Történelmi idők sodrában - Az első világháborúra emlékeznek

2014. november 16.
Történelmi idők sodrában címmel az első világháborúról nyílott centenáriumi kamarakiállítás szombaton a keszthelyi Balatoni Múzeumban. Havasi Bálint igazgató köszöntőjében elmondta: Keszthely vezetése történelmi emlékbizottságot hozott létre annak érdekében, hogy a száz évvel ezelőtt kitört első világháború történéseit méltó programokkal idézzék fel, s a hősök előtt tisztelegjenek.

A Balatoni Múzeum azt vállalta, hogy kamarakiállítást, illetve egy nagyobb megyei tárlatot nyit. A felhívásukra számos anyaggal gazdagodtak, voltak, akik fotókat, egyéb tárgyi emlékeket adományoztak a múzeumnak, mások elmesélték az általuk ismert, hallott világháborúval kapcsolatos eseményeket. De volt egy Keszthelyről elszármazott idős hölgy, aki segítséget kért a múzeumtól, hogy a háborúban eltűnt unokabátyjainak nyomára jusson ennyi idő múlva is. Havasi Bálint elmondta: reményeik szerint sikerült neki segíteni, és olyan hatóságokhoz irányítani, akik a hősi halottakkal foglalkoznak.


Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere megnyitójában hangsúlyozta: fontos az emlékezés, hiszen az első világháború tragikus hatása a mai napig tart, legyen szó az áldozatokról, Trianonról. Hozzátette. "Ezt a háborút nem vesztettük el, a magyar katonák hősiessége elmondhatatlan példát mutatott az itthon maradottak számára. Fejet hajtok előttük most és a jövőben is." Úgy fogalmazott, a gyermekeinknek, unokáinknak egyaránt el kell mondani ezt a hősiességet, példamutatást.

A történelmi idők sodrásában című kiállítást  
Horváth Gábor, a tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület elnöke ismertette képes vetített előadás keretében. S hogy mit tekinthet meg a látogató? A Balatoni Múzeum részben saját anyagából, részben a már 2014 tavaszán tett gyűjtési felhívásra beérkező tárgyakból, dokumentumokból rendezi meg a kiállítást. A látogató szembesülhet vele, hogy a közemberek, a katonák és otthon maradt családjuk számára milyen változásokkal és sorsfordító, tragikus eseményekkel járt a háború, hogyan élték meg az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó időszakát. A múzeum különböző szakgyűjteményeiből plakátok, újságok, levelezőlapok, levelek részletei, idézetei jelennek meg, továbbá válogattak a fegyverekből, a sapkajelvények és kitüntetések több ezres állományának legkülönlegesebb és legszemléletesebb darabjaiból, a háborús propaganda tárgyaiból és a hadifogolytábori lét relikviáiból. A kölcsönkapott tárgyakhoz saját családi, egyéni történetek is járulnak. A hagyományos, vitrines-faliképes-tablós bemutatási formát kiegészíti a digitális lapozó és a monitor, korabeli filmrészletekkel, katonadalokkal.
 

megosztás
hozzászólások
program (7), ajánló (1148), zivatar (1), jogszabály (1), hazassag (6), vegetariánus (1), étterem (11), testkezelés (2), rendőr (3), művészet (1), jutalom (1), Balatongyorok (136), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), boldog békeidők (2), Komoróczi Lajos (3), Kartali Zsuzsanna (1), facebook (15), palyazat (164), zene (23), horgász (5), Radnóti Miklós (1), garázsvásár (1), helikon (41), Balsai Móni (1), Tour de Hongrie (2), beruházás (2), vízilabda (2), efott (6), Udvaros Dorottya (1), tartozás (1), Biró Róbert (15), konyvtar (103), emléknap (1), erdő (2), kék zászló (1), Tata (1), Csikós Beatrix (1), Don (1), tabor (6), karrier (1), zeneszerző (1), bank (7), szilveszter (6), nyár (1), Barista bajnokság (2), Balaton-átúszás (1), muzeum (55), családbarát (1), Erdély (2), óvoda (7)