Több száz milliós fejlesztés a Keszthelyi-hegység erdei kirándulóhelyein

2013. február 25.
Több mint 312 millió forintos beruházással fejlesztik a Keszthelyi-hegység négy zalai településének erdei kirándulóhelyeit: ökoturisztikai látogatóközpont létesül Gyenesdiáson, három kilátót építenek Balatongyörökön és Válluson, új tanösvény és pihenőhely lesz Vonyarcvashegyen.

A Keszthelyi-hegység ökoturisztikai fejlesztése Darnay-Dornyai Béla öröksége nyomán elnevezésű projekthez a beruházó Bakonyerdő Zrt. a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán mintegy 298 millió forint európai uniós támogatást nyert, a fennmaradó 14 millió forintos részt az állami erdőgazdálkodó adja. A fejlesztést Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök és Vállus önkormányzata is támogatja.
Az erdészeti területen található fejlesztésekkel a Keszthelyi-hegység bázisa lesz a környékre érkező bakancsos turistáknak és kerékpárosoknak.
Tájékoztatásuk szerint a központi projektelem egy látogatóközpont lesz Gyenesdiás nyugati szélén, amely egyszerre kiállító- és rendezvénytér, valamint hátizsákos, lovas és kerékpáros túrák kiindulópontja. Vonyarcvashegyen megújul a Cseri-kapu pihenőhely, Balatongyörökön felújítják a bélapi pihenőt, amely egy új tanösvény kiindulópontja lesz. Lecserélik a büdöskúti esőbeállót, lebontanak, majd újraépítenek két régi kilátót, a Batsányi- és a Bél Mátyás-kilátókat Balatongyörökön. A Balaton-parti települések után a Keszthelyi-hegység mélyén megbúvó falucska, Vállus erdeiben tervezett fejlesztés zárja a sort: itt egy új tanösvény fűzi majd fel a nevezetes kirándulópontokat, a Láz-hegyen új kilátó is létesül.
A fejlesztés a tervek szerint a jövő év végéig valósul meg, jobban megismerteti a Keszthelyi-hegység vidékének természeti és kulturális értékeivel az ide érkező turistákat. Az érintett erdei területek jelenleg is látogatottak, de az új létesítményekkel várhatóan növekszik a vendégek száma, mert időjárástól és szezontól függetlenül biztosítanak szolgáltatásokat.
A Bakonyerdő Zrt. jelentős fejlesztéseket valósított meg az elmúlt években saját erőből és pályázati források felhasználásával: 2012-ben megépült a gyenesdiási Festetics Imre Állatpark, kapcsolódtak az Országos Kék Kör nyomvonalának és attrakcióinak fejlesztéséhez, emellett az állami tulajdonú erdőgazdálkodó részt vesz a doba-somlóvári Erdődy-kastély történeti kertjének rekonstrukciójában is. mti

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
dohany (15), programajánló (19), triatlon (13), köztársasági elnök (1), advent (226), csillaghullás (2), muzeum (55), Kardos Gábor (6), Zalaszántó (1), HUSZ (7), telihold (1), életmód (10), termálfürdő (1), mentő (9), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), Asperger-szindróma (1), jövőkutatás (1), Szeiler Gábor (1), táplálkozási tanácsadó (1), Mohácsi József (8), menekült (1), Pelso Társaság (6), TRX (22), nyár (1), Balaton Szinház (959), kultura (22), Egészségfejlesztési Iroda (1), Visionet (1), retro (1), Benkő Lívia (1), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), Vaszily Zsolt (3), regisztráció (1), Hévíz (1219), férfi (1), táplálkozás (1), jaras (36), Csótár András (58), Stohl András (1), Sziládi-Kovács Tibor (2), kornyezettudatos (4), jutalom (1), freestyle foci (1), ÉrtékTrend extra (7), jogsebész (9), kormanyhivatal (93), statisztika (2), nyaralas (12), tartozás (1), ruha (2)