Testvérvárosok, pályázatok, kulturális kérdések – ülésezett a testület

2011. december 15.
Amint arról korábban már beszámoltunk, Pjatyigorszk városa a nyár folyamán kereste fel a hévízi önkormányzatot testvérvárosi együttműködés céljával. Mivel Hévíz testülete ez év elején nyilvánította ki, hogy több külföldi várossal szorosabbra kívánja fonni kapcsolatát, köztük Pjatyigorszkkal is, s mindezek mellett turisztikai szempontból is fontosak az orosz területek, a testület a testvérvárosi kapcsolatok előkészítése mellett foglalt állást.

A várossal való együttműködés előkészítése céljából hamarosan hévízi delegáció utazik az orosz településre. A képviselő-testület a december 14-én tartott ülésén hatalmazta fel Papp Gábor polgármestert az együttműködési tárgyalások lefolytatására.
Szintén fontos célterület Hévíz, de – mint az utóbbi napok híreiből egyértelműen kiderült: egész Európa – számára Kelet, azon belül is Kína. A távol-keleti ország Sanghaj városának Xuhui kerületében, ottani meghívásnak eleget téve tett látogatást a közelmúltban Papp Gábor polgármester, Kepli József János alpolgármester és Könnyid László turizmusért felelős külsős alpolgármester, akik látogatásuk eredményéről most a képviselő-testületet is tájékoztatták. A testület előtti tájékoztatót meghallgatva a képviselő-testület kinyilvánította azon szándékát, hogy Shanghaj város Xuhui kerületével mint külföldi önkormányzattal együttműködési megállapodás megkötését kezdeményezi.
A decemberi ülésen a külföldi kapcsolatok mellett kiemelt témája volt az önkormányzat idei évi pályázatairól szóló beszámoló.
Mint elhangzott: az önkormányzatnak három, az előző ciklusból áthúzódó projektet kellett lezárnia ez évben. A romkert, a bölcsőde és a Hévíz-Alsópáhok közötti kerékpárút építésének projektje a végéhez ért. Ezen túlmenően a város 2011-ben 21 pályázatot nyújtott be, ebből kilenc volt a nyertes, hat pályázattal kapcsolatban egyelőre nincs döntés, és öt az elutasított; utóbbiakat forráshiányra hivatkozva utasították el. 
A döntésre váró projektek közül kiemelt a piac és rendezvénytér átalakítását célzó, közel 200 millió forintos pályázat, a döntések azonban már a jövő évre húzódnak át. Szintén a 2012-es évben születik döntés abban a pályázati ügyben, melynek beadásáról a testület a decemberi ülésen döntött. Az Új Széchenyi Terv támogatásával megjelent „Önkormányzati, állami, egyházi, nonprofit fenntartású bentlakásos intézmények korszerűsítése” pályázat előkészítésére, költségeinek megtervezésére kíván támogatást elnyerni a város. A pályázat benyújtása érdekében a testület felhatalmazta a polgármestert arra, hogy kezdeményezze két ingatlan önkormányzati tulajdonba kerülését.
A konkrét adatok ismeretében – melyeket a szolgáltató cég ajánlott – tárgyalta és fogadta el a szilárdhulladék közszolgáltatás 2012. évi díjait a testület. A törvényi rendelkezések alapján december 31-ig köteles minden település a szolgáltatás díjait elfogadni. A város összességét tekintve 2,8 %-os emelésre tett ajánlatot a szolgáltató. Papp Gábor polgármester és több képviselő javaslatára, mivel még lehetőség van a díjak módosítására és az elfogadott szolgáltatási díjaktól csak negatív irányba lehet eltérni, az önkormányzat a költségvetésében megkeresi azokat a forrásokat, amelyek átcsoportosításával akár még a jelenleg érvényben lévő díjaknál is kedvezőbb feltételeket biztosítanak a lakosságnak.      
A helyi adóztatás szabályai viszont nem változnak 2012-ben – az ezzel kapcsolatos döntés is a soros ülésen született meg. A testület áttekintette a Hévíz Művészeti és Művelődési folyóirat további működésének lehetőségeit. A szerkesztő bizottság munkáját megköszönve, annak megbízatását 2011. december 31-ével megszüntette. A folyóirat főszerkesztőjének Szálinger Balázs József Attila-díjas költőt kérik fel, a főszerkesztői megbízás elfogadása esetén a folyóirat szerkesztő bizottságára és a folyóirat kiadásának 2012. évi költségvetésére vonatkozó javaslatát már ő nyújtja be a polgármester felé  2012. január 31-ig.
A polgármesteri keret terhére a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány számára, mely szervezet többek között a magyarországi Csángó rendezvények megtartásával foglakozik, a testület 200.000 forint támogatást nyújtott; a korábbi, egyes alapítványoknak adott támogatások elszámolásait is elfogadták a képviselők, valamint a testület felhatalmazta Papp Gábor polgármestert együttműködési megállapodások megkötésére több városi társadalmi szervezettel is.

megosztás
hozzászólások
Joós Adél (1), Palinkas Robert (83), Rtime (5), HUSZ (7), gyógyfürdő (6), luxor (99), minimálbér (1), Szent Mihály (1), Top 50 (1), Apák napja (1), europa-bajnok (5), bolt (3), punkosdi regatta (9), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), Dumaszínház (2), család (1), Hegyi Roland (HR) (5), áruház (1), Füzes Eszter (1), karácsonyi képeslap (1), levendula (2), Hévíz (1219), gyógytornász (1), ajándék (8), Március 15 (2), Horváth Mariann (1), webmark (2), tengerpart (1), világbajnokság (2), recept (178), Manninger Jenő (384), Don (1), Cserszegtomaj (124), Horvath Terez jegyzo (29), örömszerző pillanatok (17), sárkányrepülő (1), árviz (2), pollen (3), büntetés (3), Fidesz (14), garázsvásár (1), jogsebész (9), videó (1), cselgáncs (1), Ács István (10), barista (3), 3D (1), úszás (22), baleset (169), transzfer (1)