Több ezer fiatal érkezik Keszthelyre

2014. április 16.
A Dunántúl 128 középiskolájából mintegy 3300 diák 300 kísérővel érkezik Keszthelyre a jövő hét végén, a kétévente sorra kerülő Helikoni Ünnepségek idei versengésére.

A csaknem 200 éves hagyományokkal rendelkező tehetségkutató fesztiválon a dunántúli középiskolások 18 művészeti kategóriában mérik össze tudásukat. Minden valószínűség szerint felejthetetlen élmény a rendezvényen résztvevő valamennyi kórus közös éneklése, valamint a Nagy Versmondás, amelynek keretében szintén több ezren szavalják együtt Nagy László Ki viszi át a szerelmet című versét - tájékoztatta az MTI-t Osvald Bálint, a szervező Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány ügyvivője.

A csütörtöki és pénteki versenyprogramban hat helyszínen több mint 500 produkciót láthatnak az érdeklődők, a fellépőket helyszínenként három-négy fős zsűri értékeli, a kategóriák fődíjasait a szombat délutáni gálán hirdetik ki. A rendezőknek a kezdetek óta elismert szakembereket, művészeket sikerül megnyerni zsűritagnak, idén olyan nevek szerepelnek köztük, mint Matuz István, Balázs Árpád, Agócs Gergely, Bencze Ilona, Ungár Anikó vagy Szálinger Balázs.

A versenyprogramokkal párhuzamosan versenyen kívüli fellépéseken, író-olvasó találkozókon, kiállításokon és filmvetítéseken vehetnek részt a fiatalok. Az esti órákban koncertekkel, táncházzal, diszkóval biztosítanak a szervezők kikapcsolódást a fiataloknak. A 2014-es év sztárvendégei a Kávészünet és a 30Y zenekar, valamint Szalonna és Bandája.
   
Osvald Bálint kifejtette: a Helikoni Ünnepségek nonprofit rendezvény, valamennyi programja díjmentesen látogatható. A szervezést a Helikoni Rendező Bizottság irányítja, a lebonyolításában közel 600 önkéntes és több mint 20 helyi intézmény vesz részt. A Helikonra érkező diákok 6000 vendégéjszakát jelentenek a környéken, és három nap alatt 15 ezer adag ételt fogyasztanak el.    
   
A Helikoni Ünnepségeket gróf Festetics György 1817-ben szervezte meg először a helybéli gimnázium, Európa első agrár felsőoktatási intézménye, a Georgikon, illetve a zeneiskola tanulóinak, továbbá a kor jeles dunántúli íróinak, költőinek részvételével, mint Berzsenyi Dániel, Kisfaludy Sándor, Dukai Takács Judit, Pálóczi Horváth Ádám. Az ünnepségek Festetics halálával, 1819-ben megszakadtak, újbóli megrendezésükre a 20. század első felében tettek először kísérletet, de az 1921-es és az 1932-es nagyszabású eseményeknek hosszú ideig nem volt folytatása.
   
A hagyományt 1958-ban, az ünnepségek 140. évfordulóját követően három keszthelyi lokálpatrióta kezdeményezésére sikerült feléleszteni. Az 1990-es évekig tartó időszakban a rendezvény többször is átalakult, azóta a város által létrehozott alapítvány a szervezője. A modern kori Helikonok olyan, ma is ismert művészek egyik legelső megmérettetésének a színterei voltak, mint Vukán György és Oszter Sándor, vagy később Bödőcs Tibor, Tóth Gabi és Tóth Vera.

megosztás
hozzászólások
táplálkozási tanácsadó (1), Bradley Cooper (1), Bagyinka Tímea (1), zala (1156), kalendarium (831), életmód (10), Varga Terézia (1), La Montanara (1), csokoládé (2), Egészségfejlesztési Iroda (1), Z. Karvalics László (1), Bibó Gimnázium (1), verkli (5), hó (4), Zalai Borcégér (5), magyar dal napja (8), punkosdi regatta (9), Barista bajnokság (2), keszthely balaton kekszalag (5), költségvetés (1), szépségápolás (8), Bocuse (3), gazdasag (363), gyermek (12), sportlövő (2), Márton nap (1), kitüntetés (6), íjászverseny (1), Básti Juli (1), orosz (1), Helikoni ünnepség (4), SzezOn bevásárló közösség (1), relaxáció (1), augusztus 20. (5), fa (1), himnusz (1), transzfer (1), Udvaros Dorottya (1), Spar (1), keszthely program (1241), Koósz Attila (1), google (3), Szeiler Gábor (1), zene (23), debrecen uszo eb (16), Player's Restaurant & Bar (2), Stohl András (1), Fidesz (14), Mikulás (8), vlog (4)