Többet szívunk, mint 2 éve

2013. május 31.
Nem változott a dohányosok leszokási hajlandósága az elmúlt két évben – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb, közel 700 dohányos felnőtt megkérdezésével végzett kutatásból, amelyet a piackutató cég a Nemdohányzók Világnapja alkalmából készített.

A fiatalok kevesebbet, az idősebbek valamivel többet szívnak, mint 2 éve
A kutatásban résztvevők átlagosan 22 éve dohányoznak, bár ez a szám az életkor függvényében értelemszerűen nagyon széles skálán mozog: a legfeljebb 35 éveseknél átlagosan 8, az 55 év felettieknél legalább 40 év!
A cigarettázók döntő többsége (94%) napi gyakorisággal átlagosan 14 szál cigarettát szív és ez a szám ugyanannyi, mint 2011-ben. Érdekesség, hogy bár a napi átlagos mennyiség nem mutat változást, életkor alapján némi „átrendeződés” figyelhető meg: korábban ugyanis a 18-35 évesek körében naponta átlagosan 13 szál cigaretta fogyott, most 10 szál - ezzel szemben az idősebbek körében napi átlag 14-15 szálról 17-18 szálra nőtt ez a szám.

A leszokás szempontjából nem számít a krónikus betegség megléte
A káros szenvedéllyel élők 73%-ának volt már olyan időszaka, hogy saját elhatározásból időlegesen leszokott, többségük (46%) többször, de sikertelenül próbálkozott. A gyakoribb próbálkozás főként a középkorú, 36-55 év közötti korosztályra jellemző (52%), míg jövedelem alapján inkább az alacsonyabb szociális helyzetben élők körében figyelhető meg nagyobb aktivitás. Különösen sajnálatos eredmény, hogy a leszokás gyakorisága tekintetében nincs különbség az alapján, hogy a dohányos krónikus beteg vagy panaszmentes.

A leszokást motiváló tényezők sorát – a 2011-es év kutatási eredményeihez hasonlóan – továbbra is az anyagi okok és az egészségügyi következményektől való félelem vezeti, és a demográfiai bontások alapján elmondható:
    •    a pénzügyi okok a legfiatalabbak és alacsonyabb jövedelműek körében ösztönzőek,
    •    az egészségügyi szövődményektől való félelem a 36-55 év közöttiekre jellemzőbb,
    •    az esztétikai problémáktól inkább a nők tartanak,
    •    és a család, barátok leszokást támogató szerepe a településméret csökkenésével szignifikánsan nő, a községekben a legerősebb!
Érdekesség, hogy a gyerekvállalás, mint leszokást támogató tényező, a dohányos, 18-35 éves nők 70%-át (!) befolyásolja maximális mértékben, míg a férfiak mindössze 51%-áról mondható el ugyanez.
Bár azt gondolnánk, hogy egy már meglévő betegség visszatartó erő lehet a további szövődményektől való félelem fokának mértékében, a kutatás eredményei nem ezt erősítik meg: az egészségügyi problémáktól való félelem leszokást támogató hatása vagy a krónikus betegek leszokási hajlandóság nem erősebb a panaszosok körében!
A motiváló tényezők súlya szignifikánsan nem változott 2011-hez képest, ellenben jó hír hogy valamelyest többen félnek a dohányzás káros következményeitől: két éve átlagosan a cigarettázók egynegyede nem tartott a szervezetre gyakorolt káros hatásoktól, ez az arány most 19% körül alakul. Ugyancsak előremutató lehet a leszokási hajlandóság átlagos értékében mérhető, csekély mértékű változás, amely egy tízes skálán mérve 2013-ban 5,7-es átlagot mutat, két éve pedig 5,5 volt.

Nem elég az akarat vagy a megfelelő módszer, a sikerhez fontos a környezet támogatása is
A kutatásban résztvevő, leszokással már próbálkozó dohányosok közül többen is úgy vélik, hogy a cigaretta végleges elhagyását meghiúsító tényezők között döntő módon játszott szerepet a dohányzással járó napi rutin (60%) és a megfelelő akaraterő (52%) hiánya, de a leszokásért küzdők egyötöde megfelelően hatékony eszközt, módszert nem talált, illetve némileg ezzel összefüggésben említette, hogy bizalmatlan volt ezekkel szemben. Fontos azonban megemlíteni, hogy sokak esetében a támogató, biztató szociális környezet hiánya vezetett sikertelenséghez, és nem a kínált megoldások magas ára vagy elérhetetlensége vezetett kudarchoz.

A leszokáshoz kipróbált megoldások tárháza egyébként nagyon széles. Az e területen tapasztalattal rendelkező dohányosok döntő többsége puszta akaraterővel igyekezett a cigarettát letenni: 61%-uk a „máról holnapra” történő lemondással, 38%-uk a fokozatos elhagyással próbálkozott.
A támogató eszközök, módszerek listáját idén az elektromos cigi vezeti (22%), amelyet a nikotinos rágógumi és tapasz (18-18%) követ. Ez utóbbiak alkalmazása a 35-55 év közöttiek körében szignifikánsan jellemzőbb, míg az akupunktúra, biorezonancia vagy a vényköteles készítmények az idősebbek körében népszerűbbek.

Már a mobilunk is támogathatja a leszokást
Egy érdekes, leszokást támogató megoldást jelenthet az okostelefonon vagy elektronikusan elérhető mobil alkalmazás is. Bár azt hinnénk, hogy egy ilyen innováció inkább a fiatalok eszköze lehet, a kutatás eredményei alapján főként a 35-55 év közöttiek érzik támogatónak (33%) ezt a megoldást, illetve még az ennél idősebbek közül is sokan (25%) hasonlóan gondolkoznak.
Az okostelefonos leszokás-támogatáshoz hazánkban jelenleg a „Kell a dohány” nevű mobil alkalmazás érhető el ingyenesen, magyar nyelven. A 2013 januárjában bevezetett applikációt eddig már több mint 5.700-an töltötték le, és a csatlakozók által el nem szívott cigaretták száma közel 13 millió.
Érdemes megemlíteni, hogy az alkalmazás külön funkcióban fókuszál a leszokni vágyók közösségi alapú támogatására, amely – a fenti kutatási eredmények ismeretében – mindenképpen hiánypótló megoldásnak számít a ma elérhető, leszokást támogató módszerek között.
A mobil alkalmazás iOS és Android platformokra érhető el, ingyenesen: http://leszokas.webbeteg.hu/page/mobile-application

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
efott (6), állatvédő (5), Magyarország szépe (1), Németh József (1), álláshirdetés (18), Polgári vélemény (6), trianon (2), labdarugas (25), Magyar Telekom (1), Horváth Lászlóné (1), bank (7), Kovács Beatrix (1), méregtelenítés (1), Hírek képekben (10), karate (2), Csöre Gyula (1), Love your belly (2), Együtt (1), piac (6), Balatoni Limnológiai Intézet (1), fagylalt (6), pollen (3), hatos lottó (93), Ruzsics Ferenc (434), Owaimer Aisha (1), MSZP (17), Reischl-sörház (1), Street Festival Keszthely (1), Anna-bál (2), tollaslabda (1), Golden Globe (3), bíróság (8), hirdetés (1), menetrend (3), viz (1), szuperhold (1), felmeres (10), kovács (1), tűzijáték (1), KRAFT (5), idegenforgalmi adó (1), munka (11), érettségi megoldás (5), migráns (3), vívás (1), keszthely program (1241), Bátortábor (1), homoszexualis (1), parkolás (8), hulladék (3)