Több mint 100 zalai önkormányzat részesül támogatásban

2014. február 26.
Az önkormányzati adósságkonszolidációból kimaradt önkormányzatok, amelyek nem halmoztak fel adósságokat, most többletforráshoz jutnak a Kormány döntése értelmében. Az állam ezzel ismeri el a jól gazdálkodást, és a lakosságszám arányainak megfelelően támogatja az önkormányzatokat.

A Fidesz kormány első körben az eladósodott önkormányzatok tartozásait vállalta át, mert a 2002-2010 közötti, szocialista kormányzás alatt az önkormányzati szektor hitelállománya a hatszorosára nőtt.

Az újabb lépés, hogy az amúgy felelősségteljesen gazdálkodó zalai önkormányzatokat is levegőhöz juttatja, és ezáltal lehetővé teszi, hogy kihasználhassák a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklus lehetőségeit.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: ez a kormányzati döntés azért is fontos, mert  azok a települések amelyek nem vettek fel hitelt és nem részesültek az adósságkonszolidációban így szintén állami támogatásban részesülhetnek és ez nagy segítség a fontos fejlesztéseikhez. Azok az önkormányzatok, amelyeknek tartozását korábban az állam átvállalta, most nem részesülnek támogatásban.

Zala megyében több mint száz település azonban többletforráshoz fog jutni a napokban, közülük kiemelkedik Zalaszentgrót önkormányzata, amely 181 millió forint támogatást kap. A támogatások a lakosságszám alapján kiszámolva, összevetve a hasonló lakosságszámú települések adósságátvállalásának átlagos összegével – kerültek figyelembe vételre, de a kisebb településeknek is jól jönnek a támogatási összegek, mint többek között: Kemendollárnak, Búcsúszentlászlónak, Pakodnak, Garaboncnak, Zalaszentlászlónak, Nagykapornaknak vagy Nemesbüknek a megítélt 10 -10 millió forint. Balatonmagyaródnak, Kisbucsának, Nemeshetésnek, Zalaistvándnak többek között 6,5 millió forint támogatás jut.
Gyenesdiás 112 millió, Vonyarcvashegy 44 millió, Balatongyörök 20 millió forint fejlesztési támogatáshoz jut.

megosztás
hozzászólások
Cséby Géza (5), Gyarmati Noémi (1), minisztérium (7), kormanyhivatal (93), Novák Péter (1), rezidance (5), diploma (4), macska (1), országgyűlési képviselő (33), videó (1), Balatoni Hajózási Zrt (4), uzemanyag (24), repülőtér (21), karrier (1), tenisz (3), szex (9), szalloda (59), Kovács Ernő (1), Zalaszántó (1), paralimpia (4), Playboy (1), Balatoni Szövetség (3), Kvárta Mátyás (44), világbajnokság (2), vallás (1), magyar dal napja (8), tour de france (1), Hotel Zenit (3), husvet (14), orvos (23), Balatoni Kör (2), néptánc (4), bíróság (8), állami támogatás (1), Bálint NatáLia (2), kresz (2), Nagymező Gyenesdiás (1), tabor (6), Komoróczi Lajos (3), tispol (3), Ferenc pápa (1), Balaton-átúszás (1), Hollywood (1), Biró Róbert (15), deviza (1), közmunka (1), kultura (22), verseny (2), diakhitel (7), VOLT fesztival (7)