Titkos részleteket tudhatunk meg a keszthelyi Festetics-kastélyról

2018. június 05.
Június 8-án Keszthelyre érkezik a Mozaik Múzeumtúra. Tartalmas, szórakoztató és ingyenes programok várják a gyermekeket és felnőtteket a város múzeumaiban egész nap.

A Mozaik Múzeumtúra egy, a Néprajzi Múzeum által megvalósított, a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott nagyszabású múzeumnépszerűsítő program, amelynek elsődleges célja, hogy megismertesse a szélesebb nyilvánossággal a magyarországi múzeumok sokszínű kulturális kínálatát, növelje a hazai múzeumok és kiállítóhelyek látogatottságát.

A múzeumtúra elsődleges célcsoportja a 8–16 év közötti fiatal korosztály, hiszen ők a jövő múzeum látogatói, de az egész nap alatt több program szól a felnőtteknek is.

A délelőtt folyamán az iskolás csoportok vehetik birtokba a múzeumokat, ugyanis a Helikon Kastélymúzeumban, a Balatoni Múzeumban és a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen is szórakoztató múzeumi órákkal várják a diákokat.

A Festetics-kastélyban a kis múzeumbarátok megismerkedhetnek a linómetszés technikájával, a történelmi modellvasút kiállításon a vonatok világáról tudhatnak meg sok érdekességet, a legkisebbek pedig mesés nyomozáson vehetnek részt a kastélyban és a parkban, ahol kiderül, hová tűnt Csiga Csalamádé.

A Balatoni Múzeum foglalkozásain megelevenedik a múlt, ugyanis a 120 éves néprajzi gyűjteményben található szőlészeti és borászati tárgyak és a hozzájuk fűződő történetek, érdekességek kerülnek terítékre! Akiket viszont a történelem titkai hoznak lázba, csatlakozzanak a márciusi ifjakról és az 1848-as műtárgyakról szóló foglalkozáshoz. Kevesen mondhatják el, hogy kézbe foghatták Kossuth Lajos egyik pisztolyát, de akik eljönnek a rendhagyó múzeumi órára, ezt is megtehetik!

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen a fiatalság a pásztorélet titkaiba nyerhet bepillantást: például az is kiderül, hogy a nyájak őrzői hogyan alkalmazták a rovásírást az állatok számlálásánál. Emellett itt is lehet őseink idejéből származó, régi használati tárgyakra csodálkozni, de Majorbéli erőpróba is vár a bátor felfedezőkre! Az akadálypályán megmérethetik magukat ügyességi feladatokban, kipróbálhatják a kocsihúzást, a taligázást, a kötélhúzást és különböző egyensúlyozó és célbadobó gyakorlatokat.

A délután folyamán és kora este is csupa izgalmas programmal várják a múzeumok a kultúrára szomjazókat.

A Festetics-kastély előkertjéből városi séta indul, amelyen az érdeklődők a csendes fürdőváros borzongató oldalával ismerkedhetnek meg. Keszthely 19-20. századi történelme ugyanis számtalan sötét titkot rejt! Ezután pedig megnyílnak a Festetics-kastély rejtett terei, s megelevenedik a főúri otthon építéstörténete – pincétől a padlásig! A rendhagyó épületbejáráson kiderül, melyek a kastély legrégebbi téglái, mire szolgált az angolakna, és hogyan lehet felfüggeszteni egy mázsás súlyú csillárt.

Az idén 120 éves Balatoni Múzeumban a szőlészet és borászat rejtelmeivel lehet megismerkedni: néprajzkutató segítségével fedezhetik fel a résztvevők az ősök eszközeit a szőlőtermesztésben, s az is kiderül, milyen módszerekkel állították elő a borokat. Akiket viszont inkább a város és a múzeum története érdekel, történész segítségével tekinthetnek be az itt őrzött régi dokumentumokba, a szemfüles lokálpatrióták még akár valamelyik ősük nevére vagy fényképére is rábukkanhatnak!

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow zárásaként este is remek programokon lehet részt venni, hiszen a múzeumok ajtaja ekkor is nyitva áll majd!

A Festetics-kastélyban éjszakai világításban lehet megcsodálni a történelmi modellvasút kiállítást, hiszen az állomásokon éjszaka sem áll meg az élet! A kalandvágyó múzeumbarátok pedig kincsvadászatra jelentkezhetnek: bár a kastély enteriőrkiállítása sötétbe borul, egy jó zseblámpa és egy detektívfüzet segítségével bárki megtalálhatja az elrejtett kincset. Recsegő parketták, titkos zugok és nyikorgó ajtók: mindenkit vár éjszaka a múzeum!

Az eseménydús nap levezetéseképpen pedig a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely vár minden érdeklődőt nyárköszöntő bográcsos partijára: az Élménygazdaság lugasa hangulatos helyszínt biztosít a zenés kerti mulatsághoz. A feltáruló növényi titkok, családi feladatlapok, a sok játék, a boszorkányos italok, a bográcsos finomságok kicsiknek és nagyoknak egyaránt jó szórakozást ígérnek.

A részletes program megtekinthető ide kattintva!

megosztás
hozzászólások
2016 (2), Papp Gabor (227), meiszner kati (16), repülőtér (21), Zalai Kutyasuli (1), utca embere (8), garázsvásár (1), CT (3), bolt (3), Puskás Tamás (3), felsőoktatás (9), Kartali Zsuzsanna (1), politika (37), online (1), Örvényeshegy Piknik (3), tiltakozás (1), autóbusz (1), köztársasági elnök (1), Helikoni ünnepség (4), mobil (2), marko peter (22), testkezelés (2), Pampetrics Milán (2), Brüsszel (1), Laky András (2), kulturalis (4), tavasz (1), konyha (1), gyógytornász (1), hitel (5), Bogi (13), szűrés (1), Balaton átúszás (5), szalon (1), Rózsakert étterem Hévíz (1), tollaslabda (1), Street Festival Keszthely (1), sorkötelezett (1), KiBeszél (14), vízkereszt (1), Semmelweis (2), alternatív gyógymód (1), családbarát (1), beruházás (2), tabor (6), luxus (4), alga (1), mozi (13), La Montanara (1), Max (83)