Történetek a Helikonokról: fel kellett rázni az ifjúságot

2014. március 31.
Megnyitották a Helikoni Ünnepségek története II. című tárlatot a Balatoni Múzeumban. A kiállítás, amely május végéig látogatható, az 1957–58-ban kezdődött és egészen a mai napig megtartott Helikonok történetét tárja az érdeklődők elé. Számos fénykép, korabeli dokumentum és tárgyi emlék idézi fel az eltelt hatvan évet.

A Fejér György Városi Könyvtár sikeresen szerepelt a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán, így két helyszínen megvalósítandó, színvonalas tárlattal kapcsolódik a Helikoni Ünnepségek programsorozatához. Az első tárlat a Fejér György Városi Könyvtárban látható. A kiállításokat Pelcz István tanár rendezte.

A megnyitón Cséby Géza irodalomtörténész arról beszélt, hogy a Helikoni Ünnepségek 140. évfordulójának évében három keszthelyi lokálpatrióta, dr. Sági Károly, dr. Szabolcs András és Merényi Elemér a Muskátli cukrászda egyik asztalánál elhatározta: fel kell újítani a Helikoni Ünnepségeket! Az elhatározást tett követte: 1958-ban 10 város 11 középiskolájának diákjai versenyeztek több művészeti kategóriában.

A további Helikonok aktív szervezésében és az ünnepségek bővítésében, dunántúlivá tételében dr. Horváth József, a Vajda-gimnázium igazgatóhelyettese, később a VSZK igazgatója játszott nagy szerepet. Az ő visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy az 1956-os forradalmat követő időkben fel kellett rázni az ifjúságot, ennek egyik fontos szereplője lett a kulturális seregszemle.
Az 1965-ös rendezvényre a keszthelyi szervezőbizottság felkereste Kodály Zoltánt, aki újonnan írt kórusművét felajánlotta a Helikonnak.
A rendszerváltozás után a városi önkormányzat alapítványt hozott létre a Helikoni Ünnepségek folytatására, a szervezéssel a Goldmark Károly Művelődési Központot bízva meg. A szervezők visszatértek az alapelvekhez: nincs előzetes megyei megméretés, az iskolák küldjék el a legjobbjaikat, és Keszthelyen, neves zsűri előtt versenyezzenek 18 művészeti kategóriában.

megosztás
hozzászólások
Balaton átúszás (5), táplálkozás (1), kormany (11), szűrés (1), Gulyás Orsolya (2), állatorvos (1), kék zászló (1), sport (1085), Szőcs Tamás (1), fitt (1), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), Révai Gábor (1), Örvényeshegy Piknik (3), középiskola (1), kollégium (1), ponthatar (6), palyazat (164), Szennyai Anita (2), ingatlan (12), Schmied Zoltán (1), költészet napja (2), HIV (1), gyógytó (1), Béres Attila (2), uszoda (9), Szemfüles egyesület (3), Március 15 (2), Zalaszántó (2), Mátrai Gabriella (2), Balatoni Hajózási Zrt (4), power-bank (1), Miss Balaton (1), Horvath Terez jegyzo (29), recept (178), Pálfi László (1), zápor (1), közmunka (1), debrecen uszo eb (16), szuperhold (1), strand (21), vízimentő (5), kávé (2), Balatoni Limnológiai Intézet (1), antsz (15), kulfold (245), szabadsag (2), vallás (1), korcsolya (4), MTI (595), parkoló (4)