„Tott” képek Keszthelyen

2018. január 23.
A Balatoni Múzeum 2018. évi első időszaki kiállítása február 3-án, 15 órakor nyílik. A Keszthelyen élő Tóth Tamás „Tott” festőművész szuggessztív képeit láthatjuk, városunkban első alkalommal. A tárlat március 31-ig látogatható.

A művész a rendszerváltozás sűrűjében diplomázott a budapesti Képzőművészeti Főiskolán. A nagynevű mestereitől, Kokas Ignáctól és Dienes Gábortól kapott receptek, az utóbbi 30 intenzíven megélt különös év, és a társadalomban zajló erózióval szembeni állásfoglalás  eszenciája a tárlat. A kiállítás

- Nem vagy "tősgyökeres" keszthelyi, hogy kerültél ide?
- Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nőttem föl, majd Budapesten töltöttem a diákéveimet. Pár „átszállás” után Leányfaluról költöztünk Keszthelyre 11 éve. Akkortájt születtek gyermekeim, és 40 évesen elegem lett a fővárosi taposásból. Emberibb tempót szántam maguknak. A vitorlázás szeretete, és bizonyos családi adottságok miatt itt kötöttünk ki.

- Milyennek látod a várost, az itteni életlehetőségeket?
- Az előző kérdéséhez kapcsolódva: lényegében egy ismert vitorlás versenyen (Pünkösdi Regatta) „kötöttem ki” Keszthelyen először, a kétezres évek elején. Addig csak annyira emlékszem, hogy a szüleim (és néhány ismerős) gyermekkoromban állandóan ide vágyakoztak Kazincbarcikáról. Akkor onnan nézvést Keszthely egy „másik ország” képét égette belém. A sokat emlegetett különleges adottságainak (is) köszönhetően egy irigylésre méltóan virágzó városnak láttuk. 11 itt töltött év fényében már közel sem találom jól prosperálónak magunkat, inkább a „csendesen vegetáló” kifejezést használnám. Ez egy hosszabb téma volna...

- Ha megkérdezik, mi a foglalkozásod, mit mondasz?
Már (megint) azt, hogy festőművész. Ha tavaly kérdezi valaki, kicsi habozás után lehet, hogy „mandulásember”-t mondtam volna először. Többen valószínűleg inkább így ismernek helyben.

- Hogyan?
- Ez a kérdés megint messzire vezetne és az előző „életlehetőségek helyben” témát is kellene boncolgatnom a válaszhoz... Így alakult.  

- Milyen megfesthető témák foglalkoztatnak jelenleg?
- Régóta festek úgynevezett vélemény képeket, de manapság a társadalomkritikai megközelítés szerintem kötelező. Az emberi kapcsolatokban olyan értékrendi degenerálódás zajlik a szemünk láttára, amit nem hagyhat szó – szín, forma, jel – nélkül egy gondolkodó individuum. Mondjak új kép címeket? Nylonmedúza, A rajongó...  

- Érdekes címek, de mik az előzmények: hogyan születik meg egy "Tott" festmény?
- Amikor nincs módom festeni, egy noteszba jegyzem le a cím-ötleteket, skicceket. Aztán, ha eljön a napja, szabadon engedem a festéket.

- Tervek, célok, kilátások?
- Egyelőre bőven van témám – szerencsére. A terméketlenség borzalmas. Tudom, mert már tapasztaltam. Jó volna megint csak abból élni, amit tanultam, amihez értek. Kilátások? Én messzire ellátok, de oda is kell érni!  Ha röviden kellene megfogalmaznom, mi a fő célom, akkor azt mondanám, hogy az autonóm vélemény fennmaradásáért festek. Egy XXI. századi festőnek már nem a dokumentálás a feladata.  Arra ott a csillagokba finomult fotótechnika, a digitális eszközök.

Nem megörökíteni akarom a pillanatot, hanem szűrve, a lényeget fókuszba helyezve, a véleményemet, intuíciómat,  gondolataimat hozzátéve láttatni.

Szimbólumokat, fényeket, árnyékokat, karaktereket keresek egy-egy gondolathoz, hogy mögé pillanthassunk a tárgyi világnak és felszínre kerülhessen egy figurában a habitus, egy vitorlásban maga a verseny, egy homlokzatban a vélemény, egy jelenetben az atmoszféra.
Major Katalin / Tóth Tamás

 

megosztás
hozzászólások
sütemény (1), vasút (10), Jemen (1), spinning (2), Happy Dixieland Band (8), Kapolcs (1), Golgota Baptista Gyülekezet (1), parkoló (4), Aradvári László (1), keszthely (4040), hotel mirage (1), relaxáció (1), Hanse (2), Vigántpetend (1), cégtörlés (3), uzemanyag (24), Palinkas Robert (83), Rúzsa Magdi (1), év fürdője (4), polgármester (153), Erdély (2), állatkínzás (2), méregtelenítés (1), alga (1), Divinyi Tamás (4), színház (5), efott (6), vívás (1), tappenz (1), Benkő Lívia (1), alternatív gyógymód (1), Tóth Levente (2), egyház (2), beruházás (2), vegetariánus (1), boksz (3), festetics (22), halottak napja (1), lakás (3), Amazon (3), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), TRX (22), Tóth Xénia (6), világbajnokság (2), család (1), Bóka Péter (1), szépségápolás (8), test (1), balatongyorok jazz (23), rezidance (5)