte, hogy az amerikai elnököket átlagosan 55 éves korukban iktatták be, így már túlélték a kritikus korai éveket. Emellett 10 vezetőt leszámítva mindegyikük felsőfokú végzettséget szerzett, vagyonos volt, és könnyedén hozzáférhetett a legjobb egészségügyi ellátáshoz, amelyet a korszak nyújthatott.
Ez utóbbi faktor ugyanakkor éppúgy lehetett áldás, mint átok, hiszen Thomas Jefferson például 83 évig élt, de egyesek szerint egy higanyt tartalmazó kenőcs nagyban hozzájárulhatott halálához. Ugyanez a helyzet George Washingtonnal, akivel egyesek szerint egy betegség végzett 67 évesen, míg mások szerint az akkor használatos kúra, az érvágás okozta halálát - olvasható a Politico című amerikai újság honlapján.
http://www.politico.com/news/stories/1211/69905.html mti

megosztás
hozzászólások
közmunka (1), kozlekedes (8), Ékszertáska (2), katasztrofavedelem (44), táplálkozási tanácsadó (1), Somogyi Zoltán (4), Fodor Márk (8), boksz (3), hotel mirage (1), ARC (1), Bóka György (2), boldog (1), menekült (1), Ekmann László (1), Z. Karvalics László (1), menza (2), Csángó Zsuzsa (1), Kocsis László (1), étterem (11), sztár (2), videó (1), tranzakciós díj (1), telihold (1), utánpótlás (1), hulladék (3), koraszülött (1), Burucs Szabolcs (2), Telecom (2), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), hazassag (6), Nagymező Gyenesdiás (1), Oláh Péter (2), Szemfüles egyesület (3), Szőcs Tamás (1), boldog békeidők (2), Papp Gabor (227), tabor (6), szüret (4), Ollári Barbara (1), fitt (1), Csikós Beatrix (1), tanulás (2), gazdasag (363), étrend (4), hosegriado (7), angus marha (1), fogorvos (5), Hotel Zenit (3), Gulyás Orsolya (2), Horváth Szabina (1)